|sâmbătă, noiembrie 23, 2024
  • Follow Us!

Petre Grigore, un avocat care apără interesele vâlcenilor la Guvern şi Consiliul Judeţean 

Petre Grigore, un avocat care apără interesele vâlcenilor la Guvern şi Consiliul Judeţean

Preşedintele Comisiei Juridice din cadrul Consiliului Judeţean Vâlcea, avocatul Petre Grigore, se preocupă şi se implică în rezolvarea problemelor economice apărute la nivelul judeţului, dar şi pentru îmbunătăţirea calităţii vieţii oamenilor din Vâlcea, printr-o echitabilă şi corectă alocare a fondurilor de la Guvern şi de la autorităţile judeţului. Ca avocat este foarte cunoscut şi apreciat în rândul vâlcenilor, având în vedere experienţa profesională de peste 31 de ani în domeniu. Nici latura politică nu este neglijată de Petre Grigore, acesta luptând cot la cot cu colegii din Partidul Democrat Liberal (PDL) pentru a realiza un scor cât mai bun pentru candidatul la Primăria Râmnicului, Romeo Rădulescu.

• Cum v-aţi implicat în campania electorală pentru candidatul Romeo Rădulescu şi care credeţi că va fi rezultatul alegerilor din turul al doilea?

Petre Grigore: La nivelul Organizaţiei Judeţene a PDL Vâlcea s-a constituit o echipă de campanie foarte bună şi eu sunt încrezător că vom obţine un scor excelent la turul al doilea din 25 aprilie. Rezultatul din primul tur de scrutin nu m-a surprins pentru că ştiam care va fi reacţia şi opţiunea râmnicenilor, în urma discuţiilor directe purtate cu ei, dar şi în urma sondajelor de opinie pe care partidul le-a făcut printre locuitorii municipiului. În prezent, chestiunea este să convingem râmnicenii că nu au nevoie de experimente pentru următorii doi ani.

După părerea mea, Remus Grigorescu este o persoană OK, dar nu va reuşi în doi ani de mandat să cunoască tot personalul din Primăria Râmnicului, şi nu se va familiariza cu activitatea curentă din cadrul instituţiei. O funcţie de conducere în administraţia publică implică foarte multă pregătire teoretică, având în vedere că legislaţia din domeniu este foarte stufoasă. În plus, Remus Grigorescu nu cunoaşte ce proiecte se află în pregătire sau în derulare la Primăria Râmnicului şi nici nu ştie să elaboreze programe şi proiecte cu finanţare europeană.

În schimb, Romeo Rădulescu a lucrat direct la aceste proiecte încă de când era viceprimar, deci este o persoană care cunoaşte îndeaproape toate mecanismele de funcţionare a unei primării de municipiu. În cei doi ani cât a fost viceprimar, Romeo Rădulescu a coordonat direct departamentele de programe externe din cadrul primăriei, iar acest lucru se vede de către toţi locuitorii: zeci de milioane euro atrase de la Uniunea Europeană care vor asigura o dezvoltare durabilă a municipiului Râmnicu Vâlcea în următorii ani.

Un oraş precum Râmnicul are nevoie de un mare gospodar, iar Romeo Rădulescu a demonstrat că este un foarte bun specialist şi profesionist. În opinia mea, candidatul PSD-ului, Remus Grigorescu, nu este decât o marionetă în mâna lui Ion Cîlea, iar în toată campania electorală domnul Grigorescu a avut un comportament total necivilizat faţă de actualul primar interimar al Râmnicului. Sunt sută la sută convins că Romeo Rădulescu va câştiga alegerile pentru Primăria Râmnicului chiar dacă se încearcă, prin mijloace neortodoxe, deturnarea electoratului din Râmnicu Vâlcea spre zona roşie.

• Cum comentaţi decizia liberalilor din Vâlcea de a-l susţine în turul al doilea pe Remus Grigorescu?

P.G.: Vreau să vă spun că am fost puţin surprins de hotărârea Biroului Executiv al PNL Vâlcea. După părerea mea, acest partid dovedeşte, pe zi ce trece, că este un satelit al PSD-ului, fapt ce va conduce până la urmă la dispariţia liberalilor de pe scena politică. Din câte ştiu, opt membri ai forului de conducere liberal au votat împotrivă sau s-au abţinut la propunerea de susţinere a candidatului PSD, Remus Grigorescu. Mulţi dintre cei care s-au abţinut sunt vechi membri PNL Vâlcea, adică tocmai cei care au fondat acest partid la Vâlcea.

• Având în vedere că premierul Emil Boc a fost săptămâna trecută la Oltchim, dumneavoastră cum vedeţi soluţionată problema cu care se confruntă această importantă societate comercială, dar şi economia judeţului Vâlcea, în ansamblul său?

