|sâmbătă, noiembrie 23, 2024
  • Follow Us!

Primarul Niţu din Horezu pune banii mai presus de umanitate 

Primarul Niţu din Horezu
pune banii mai presus de umanitate

Pompierii voluntari din oraşul Horezu nu au intervenit la stingerea unui incendiu din comuna vecină Vaideeni pentru neplata unor restanţe financiare

Somnul raţiunii conducaătorilor politici naşte monstri. Alocarea de fonduri în mod preferenţial către primării, lipsurile şi problemele de tot felul la nivel local fac ca omul de rând, care plăteşte o droaie de taxe şi impozite, să se afle la un moment dat în pericolul de a-şi pierde cel puţin agoniseala de-o viaţă, dintr-un motiv invocat permanent de aleşi: nu sunt bani pentru asigurarea serviciilor publice, nici măcar la parametrii minim necesari. Un incident aparent minor, petrecut în Vâlcea, ilustrează cât se poate de clar acest lucru. Cine ar putea fi responsabil? Ca de obicei, „ceva” abstract şi impersonal, cum ar fi, de exemplu, statul.

Pagube mici, supărări mari

La prima oră a zilei de 3 ianuarie, în comuna Vaideeni a izbucnit un incendiu, care a cuprins grajdul din gospodăria lui Ion Gheorghiescu, anexa care avea deasupra un fânar. Riscul de extindere a focului fiind ridicat, omul l-a alertat pe primarul Ivan Jinaru, care, la rândul său, a telefonat la Serviciul voluntar pentru situaţii de urgenţă al Primăriei Horezu, pentru a solicita intervenţia pompierilor. I s-a răspuns însă că nu este posibil, deoarece Primăria Vaideeni nu şi-a plătit datoriile pe anul 2009, aşa cum erau ele prevăzute în contractul cu Primăria Horezu. Între timp, localnicii din zonă au intervenit cu mijloace proprii pentru limitarea incendiului, iar ISU Vâlcea a trimis două autospeciale de pompieri de la Govora. Focul a fost stins, animale salvate, iar pagubele materiale înregistrate au fost relativ reduse.

Numai că au ieşit la vedere supărări care până atunci nu păreau a fi deloc semnificative. În presa locală, primarul din Vaideeni, Ivan Jinaru, i-a acuzat pe cei din Horezu de „lipsă de umanitate”, chiar dacă recunoştea că are o restanţă de plată către aceştia, pentru serviciul de pompieri. Mai concret, contractul dintre cele două primarii se referă la 20.000 de lei pe an, din care cei din Vaideeni au achitat până acum 11.000 de lei. În replică, primarul din Horezu, Constantin Niţu, declară că nu se mai poate face muncă voluntară, în condiţiile unui buget local la limita de subzistenţă, din care nu ştie încotro să direcţioneze mai întâi banii, astfel încât şi angajaţii primăriei să-şi primească salariile.

Banii sau politica ?

Contactat de ZIUA, primarul Niţu ne-a declarat că în contractul cu Primăria Vaideeni există menţiunea că, în cazul nerespectării clauzelor (inclusiv neplata sumei amintite), nu se va mai presta serviciul la care se face referire. „Le-am trimis fax pe 15 decembrie, apoi pe 31 decembrie, prin care i-am avertizat asupra acestui lucru, dar nu am primit niciun răspuns. Situaţia e cunoscută şi la ISU Vâlcea. La noi sunt patru voluntari şi un şef de serviciu, plus autospeciala, care trebuie să fie gata de intervenţie 24 de ore din 24.

Asta înseamnă cheltuieli, iar 20.000 de lei mi se pare o sumă modică. Cu cei din Vaideeni avem o relaţie bună. La inundaţiile din vară le-am trimis autospeciala, dar nu pot să înţeleg cum de nu plăteşte primăria – care percepe de la fiecare cetăţean o taxă specială pentru pompieri – acest serviciu care să asigure liniştea oamenilor. Când a fost incendiul, am stat pe telefon şi ştiam ce se întâmplă acolo. Dacă era pusă în pericol locuinţa ori viaţa cuiva, trimiteam maşina, necondiţionat. Mai sunt localităţi în situaţie similară şi le-am trimis aceeaşi înştiinţare.

