Preşedintele Traian Băsescu: “împreună să prevenim grecizarea ţării!ÔÇ£
Preşedintele Traian Băsescu: „Împreună să prevenim grecizarea ţării!“
• „Dacă nu luăm aceste măsuri, anul viitor angajam un nou credit“ • „Programul de reducere a salariilor şi pensiilor nu aparţine FMI-ului. Să ne trezim la realitate!“
Preşedintele Traian Băsescu a susţinut după întâlnirea cu sindicatele că programul de reducere a cheltuielilor bugetare discutat de Executiv cu Fondul Monetar Internaţional are rolul de a preveni „grecizarea” ţării. De asemenea, preşedintele a precizat că fără acest plan de restructurări şi reduceri de venituri pentru bugetari şi pensionari România ar fi fost obligată să angajeze un nou credit la începutul anului viitor.
„Ar fi nedrept dacă cineva vreodată ar acuza FMI de acest program. programul care este în că în curs de negocieri este un program al Guvernului României. Dacă populoaţia va fi nemulţumită, dacă programul va fi un eşec nu fondul va fi responsabil, ci instituţiile statului român, de la preşedinte la cea mai instituţie a statului, şi în primul rând Guvernul pentru că el îl va pune în practică”, aşa şi-a început şeful statului declaraţia după întâlnirea cu sindicatele de la Cotroceni,
„Acest program este cel care s-a discutat cu FMI. Obiectvul Guvernului a fost păstrarea cotei unice şi a TVA”. de asemenea, preşedintele Traian Băsescu a declarat că s-a urmărit şi reducerea obligaţiilor de plată ale bugetului de stat. ”În acest an, urmare a datoriilor pe care România le-a contractat în 2007, 2008 şi parte a anului 2009, avem de plată 10, 007 miliarde euro. Astfel, în trimestrul 1 am plătit 260 de milioane euro, în trimestrul doi avem de plătit 2,227 miliarde euro, în trimestrul trei 3,16 mild euro, iar în trimestrul patru 2,5 miliarde euro”, a declarat şeful statului.
„Dobânzile sunt peste 1,8 miliarde euro, ceea ce înseamnă de două ori tranşa următoare de la FMI. Din acest motiv am considerat că trebuie să adoptăm o reducere a îndatorării noastre”, a dăugat acesta. „Anul acesta plătim peste 10 miliarde euro pentru ceea ce am consumat fără să producem în aceşti ani”, a spus preşedintele.
Dacă nu luam aceste măsuri, anul viitor angajam un nou credit ”Dacă nu se luau aceste măsuri, anul viitor trebuia să angajăm un nou credit, poate nu de 20 de miliarde de euro, ci de 30 de miliarde de euro. Am fi amanetat de tot viitorul acestei ţări”, a declarat Băsescu. ”Următoarele şase luni trebuie să fie o perioadă de realism atât din partea guvernului, cât şi din partea sindicatelor. (…) Cred că nu mai trebuie să trăim cu iluzii”, a declarat preşedintele.
Potrivit şefului statului, la discuţiile de la Cotroceni cu sindicatele „s-a decis crearea unui grup de analiză, pentru găsirea unor soluţii de a cheltui mai bine şi mai eficient începând de la 1 ianuarie 2011”.
„Împreună să prevenim grecizarea ţării. Dacă angajăm un nou credit vom ajunge în situaţia Greciei. Împreună putem găsi soluţii pentru ca 2011 să fie un an în care instituţiile statului să funcţioneze altfel, mai ieftin, mai eficient”, a adăugat şeful statului. „Sunt dispus să virez salariul într-un fond de solidaritate. Cred că avem nevoie de solidaritate pentru a nu împinge ţară într-o situaţie ca în Grecia”, a mai spus Băsescu.
Băsescu: „Sectorul privat a achitat deja costul crizei”
Creşterea fiscalităţii ar fi frânat creşterea economică şi ar fi aruncat o nouă povară în spinarea sectorului privat, sector care a plătit deja preţul crizei prin restructurările operate încă din 2009, este de părere preşedintele Traian Băsescu.
„Sectorul privat a plătit deja preţul crizei prin restructurări. Ce garanţii avem că dacă am creşte taxele pe companii, dacă am creşte TVA, dacă am creşte cota unică am avea încasări mai mari la bugetul de stat?! Văzând cu câtă greutate plătesc datoriile către stat cred că sunt la limita supravieţuirii cele care au scăpat”, a declarat şeful statului. Una dintre variantele discutate de Executiv cu delegaţiile FMI şi CE presupunea creşterea cotei unice la 20% şi a TVA la 24%. Potricit acestuia, creşterea fiscalităţii „frânează creşterea şi ne împinge să luăm credite cât mai mari”. „Dacă aplicăm programul de reduceri România va trece pe creştere economică”, a dat garanţii preşedintele.
Băsescu: „Două subvenţii nu vor fi atinse: ajutorul pentru persoanele cu handicap şi alocaţiile pentru copii”
Şeful statului a precizat că Executivul nu va opera reducerii la două subvenţii: ajutorul pentru persoanele cu handicap şi alocaţiile pentru copii.
„Două subvenţii nu vor fi atinse: ajutorul pentru persoanele cu handicap şi cele pentru copii. Restul sunt subiect de analiză: scădere sau chiar anulare”, a declarat preşedintele Traian Băsescu. Acesta a infirmat, astfel, informaţiile prezentate de liderul Blocului Naţional Sindical, Dumitru Costin, care declară că şi aceste subvenţii vor fi reduse cu 15%. Potrivit declaraţiilor şefului statului, în afara acestora, toate celelalte subvenţii vor fi analizate de Executiv, unele urmând a fi reduse, iar altele anulate.