|sâmbătă, noiembrie 23, 2024
  • Follow Us!

Spitalul Judeţean intră în 2010 cu datorii 

Spitalul Judeţean intră în 2010 cu datorii

Spitalul Judeţean de Urgenţă a încheiat anul trecut cu o datorie de 40 de miliarde de lei vechi către furnizori. În parte, această datorie se explică prin faptul că nu toate serviciile spitalului au fost acceptate spre decontare de Casa de Asigurări de Sănătate Vâlcea.

Servicii nedecontate de Casa de Asigurări

În prezent, spitalul are servicii medicale nedecontate de casă în valoare de 17 miliarde de lei. În luna decembrie, Spitalul Judeţean de Urgenţă a ajuns cu plăţile abia la luna iunie, în condiţiile în care termenul scadent al unei facturi este de 90 de zile. Managerul unităţii medicale, Georgeta Sălişte pune pe seama crizei financiare un fenomen care se practică de ani buni în spital, respectiv acela că bolnavii sunt obligaţi să îşi achite aproape toate medicamentele şi materialele medicale folosite pentru tratament, situaţie în care cei săraci au toate şansele să moară cu zile, aşa cum s-a întâmplat de altfel în ultimii ani cu câţiva dintre pacienţii acestei unităţi medicale.

„Anul trecut am impus restricţii în ceea ce priveşte medicamentele şi materialele sanitare. Mulţi dintre pacienţi au trebuit să vină cu acestea de acasă”, a afirmat Georgeta Sălişte. La începutul anului, SJU a încheiat un contract cu CAS Vâlcea pentru tratarea a 33.000 de pacienţi internaţi, iar în realitate au fost făcute peste 54.000 de internări, diferenţa nefiind decontată de CAS. Conducerea spitalelor şi furnizorii au fost anunţaţi încă de la începutul anului 2009 că nu vor exista suplimentări sau rectificări de buget, astfel că, în cazul depăşirii sumelor specificate în contract nu sunt bani pentru decontarea lor. Recent, conducerea CAS Vâlcea a fost preluată de Rodica Mărgineanu, numită interimar, până la terminarea concediului medical al lui Constantin Rădulescu.

Cu jalba în proţap

Conducerea SJU Vâlcea este decisă să meargă chiar până la Ministerul Sănătăţii dacă CAS nu le va asculta doleanţele, pentru a evita problemele cu care s-au confruntat în anul 2009. Reprezentanţii CAS susţin însă că diferenţa nu este din vina lor şi spun că nu au bani pentru a acoperi deficitul. Reprezentanţii CAS susţin şi faptul că spitalul are o schemă a personalului foarte încărcată. La ora actuală există mai mult personal de întreţinere şi îngrijire decât medici specialişti care să se ocupe de bolnavi, ceea ce ridică foarte mult costurile unităţii medicale. Până la data de 1 iulie, Spitalul Judeţean de Urgenţă va fi transferat în administrarea Primăriei, lucru valabil şi pentru celelalte unităţi sanitare publice, care vor fi transferate administraţiilor locale, inclusiv Spitalul de Obstetrică-Ginecologie, care a acumulat datorii de peste 3 milioane de lei.

Leave a Response