Altele au renunţat singure la contractul cu noi: dacă înainte deserveam şapte localităţi limitrofe, acum mai avem doar trei contracte.“, ne-a spus Constantin Niţu. Reacţia primarului Jinaru a fost destul de acidă, conţinând şi o afirmaţie oarecum şocantă. „Chiar dacă avem o restanţă, nu trebuia să se ia o asemenea masură. Mai ales că eu am contract cu Primăria Horezu până în 28 aprilie 2010. Taxa pe care o percepem noi nu e problema primarului Niţu. Luăm şase-şapte lei de persoană pentru serviciul de pompieri, dar e treaba noastră ce facem cu banii.

Avem şi noi pompieri voluntari civili, dar nu avem maşină. O să cumpărăm şi maşină, ne plătim datoria şi reziliem contractul cu Horezu. Nu cred că dânşii au vreo scuză că nu ne-au ajutat, dar nu mai spun nimica… S-ar putea ca toată chestiunea asta să aibă şi un iz politic. Dar poate vă spun cu altă ocazie de ce cred asta!”, a declarat Ivan Jinaru pentru ZIUA. (material preluat din ziarul ZIUA)
Adrian-Nicolae POPESCU, adrian.popescu@ziua.ro; Catalin PENA, fefe@ziua.ro
NR – Titlul ne aparţine

Precizări ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Vâlcea

În data de 03.01.2010, la ora 01.27, pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „General Magheru” al judeţului Vâlcea au fost solicitaţi pentru stingerea unui incendiu izbucnit la fânarul lui Ion G. din comuna Vaideeni, satul Vaideeni.

Pentru stingerea incendiului au fost trimise în zonă două autospeciale din cadrul ISU „General Magheru” al judeţului Vâlcea – Garda de Intervenţie Govora. Totodată s-a solicitat sprijinul Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă al oraşului Horezu, pentru a acţiona imediat, până la sosirea echipajelor pompierilor militari. SVSU Horezu a refuzat să intervină deoarece comuna Vaideeni nu a plătit sumele de bani prevăzute pe linie de situaţii de urgenţă către Primăria Horezu.
Până la sosirea celor două echipaje de pompieri militari, SVSU Vaideeni a mobilizat mai mulţi voluntari pe plan local şi a intervenit pentru localizarea incendiului.

Echipajele de pompieri militari au ajuns la locul intervenţiei la ora 02.05 după parcurgerea a 35 de km, aceştia acţionând pentru stingerea incendiului până la ora 04.10.

Până la stingerea incendiului au ars: acoperişul fânarului, construit din lemn cu învelitoare de ţiglă, pe o suprafaţă de aproximativ 80 m2 şi 4 tone fân, producţie 2009. Au fost salvate anexele gospodăreşti şi locuinţa proprietarului, acestea aflându-se în imediata apropiere a fânarului.

Cercetările preliminarii arată că incendiul ar fi izbucnit de la jar sau scântei provenite de la coşul pentru evacuarea fumului de la un sistem de încălzire amplasat în apropierea materialelor combustibile.

Întrucât, prin publicarea unor articole în unele publicaţii locale, s-a creat falsa impresie că pompierii militari nu intervin dacă nu sunt plătiţi, datorită evenimentului care a avut loc la Vaideeni, asigurăm cetăţenii că  Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „General Magheru” al judeţului Vâlcea a intervenit şi va interveni la orice situaţie de urgenţă pentru care este solicitat, fără a percepe bani sau alte beneficii pentru a acţiona.

Compartimentul de Informare şi Relaţii Publice

Leave a Response