|sâmbătă, noiembrie 23, 2024
  • Follow Us!

Achiziţia Arpechim va avea ca efect creşterea cifrei de afaceri a Oltchim la 674 milioane euro 

• Directorul general al SC Oltchim SA, Constantin Roibu, este sigur că, în anul 2010,

Achiziţia Arpechim va avea ca efect
creşterea cifrei de afaceri a
Oltchim la 674 milioane euro

Petre Coman
După cum s-a mai consemnat, în urmă cu mai mult de o săptămână, SC Oltchim SA şi SC Petrom SA au semnat documentele oficiale de preluare a petrochimiei de la Arpechim Piteşti de către combinatul chimic vâlcean. Momentul a avut loc după ce Consiliul Concurenţei a eliberat avizul de specialitate, şi după ce SC Oltchim SA a plătit către SC Petrom SA 13 milioane euro, sub formă de avans.

Directorul general al SC Oltchim SA, Constantin Roibu, ne-a declarat zilele trecute că deja specialiştii şi muncitorii au reintrat în pâine pentru a pregăti tablourile de comandă, grupurile sociale şi alte clădiri administrative de la Arpechim Piteşti. „Sunt necesare toate aceste etape pentru a găzdui şi pregăti oamenii care se vor ocupa efectiv de repornirea instalaţiilor de la Arpechim Piteşti.

Estimez că până marţi-miercuri vom finaliza această etapă pregătitoare, urmând ca imediat ce vremea se va mai încălzi să trecem efectiv la verificarea şi reluarea activităţii la capacităţile de producţie de la Arpechim care au fost oprite în urmă cu mai mult de un an. Pe lângă toate acestea, mai sunt pe platforma petrochimică de la Piteşti peste 850 de instalaţii şi utilaje, iar dintre acestea foarte multe vor trebui reautorizate pentru funcţionare în acest an. Va fi o muncă grea, dar eu sper ca la sfârşitul lunii martie sau începutul lunii aprilie să repornim toate instalaţiile de la Arpechim Piteşti”, ne-a precizat directorul general al SC Oltchim SA, Constantin Roibu.

Tot directorul combinatului chimic vâlcean aminteşte că achiziţia Arpechim va avea ca efect creşterea cifrei de afaceri a SC Oltchim SA în 2010, la peste 674 milioane euro şi obţinerea unui profit de aproximativ 3 milioane euro.

Despre investigaţia lansată de Comisia Europeană, cu privire la garanţia de stat de 49,6 milioane euro pentru SC Oltchim SA, Constantin Roibu spune că aşteaptă să fie chemat la Bruxelles cât mai repede posibil. Însă, directorul general al SC Oltchim SA se declară sceptic că în viitorul apropiat se va produce acest lucru, având în vedere că în acest moment are loc predarea de ştafetă la nivelul Comisiei Europene.
Directorul Constantin Roibu a câştigat procesul cu Zaremba

Recent, Tribunalul Vâlcea a pronunţat o soluţie favorabilă directorului Constantin Roibu, în procesul pe care acesta îl are cu Wojciech Zaremba, directorul de dezvoltare de la Petro Carbo Chem (acţionarul minoritar de la SC Oltchim SA). „I-am solicitat lui Zaremba să-mi plătească daune morale de 1 leu şi să prezinte în presă situaţia reală de la SC Oltchim SA. Ţin să amintesc că în acest dosar Wojciech Zaremba m-a dat pe mine în judecată”, a mai menţionat Constantin Roibu.

Compania germană Petro Carbo Chem SE deţine în prezent o cota de 12,15% din capitalul social al SC Oltchim SA. PCC este o companie ce are ca activităţi de bază – direct sau prin intermediul societăţilor pe care le deţine şi controlează – transport şi comercializarea şi producţia de produse chimice. PCC deţine pachetul majoritar la compania poloneză PCC Rokita, competitor direct al SC Oltchim SA din zona Europei Centrale şi de Est (în special pe produsele polioli şi sodă caustică, dar şi la alte produse precum clor şi acid clorhidric).

Informaţiile disponibile privind structura controlului în această companie arată că PCC este deţinută în proporţie de 100% de către cetăţeanul german de origine poloneză Waldemar Preussner. În acelaşi timp, acesta asigură atât conducerea companiei PCC, cât şi a întregului Grup PCC. Reprezentarea PCC în România este asigurată de cetăţeanul polonez Wojciech Zaremba, care a fost, în perioada 1980-1993, membru activ al serviciilor secrete poloneze, iar ulterior, a deţinut funcţii de conducere în diferite companii. Istoria companiei PCC este extrem de controversată.

Fiind înfiinţată cu doar 10 ani în urmă, PCC a avut o evoluţie explozivă, ridicând semne de întrebare autorităţilor din Polonia, ţara în care aceasta a început achiziţiile în industria chimică şi petrochimică. Oficialii polonezi au declarat că există dubii cu privire la provenienţa fondurilor PCC, identitatea adevăratului proprietar al acesteia, precum şi capacitatea financiară a companiei respective că PCC nu poate proba resursele financiare pentru angajamentele asumate. Compania PCC încă de la preluarea acţiunilor SC Oltchim SA, prin orice mijloace a încercat să defăimeze activitatea societăţii astfel încât valoarea acesteia să scadă drastic pentru a putea fi achiziţionat pe un preţ cât mai mic.

Leave a Response