P.G.: După cum aţi remarcat, Guvernul actual se preocupă foarte mult de soarta Oltchim şi caută soluţii pentru ieşirea din impas. Este normală o astfel de abordare din partea guvernanţilor, având în vedere că Oltchim este o unitate economică strategică de interes naţional, nu doar o simplă societate comercială. Reprezentanţii Guvernului au anunţat, în cadrul vizitei la Oltchim, că au identificat toate soluţiile legale româneşti şi europene pentru susţinerea în continuare a Oltchimului, din perspectiva industriei strategice pe care o reprezintă, şi, nu în ultimul rând, în legătură cu soarta celor peste 8.000 de angajaţi de pe platforma Oltchim, care reprezintă o prioritate pentru Guvernul României.

Nu cred că există în Guvernul României şi poate în ţară un susţinător mai devotat şi de bună-credinţă pentru Oltchim altul decât ministrul Videanu, care a prezentat împreună cu conducerea companiei, în Guvern, ce înseamnă viitorul acestei companii, ceea ce înseamnă pentru industria românească, ce şanse sunt să se facă aici o platformă integrată şi cu care să ne mândrim în anii care vor urma. Pe termen mediu şi lung, Oltchim şi platforma integrată vor reprezenta un bun extraordinar al României pe piaţa europeană, iar dacă fiecare dintre noi nu facem astăzi ceea ce trebuie, ratăm această şansă extraordinară a României.

Sunt convins că începând cu data de 1 iunie, Oltchim va funcţiona la capacitatea maximă, după repornirea instalaţiilor de la Arpechim. Va fi un semnal foarte clar, inclusiv şi pentru Bruxelles, că pentru România, Oltchim este o întreprindere strategică, şi ne va ajuta să obţinem avizul şi acordul european pe care Guvernul l-a solicitat încă de anul trecut. În opinia mea, platforma Olchim reprezintă ansamblul economic perfect în care un Guvern trebuie să se concentreze în ideea de a găsi soluţiile legale atât în ceea ce înseamnă legislaţia internă, cât şi legislaţia europeană, pentru a putea funcţiona.

• În aceste zile, s-a constituit comisia parlamentară de revizuire a Constituţiei. Având în vedere experienţa de jurist, care ar fi, în opinia dumneavoastră, principalele puncte care ar trebui modificate în legea fundamentală?

P.G.: În primul rând, comisia trebuie să aibă în vedere rezultatul referendumului din noiembrie 2009: parlament unicameral şi un număr maxim de 300 de parlamentari. Actuala Constituţie are multe puncte slabe, depăşite de contextul politic, social şi economic în care se află România. De exemplu, trebuie clarificate relaţiile şi raporturile dintre principalele instituţii ale statului.

De asemenea, trebuie stabilită foarte clar chestiunea formei de guvernământ a ţării şi, având în vedere evenimentele din 2009 din Republica Moldova, eu susţin ideea legalizării în România a unei republici prezidenţiale. Parlamentul poate să aibă un rol major în noua construcţie, însă această instituţie ar trebui să se ocupe strict de legiferare. Printre modificările care trebuie să le cuprindă viitoare Constituţie se mai numără şi reglementarea funcţionării Curţii Constituţionale şi a Consiliului Superior al Magistraturii, asta pentru că cele două instituţii au demonstrat că nu s-au reformat şi au fost o piedică în calea democratizării ţării.

• Cum comentaţi decizia Curţii Constituţionale care a declarat neconstituţională legea de funcţionare a Agenţiei Naţionale de Integritate?

P.G.: Mi s-a părut o aiureală a celor de la Curtea Constituţională. Au declarat neconstituţionale unele articole din Legea ANI însă nici până astăzi, nu au prezentat motivarea la decizia luată. Eu cred că s-a dorit ca, o perioadă de timp, ANI să nu mai poată funcţiona, având în vedere că 9 judecători de la Curtea Constituţională urmau să fie verificaţi de către ANI. De aceea, se ridică mari semne de întrebare atunci când trebuie să afli motivul real pentru care Curtea Constituţională a luat o astfel de decizie.

• În ce mod v-aţi implicat în activitatea de la nivelul Consiliului Judeţean Vâlcea şi care sunt principalele măsuri pe care Guvernul le are în vedere în legătură cu judeţul Vâlcea?

P.G.: Vreau să vă spun că vizita de săptămâna trecută a ministrului Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea, va avea efecte benefice pentru judeţul Vâlcea. Concret, în acest an, fonduri importante vor fi alocate pentru drumurile din Vâlcea, iar în maxim o lună va începe derularea programului „10 case pentru specialişti”. Din păcate, numai 30 de primării din Vâlcea au depus cereri în cadrul acestui program, însă este bine că toate oraşele judeţului vor avea astfel de case pentru specialişti. Vreau să mai adaug că Elena Udrea a fost foarte impresionată de potenţialul turistic al judeţului Vâlcea şi a promis că, permanent, va avea în vedere dezvoltarea turistică a Vâlcii, al cărui potenţial a fost totdeauna neglijat de guvernările anterioare.

(Petre Coman)

Leave a Response