Zeci de şcoli din Vâlcea cu centrale termice neomologate
Zeci de şcoli din Vâlcea cu centrale termice neomologate
Centralele termice din mai multe şcoli din judeţul Vâlcea funcţionează fără să fie avizate ISCIR. Reprezentanţii Inspectoratului Teritorial de Muncă Vâlcea a verificat încă de la începutul acestui an şcolar mai multe unităţi şcolare din judeţul Vâlcea, care şi-au montat centrale termice în vacanţa de vară şi a constatat că multe dintre ele nu aveau avizele necesare de la forurile abilitate şi nici personal instruit să folosească astfel de instalaţii. Deşi au trecut luni bune de la control, autorităţile locale care aveau responsabilitatea să se ocupe de intrarea în legalitate nu au reuşit până în prezent să obţină aceste avize, astfel că şcolile se încălzesc la centrale neomologate.
Instalaţie incompletă la Jiblea Veche
Centrala termică de la Şcoala cu clasele I-VIII din Jiblea Veche, din localitatea Călimăneşti a fost pusă în funcţiune încă din luna octombrie 2009, deşi instalaţia nu are toate componentele. Din acest motiv nu a fost autorizată ISCIR. Reprezentanţii şcolii şi cei ai Primăriei Călimăneşti spun însă că centrala nu reprezintă un pericol pentru elevi. „Ţinând cont că din punct de vedere tehnic, Primăria Călimăneşti are toate documentaţiile care prevăd punerea în funcţiune a acestei instalaţii şi ţinând cont de faptul că acolo învaţă elevi, am considerat că nu facem nici o greşeală dacă dăm drumul acestei instalaţii pentru ca aceşti copii să se încălzească.
Personalul este autorizat şi au făcut şcoala pe care au impus-o cei de la ISCIR”, a afirmat Vasile Scârlea, viceprimar la Călimăneşti. În schimb, directorul şcolii afirmă că suma pe care a primit-o nu a fost suficientă pentru a avea întreaga instalaţie în ordine. „Miliardul pe care l-am primit nu a fost suficient şi mai trebuie cumpărate nişte manometre şi o pompă. Dacă ni s-ar interzice să funcţionăm, nu am avea cu ce să ne încălzim …”, spune Viorel Cuprianu, directorul Şcolii Jiblea Veche – Călimăneşti. Nici în comuna Sălătrucel, cele două şcoli nu au obţinut avizele necesare. „Nu mă iau eu după ei, să opresc centralele.
Dacă greşesc, să mă bage la puşcărie, dar pentru mine este mai important ca elevii să nu stea în frig. Am făcut modificări la centrală pentru că firma angajată de inspectorat nu a terminat lucrarea şi am mai plătit eu 6.000 de lei din buget. În scurt timp am să obţin şi autorizaţiile. Căldura nu o opresc, că aşa vor nişte inspectori care ar fi trebuit să facă astfel de controale astă toamnă, nu acum, iarna”, spune revoltat Dumitru Drăghici, primarul din Sălătrucel.
Acte de funcţionare incomplete
Şcoala din Călimăneşti este doar una dintre cele 12 şcoli pe care inspectorii de muncă le-au verificat în septembrie 2009 şi în care au constat fie că nu au toate avizele pentru a funcţiona, fie că nu au personal instruit în acest sens. Legea le impunea administraţiilor locale să trimită procesul verbal de punere în funcţiune a acestor instalaţii şi la ITM, dar până acum nici unul dintre primarii găsiţi în neregulă cu centralele termice nu au înştiinţat oficial inspectoratul că au dat drumul la centrale. „În acest moment nu pot spune care dintre şcoli şi-au pus în funcţiune centralele termice, pentru că nu am primit nici un proces verbal de punere în funcţiune a acestora.
Angajatorii, beneficiarii, cei care au pus în funcţiune aceste centrale fără avize, riscă să se alegă cu amendă penală sau privare de libertate de la unul la doi ani”, spune Ionela Bîcă, inspectorul şef al ITM Vâlcea. Inspectoratul Teritorial de Muncă Vâlcea a dispus oprirea din funcţiune a centralelor termice până la asigurarea funcţionări acestora în condiţii de siguranţă şi obţinerea autorizaţiilor de funcţionare la toate unităţile şcolare mai sus menţionate. Fochiştii vor fi de asemenea instruiţi conform legislaţiei în vigoare, iar centralele termice trebuie să obţină autorizaţie de funcţionare.
Între lege şi căldură pentru şcolari
În schimb, inspectorul şcolar general, Gabriela Ene, susţine că în şcoli nu este nici o ilegalitate, întrucât au fost repuse in funcţiune sobele, deşi situaţia din teritoriu este cu totul alta. „În prezent funcţionează încălzirea cu sobe. În vacanţă vom încerca să luăm legătura cu primarii din judeţ şi să stabilim posibilitatea de a plăti aceste autorizaţii ISCIR şi în acelaşi timp cursurile pentru personal. … Totuşi, sunt unităţi şcolare, automat banii vin de la stat către stat, şi corect ar fi să se facă o reducere pentru unităţile şcolare şi pentru cursurile personalului şi pentru autorizarea ISCIR a centralelor, nu să li se interzică funcţionarea”, spune Gabriela Ene.
Potrivit legislaţiei în vigoare, directorii şcolilor care se încălzesc cu centrale neautorizate sunt responsabili pentru eventualele explozii. Gabriela Ene arată cu mâna spre primarii unor localităţi ca Bărbăteşti, Berislăveşti, Costeşti, Vaideeni, Ioneşti, Scundu, Orleşti sau Băbeni. „Primarii sunt principalii vinovaţi, pentru că nu au impus firmelor care au instalat centralele să acorde şi acele avize de funcţionare, iar având în vedere că este vorba de centrale de peste 700 KW, care necesită şi personal calificat. Primăriile din localităţile respective ar fi trebuit să trimită paznicii sau femeile de serviciu la cursurile de calificare pentru postul de fochist.
Acum, fără actul care atestă că au urmat cursurile respective, persoanele nu pot presta serviciul”, spune aceasta. Până când firmele care au montat centralele vor elibera avizele de funcţionare, centralele rămân nefuncţionale, fără a-şi dovedi utilitatea pentru care au fost achiziţionate. Pentru montarea celor 12 centrale termice pe lemne din şcoli s-au cheltuit de la bugetul de stat aproximativ 10 miliarde de lei, dar banii nu au ajuns şi pentru obţinerea avizelor. Primarii sunt obligaţi să găsească bani pentru punerea la punct a centralelor, astfel încât să fie autorizate. Punerea în funcţiune a unei centrale termice într-o unitate de învăţământ fără avize de funcţionare şi autorizaţii ISCIR constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la unu la doi ani.