Mircea Poenaru a fost vicepreşedinte al CJ Vâlcea… doar pentru câteva ore
• Noua maşină de vot PSD-PNL a funcţionat ca unsă
Mircea Poenaru a fost vicepreşedinte al CJ Vâlcea… doar pentru câteva ore
• prin atacarea în instanţa de contencios administrativ, prefectul Petre Ungureanu l-a „repus” în funcţia de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean pe Romulus Bulacu • Daniella Moroianu, şefa Serviciului Juridic din cadrul Consiliului Judeţean, şi Bogdan Lăstun, directorul executiv al Direcţiei de Administraţie Locală, au refuzat să semneze actele oficiale dezbătute la şedinţa de miercuri, în care a fost mazilit Romulus Bulacu
Petre Coman
La presiunile şi şantajul exercitat de o parte din conducerea Partidului Naţional Liberal (PNL) Vâlcea, preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, Ion Cîlea, a convocat o şedinţă extraordinară cu două puncte pe ordinea de zi: eliberarea din funcţia de vicepreşedinte a lui Romulus Bulacu, precum şi alegerea unui consilier judeţean pe locul rămas vacant. Şedinţa extraordinară a CJ Vâlcea a avut loc miercuri, 2 decembrie 2009, cu toate că cele două proiecte de hotărâri puteau fi incluse şi pe ordinea de zi a şedinţei de luni, 7 decembrie 2009.
La începutul şedinţei Consiliului Judeţean Vâlcea, avocatul Petre Grigorie a spus că nu există temei legal pentru convocarea unei şedinţe în regim de urgenţă, întrucât temele celor două proiecte de hotărâri nu justificau graba. Puţin încurcat de argumentaţia juridică a lui Petre Grigorie, preşedintele Ion Cîlea a încercat să explice modul prin care se poate convoca o şedinţă a CJ Vâlcea, nu şi justificarea urgenţei. Până la urmă, Ion Cîlea a încercat să arunce vina pe Romulus Bulacu, care l-ar fi… criticat pe la televiziuni, după ce spusese că activitatea vicepreşedintelui CJ Vâlcea fusese excepţională.
La rândul său, consilierul PD-L Dan Fiera a vrut să afle motivele care au stat la baza propunerii de revocare a lui Romulus Bulacu din funcţia de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Vâlcea. Din nou încurcat, Ion Cîlea a recunoscut până la urmă că la nivelul CJ Vâlcea s-a constituit o altă majoritate politică, având la bază o înţelegere între PNL şi PSD. În baza acestei înţelegeri, s-a decis alegerea unui consilier PNL în funcţia deţinută de democrat-liberalul Romulus Bulacu.
Dumitru Persu a semnat în locul lui Ion Cîlea
Convocarea şedinţei Consiliului Judeţean de miercuri s-a făcut ca urmare a solicitării venite din partea a 11 consilieri de la PSD şi PNL (Ioana Liţă, Constantin Monceanu, Adrian Dumitrescu, Ilie Fîrtat, Gheorghe Folea, Ion Greere, Mircea Poenaru, Gheorghe Păsat, Eugenia Popa, Victor Popescu şi Bogdan Teodorescu). Solicitarea a fost înregistrată la CJ Vâlcea în data de 27 noiembrie 2009, adică exact în ziua în care a avut loc şedinţa Biroului Politic Teritorial al PNL Vâlcea şi în care Mircea Poenaru a fost uns candidat pentru funcţia lui Romulus Bulacu.
Prins de remuşcări tardive, Ion Cîlea s-a ferit să semneze proiectele de hotărâri şi expunerile de motive care au vizat schimbarea lui Romulus Bulacu cu Mircea Poenaru. Discret, i-a pasat această sarcină vicepreşedintelui Dumitru Persu care a dat cu „subsemnatul” pe toate actele oficiale. În expunerea de motive, se precizează următoarele: „Propunerea celor 11 consilieri judeţeni cu privire la eliberarea din funcţie a vicepreşedintelui Consiliului Judeţean Vâlcea, Romulus Bulacu, întruneşte cerinţa impusă de legiuitor în sensul că iniţiativa unei astfel de decizii trebuie să aparţină cel puţin unei treimi din numărul consilierilor judeţeni în funcţie”.
Raportul de specialitate ar fi trebuit să fie semnat de directorul executiv al Direcţiei de Administraţie Locală, Bogdan Lăstun, însă şi acesta s-a ferit să semneze documentul şi i-a pasat sarcina unui alt funcţionar public. Şi Daniella Moroianu, şefa Serviciului Juridic din cadrul Consiliului Judeţean Vâlcea, a refuzat să semneze raportul de specialitate.
Romulus Bulacu spune că la Consiliul Judeţean a fost izolat
După câteva minute de dezbateri, Ion Cîlea a supus votului propunerea de eliberare a lui Romulus Bulacu din funcţia de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Vâlcea. Votul ar fi trebuit să fie secret, exercitat pe buletine de vot. Însă, Ion Cîlea a permis tacit ca acest vot să fie făcut la vedere, astfel încât să nu existe vreun „derapaj” de la înţelegerea încheiată între PSD şi PNL. În aceste condiţii, a ieşit aşa cum au vrut cele două partide: Romulus Bulacu a fost revocat din funcţie, cu 22 de voturi pentru. După aflarea rezultatului votului, Romulus Bulacu a mai avut tăria de a spune: „Am venit la consiliul judeţean cu dorinţa de a face ceva bun pentru judeţul Vâlcea. Nimeni nu este de neînlocuit într-o funcţie, însă regretul meu este că la consiliul judeţean am fost izolat”.
Prezent la şedinţa Consiliului Judeţean Vâlcea, prefectul Petre Ungureanu a anunţat că va ataca rapid hotărârea CJ Vâlcea la instanţa de contencios administrativ, întrucât nu s-a respectat procedura legală. Acest fapt duce automat la suspendarea deciziei de eliberare din funcţie a lui Romulus Bulacu, ceea ce înseamnă că acesta îşi va păstra postul până ce instanţa de judecată va da o hotărâre definitivă şi irevocabilă.
În încheierea şedinţei de miercuri, 2 decembrie, s-a ales un nou vicepreşedinte, în persoana liberalului Mircea Poenaru. Chiar dacă este puternic contestat în propriul partid, Mircea Poenaru a reuşit să adune voturi de la toţi liberalii şi pesediştii prezenţi la şedinţă. Însă, bucuria lui Poenaru poate fi considerată de scurtă durată, pentru că de joi dimineaţa intră în vigoare decizia de suspendare a hotărârii privind eliberarea lui Romulus Bulacu din funcţia de vicepreşedinte.