|miercuri, noiembrie 27, 2024
  • Follow Us!

Probleme cu transportul elevilor la şcolile comasate 

Probleme cu transportul elevilor la şcolile comasate

Inspectoratul Şcolar Judeţean şi primăriile din judeţ vor avea probleme în perioada imediat următoare din cauza faptului că nu vor avea posibilitatea de a asigura transportul elevilor din zonele unde şcolile sunt comasate către unităţile de învăţământ din centrul localităţilor. Pentru ca procesul de comasare să se realizeze în bune condiţii, ar fi nevoie de cel puţin 23 de microbuze şcolare, dar conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean nu poate oferi deocamdată decât promisiuni în acest sens.

Primarii nu sunt de acord cu comasarea

Noile norme impuse la învăţământ impun comasarea de şcoli în toate localităţile judeţului, dar acest lucru nu este nici pe placul părinţilor şi nici pe cel al primarilor sau cadrelor didactice din respectivele zone, care urmează să îşi piardă locurile de muncă. Inspectorul şcolar general de la Vâlcea, Gabriela Ene, le-a transmis însă nemulţumiţilor că nu vor avea încotro şi vor trebui să se supună deciziei guvernanţilor.

„În ceea ce priveşte transportul elevilor de la o şcoală la cealaltă, există într-adevăr o problemă deoarece ar mai trebui 23 de microbuze şcolare. Este foarte complicat în cazul unor şcoli care se găsesc într-o zonă greu accesibilă să poţi să trimiţi un microbuz acolo pentru că infrastructura nu ne permite. Cred că, până la urmă, primarii vor fi de acord cu aceste comasări şi vom găsi împreună soluţia potrivită referitoare la transport. Vine o vreme când cei mari trebuie să hotărască pentru cei mici. De aceea, trebuie să fi mereu aproape de copilul tău. Unele decizii îţi aparţin: alegi şcoala la care să îl înscrii, alegi învăţătoarea…

E foarte important să îi descoperi talentele şi astfel să îi ghidezi paşii spre ceea ce îi place. Vremurile se schimbă şi, fără să vrei, ca părinte, trebuie să te schimbi şi tu şi să iei deciziile potrivite pentru copilul tău. Chiar dacă vremurile sunt destul de grele din lipsa banilor, eu sunt sigură că elevii noştri vor pălmui obrazul crizei cu rezultatele deosebite pe care le vor obţine pe parcursul acestui an şcolar şi nu numai”, consideră inspectorul şcolar general Gabriela Ene.

Inspectoratul, în sediu nou

În judeţul Vâlcea, din numărul total de cadre didactice vor trebui reduse 253 de posturi. „Din calculele noastre, nu va fi afectat nici un titular, ci doar cadrele didactice care se vor pensiona, precum şi suplinitorii necalificaţi. Inspectorii trimişi în teritoriu s-au lovit de refuzul primarilor, dar, din păcate, nu se poate face nimic, deoarece atât salariile pentru personalul didactic, cât şi cele pentru personalul auxiliar trebuie onorate în fiecare lună.

Cine plăteşte salariile pentru o şcoală cu 10 – 20 elevi?”, se întreabă inspectorul şcolar general. Aceasta a dat şi o veste bună, respectiv aceea că inspectorii şcolari se vor muta în „casă nouă”, deoarece a avut loc zilele trecute recepţia primului etaj din noul sediu al Inspectoratului Şcolar Judeţean, iar în maxim două săptămâni se vor finaliza mutările.

Primarii nu vor comasarea

Primarii celor mai multe localităţi nu vor comasarea unităţilor de învăţământ. Mulţi dintre ei au băgat bani în şcolile care trebuie comasate şi acum nu au soluţii pentru transportul copiilor la zeci de kilometri depărtare, mai ales că în unele zone terenul este accidentat. În unele cazuri este posibil ca părinţii să decidă retragerea copiilor de la şcoală. „Aşezarea comunei noastre din punct de vedere geografic nu permite desfiinţarea unor şcoli.

Eu nu sunt de acord cu comasarea şcolilor, pentru că unităţile de învăţământ au fost făcute de aşa natură de bunicii şi străbunicii noştri, pentru ca tinerii să fie cât mai aproape de şcoală. Chiar dacă aş avea nişte microbuze de 17 locuri care să-mi ducă mie 40 de copii de la o şcoală la alta, ar fi o tâmpenie. Nu vreau să rămână nici o şcoală pustie, pentru că am cheltuit aici foarte mulţi bani, am modernizat toate şcolile şi avem condiţii foarte bune de învăţământ. Ar fi păcat să ne batem joc de elevi.

Asta ne-a mai rămas din ţara românească, învăţământul”, a precizat primarul localităţii Cernişoara. Primarul de la Roeşti nu dispune de microbuz pentru a-şi putea permite comasarea şcolilor, aflate în zonele limitrofe ale localităţii, iar la Zătreni, primarul Constantin Liţoiu susţine că, prin măsurile pe care doresc să le ia, reprezentanţii Guvernului nu fac altceva decât să încurajeze abandonul şcolar.

Leave a Response