|duminică, noiembrie 24, 2024
  • Follow Us!

Primarul Mircia Gutău vrea ca Acvarim să fuzioneze cu Apavil 

Primarul Mircia Gutău vrea ca Acvarim să fuzioneze cu Apavil

Monopol pe piaţa apei potabile

 • dacă se va realiza această fuziune, va fi pus în pericol un contract de 29 milioane euro
Primarul Râmnicului are o nouă ambiţie: să oficieze mariajul între Acvarim şi Apavil. Potrivit lui Mircia Gutău, transformarea celor două societăţi într-una singură ar urma să se concretizeze în primăvara anului viitor. Deşi edilul lasă să se înţeleagă că această fuziune este ca şi perfectată, lucrurile sunt destul de complicate.
 
Decizie

„Decizia este definitivă şi irevocabilă. Se tot vorbeşte despre unirea celor două societăţi de vreo 16 ani, dar nimeni nu a avut curajul să taie răul de la rădăcină”, spune primarul Râmnicului. Intenţia lui Gutău este de a se realiza o societate pe acţiuni. Deocamdată nu se ştie cine va deţine acţiunile, în ce fel vor fi împărţite posturile de conducere, care vor fi costurile sociale pe care le implică această transformare. Primarul nu face deloc referire la pericolul care se află în spatele fuziunii. Este foarte posibil ca după realizarea fuziunii să ne aflăm în faţa uneia dintre cele mai bănoase afaceri din ultimii ani. Nu este exclus ca o dată creat monopolul pe piaţa apei din Râmnicu Vâlcea, noua societate să poată concesiona preferenţial furnizarea servicii. În acel moment, nimeni nu va mai putea garanta că tarifele la apa potabilă nu vor creşte ameţitor.

Clauze

Siguranţa cu care Gutău proclamă această uniune ca fiind perfect realizabilă este însă contrazisă de contractul încheiat între SC Acvarim SA şi Uniunea Europeană. Proiectul ISPA în valoare de circa 11 milioane euro, privind reabilitarea reţelei de alimentare cu apă a municipiului Râmnicu Vâlcea, conţine câteva prevederi ultrarestrictive. Astfel, conform contractului, până la finalizarea proiectului este interzisă orice modificare în structura Acvarim. Actualul director al societăţii, Sorin Zamfirescu, a declarat şi el în câteva rânduri că unirea cu Apavil nu este oportună, întrucât ar putea fi periclitat acordul cu UE.
Principalul argument adus de Gutău în sprijinul ideii sale îl reprezintă scăderea preţului la apa potabilă, sau măcar menţinerea acestuia la cote rezonabile. Clauzele contractuale privind proiectul ISPA infirmă însă teoria primarului. Timp de câţiva ani de acum încolo, SC Acvarim este obligată să crească tarifele la apă, astfel încât să se amortizeze o parte din cheltuielile generate de realizarea reabilitării reţelelor.
 
Acord

Siguranţa cu care Gutău proclamă această uniune ca fiind perfect realizabilă este însă contrazisă de contractul încheiat între SC Acvarim SA şi Uniunea Europeană. Proiectul ISPA în valoare de circa 11 milioane euro, privind reabilitarea reţelei de cu apă a municipiului Râmnicu Vâlcea, conţine câteva prevederi ultrarestrictive. Astfel, conform contractului, până la finalizarea proiectului este interzisă orice modificare în structura Acvarim. Actualul director al societăţii, Zamfirescu, a declarat şi el în câteva rânduri că unirea cu Apavil nu este oportună, întrucât ar putea fi periclitat acordul cu UE. Principalul argument adus de Gutău în sprijinul ideii sale îl reprezintă scăderea preţului la apa potabilă, sau măcar menţinerea acestuia la cote rezonabile. Clauzele contractuale privind proiectul ISPA infirmă însă teoria primarului. Timp de câţiva ani de acum încolo, SC Acvarim este obligată să crească tarifele la apă, astfel încât să se amortizeze o parte din cheltuielile generate de realizarea reabilitării reţelelor.  

Primarul susţine că deja are acordul Consiliului Judeţean Vâlcea (instituţie în subordinea căreia se află SC Apavil SA), pentru realizarea fuziunii. „Vor fi urmaţi paşii legali. În luna ianuarie se va forma o comisie compusă din consilieri municipali, din partea fiecărui partid, care împreună cu specialişti din Acvarim, vor analiza situaţia din această societate. De asemenea, o comisie de consilieri judeţeni vor verifica situaţia de la Apavil. Trebuie să vedem ce putem face ca preţul la apă să scadă sau să rămână la fel. Să vedem câţi directori sunt în fiecare societate, ce salarii au… Trebuie făcută această unire; eu nu pot amenda Acvarim, pentru că e societatea mea, CJ nu poate amenda Apavil, pentru că e a lor”, mai spune primarul Mircia Gutău. (Octavian HERŢA)

Leave a Response