Taxă specială pe drumurile cu pericol de alunecare
Transportatorii, vizaţi de consilierii judeţeni:
Taxă specială pe drumurile cu pericol de alunecare
Anda Vlad
Reprezentanţii Comisiei de buget-finanţe a Consiliului Judeţean Vâlcea au propus, în ultima şedinţă, ca transportatorii care folosesc maşini de peste 3,5 tone pentru a transporta masă lemnoasă sau alte materiale pe drumurile cu risc de alunecări de teren să plătească o taxă specială. Banii proveniţi din această acţiune ar urma să fie folosiţi pentru reparaţia drumurilor cu probleme. Disputa din Consiliul Judeţean a avut drept punct de pornire faptul că în acest an sunt foarte puţine fonduri alocate pentru drumuri judeţene, iar pe anumite şosele, cum este şi cea care traversează comuna Muereasca s-au investit zeci de miliarde de lei în ultimii ani, dar transportul greu poate duce la întreruperea circulaţiei şi chiar la avarierea caselor din zonă, Consiliul Judeţean Vâlcea neavând în acest an fonduri necesare pentru remedierea problemelor.
„Noi reparăm mereu ce strică alţii”
Ion Cîlea, preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea le-a amintit consilierilor judeţeni faptul că bugetul judeţului din acest an este mult prea sărac şi pentru a acoperi reparaţiile curente la drumurile judeţene şi că nu poate suporta şi remedierea stricăciunilor produse de transportatori. „Vă amintesc faptul că am băgat foarte mulţi bani pe drumul de la Muereasca. Am fost acolo şi am văzut cum se prezintă situaţia. Mi s-au plâns oamenii din zonă că transportatorii de lemne le afectează casele şi este adevărat acest lucru.
Eu vă propun să găsim o soluţie pentru a limita tonajul maşinilor care circulă prin zonă, deoarece putem avea probleme mari şi nu ne putem permite să plătim noi ceea ce strică alţii”, a apreciat preşedintele Ion Cîlea. De aceeaşi părere a fost şi preşedintele Comisiei de Buget, Iulian Comănescu. „Nu putem să reparăm mereu ce strică alţii. La Muereasca drumul este supus alunecării, iar maşinile de tonaj mare îl folosesc pentru exploatarea masei lemnoase. Este şi un drum turistic, folosit de turiştii care vin la mănăstirea Frăsinei. Noi reparăm acest drum cu bani de la buget şi se impune obligatoriu o taxă de drum şi o limitare a maşinilor la 3,5 tone. Cadrul legal pentru această acţiune există”, a declarat consilierul judeţean Iulian Comănescu.
Directorul Direcţiei Silvice, de partea transportatorilor
În apărarea transportatorilor a sărit însă directorul Direcţiei Silvice Vâlcea, Ion Oprescu. Acesta este consilier judeţean şi a afirmat că, din punctul său de vedere, nu poate limita exploatarea masei lemnoase, deoarece Direcţia Silvică Vâlcea este nevoită să asigure pentru firmele cu care încheie contract pentru exploatarea lemnului accesul de la parcelele silvice pe drumurile publice. „În acest caz, ar trebui să introducem acest tarif în preţul de licitaţie şi, evident, ar creşte valoarea lucrărilor. În ceea ce priveşte restricţionarea la 3,5 tone, este aproape imposibil de aplicat.
Nici un transportator nu va fi de acord cu aceste condiţii.”, a explicat şeful Direcţiei Silvice, Ioan Oprescu. Soluţia găsită în cadrul şedinţei de consiliu care a avut loc vineri, 26 februarie a fost ca „pe drumurile judeţene şi naţionale să existe depozite de descărcare şi încărcare de material lemnos“. Propunerea Comisiei de Buget a fost aprobată cu trei abţineri, din partea silvicultorilor din cadrul Consiliului Judeţean, urmând ca, pe durata restricţiilor de circulaţie, pe drumurile cu risc de alunecări de teren să existe o taxă pentru transportatorii de material lemnos, necesară reabilitării şi reparării acestora.