Guvernul bagă primăriile în faliment
Preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, Ion Cîlea:
Guvernul bagă primăriile în faliment
Anda Vlad
Autorităţile judeţene trag din nou semnal de alarmă şi evidenţiază situaţia dificilă în care se află primăriile vâlcene. Multe proiecte zac şi acum în sertarele ministerelor, iar primarii nu pot beneficia de fondurile europene.
Ion Cîlea: „Este absurd să continuăm cu împrumuturile”
Liderul Consiliului Judeţean Vâlcea, Ion Cîlea, promite că va face cercetări serioase, pentru a afla cine împiedică absorbţia fondurilor. El a criticat dur măsurile luate de Cabinetul Boc, dar şi intenţia preşedintelui României şi a celor de la finanţe de a face un nou împrumut de la bancherii internaţionali. „Pe lângă măsurile draconice de a rupe hălci din salariile, pensiile şi ajutoarele românilor pentru acoperirea găurilor negre din visteria statului, Preşedintele României şi mai marele finanţelor naţionale au lansat deja ideea unui nou împrumut de la bancherii internaţionali. Această alternativă demonstrează că actuala putere chiar a pierdut busola guvernării.
Este absurd să continuăm să facem împrumuturi la FMI, la bănci comerciale, în timp ce, la Bruxelles, fondurile alocate ţării noastre nu sunt absorbite. Guvernul Boc are o rată de 6 la sută de absorbţie a fondurilor comunitare cu programele operaţionale regionale şi sectoriale. Situaţia este catastrofală, mai ales în mediul rural. Dintre cele 3.227 de unităţi administrative, câte există în ţară, peste 2.400 au ajuns în situaţia de a nu mai avea fonduri nici măcar pentru plata personalului, ca să nu mai vorbim de plata taxelor, impozitelor şi a serviciilor”, a declarat Ion Cîlea.
Măsura 3.2.2 putea să fie gură de aer pe vreme de criză
Şeful Consiliului Judeţean crede că obtuzitatea Executivului nu are limite, manifestând o gravă nepăsare, chiar şi atunci când autorităţile locale ar avea posibilitatea să-şi rezolve problemele de dezvoltare fără să mai fie nevoie de efort financiar propriu. Această şansă extraordinară ar trebui să vină pe traseul Măsurii 3.2.2, care permite renovarea, dezvoltarea satelor, îmbunătăţirea serviciilor de bază pentru economia şi populaţia rurală, care ar oferi posibilitatea acoperirii în proporţie de sută la sută a cheltuielilor eligibile pentru proiectele de utilitate publică.
Deşi au ajuns la fundul sacului, administraţiile publice locale şi-ar putea rezolva, cu ajutorul Măsurii 3.2.2, mari probleme economice şi sociale, aşa cum ar fi, de exemplu, extinderea şi îmbunătăţirea reţelei de drumuri de interes local care aparţin proprietăţii publice a Primăriei, înfiinţarea şi extinderea reţelelor de alimentare cu apă şi gaze sau ale canalizării, executarea şi modernizarea platformelor de depozitare a deşeurilor, protejarea patrimoniului cultural şi natural de interes local, restaurarea, consolidarea şi conservarea obiectivelor de patrimoniu.
De când această măsură a devenit operaţională, adică din vara lui 2009, primăriile rurale din judeţul Vâlcea au depus 55 de proiecte, care se conformează şi răspund criteriilor impuse prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală. Primarii din cele 55 de localităţi, care au percutat la şansele Măsurii 3.2.2 şi care au cheltuit fonduri semnificative, cu multe sacrificii şi renunţări, pentru elaborarea proiectelor, se văd astăzi în situaţia gravă de a fi scoşi din competiţie, chiar dacă proiectele lor corespund întru totul normelor programului şi exigenţelor Uniunii Europene. „Zilele trecute am aflat cu stupoare că, dintre cele 55 de documentaţii, au fost validate şi acceptate doar două proiecte.
Încă nu cunosc cui aparţine această bizară decizie, dar în mod sigur voi găsi calea spre aceia care trag sforile şi obturează în mod criminal canalele de absorbţie a miliardelor de euro destinate României din partea Uniunii Europene. Cine are interesul ca fondurile europene să nu ajungă în România? Ori, poate, cineva a hotărât ca numai judeţul Vâlcea să fie sacrificat în favoarea judeţelor portocalii! Promit că vom cerceta şi vom da escrocheria în vileag”, a mai precizat Ion Cîlea.
Trei sferturi dintre primarii, în prag de faliment
La Vâlcea, mai mult de trei sferturi dintre primării ar putea falimenta în perioada următoare. 53 de administraţii locale din 48 de comune şi cinci oraşe, înregistrează deja restanţe la acordarea ajutoarelor sociale. Situaţia se întâlneşte în localităţi ca Diculeşti, Lăpuşata, Lăcusteni, Racoviţa, Stoeneşti sau Brezoi. La ajutoarele de încălzire, 47 de Consilii Locale au restanţe de 910.750 de lei, iar în privinţa drepturilor pentru persoanele cu handicap, dintre cele 89 de localităţi, 43 sunt restante în ceea ce priveşte acordarea drepturilor asistenţilor personali ai persoanelor cu handicap (suma totală fiind de 10.215.640 de lei).
Restanţe între doua şi şase luni se înregistrează şi la Făureşti, Bujoreni, Berbeşti, Lăpuşata, Lăcusteni, Malaia, Nicolae Bălcescu, Prundeni, Roeşti, Slătioara, Valea Mare, Zătreni, Brezoi şi Horezu. La nivel naţional, dintre cele 3.227 de unităţi administrative câte există în ţară, peste 2.400 au ajuns în situaţia de a nu mai avea fonduri nici măcar pentru plata personalului propriu.
„La începutul lunii mai, Guvernul a mai găsit o bâtă pentru a lovi în administraţiile locale datoare: a decis ca primăriile care înregistrează datorii mai vechi de 120 zile să intre în insolvenţă, excluzând orice speranţă de a primi vreun leu de la stat fie şi pentru achitarea datoriilor faţă de firmele private care le-au executat diferite lucrări. Obtuzitatea Guvernului nu are, însă, limite, manifestând o gravă nepăsare chiar şi atunci când autorităţile locale ar avea posibilitatea să-şi rezolve problemele de dezvoltare locală fără să mai fie nevoie de efort financiar propriu”, a mai menţionat şeful CJ Vâlcea.