|sâmbătă, noiembrie 23, 2024
  • Follow Us!

Gruparea Gorun, destructurată de DIICOT 

Interlopi reţinuţi pentu fraude la firme de leasing

Gruparea Gorun, destructurată de DIICOT 

 Procurorii DIICOT şi poliţiştii de la Crimă Organizată au efectuat, în această dimineaţă, 47 de percheziţii în Bucureşti şi în judeţele Vâlcea, Vrancea, Alba, Argeş şi Ialomiţa, la locuinţele membrilor unei grupări specializate în comiterea de fraude la firmele de leasing şi alte operaţiuni financiar-bancare frauduloase.            
În urma percheziţiilor au fost reţinute 37 de persoane, care vor fi audiate la sediul central al DIICOT din Bucureşti.
           
Gruparea era coordonată de Ion Gorun, nepotul lui Vasile Gorun, lider al lumii interlope vâlcene. Potrivit DIICOT, membrii reţelei se ocupau cu achiziţionarea de maşini de lux şi autoutilitare de la diverse firme de leasing, pe care ulterior le înscriau în circulaţie prin folosirea de documente de identificare şi omologare false.            
Până în prezent, au fost descoperite 50 de autovehicule achiziţionate în acest mod. Prejudiciul identificat este de 700.000 de
euro, însă este posibil ca acesta să ajungă la 3-4 milioane de euro.
 Procurori DIICOT şi poliţişti de la „Crimă Organizată“ au percheziţionat în această dimineaţă 48 de locuinţe din mai multe judeţe şi din municipiul Bucureşti. Acţiunea principală s-a derulat în judeţul Vâlcea.UPDATE ora 12.35: Operaţiunilor procurorilor DIICOT şi a poliţiştilor de la Crimă Organizată se desfăşoară în trei centre distincte din ţară. Unul este la Alba Iulia, unde sunt aduşi inculpaţi din Sibiu, Ploieşti şi Bucureşti, al doilea la Cluj-Napoca, iar al treilea, la Râmnicu-Vâlcea. Procurorii din Cluj au coordonat şapte percheziţii, cei din Alba opt percheziţii, iar colegii acestora din Vâlcea un număr de 33 de percheziţii domiciliare.
„Este un grup infracţional specializat în comiterea infracţiunilor cu consecinţe deosebit de garve. Prejudiciul până în prezent este în jur de 1 milion de euro. În aceste moment se preocedează la audierea mai multor persoane. Avem 10 făptuitori şi şase învinuiţi. Dacă se impun măsuri preventive în cauză le vom lua. Este un dosar disjuns dintr-un alt dosar în care au fost trimise în judecată mai multe persoane. Şi acolo prejudiciul era în limita competenţei DIICOT“, a declarat astăzi Danusia Aurelia Boicean, procurorul şef al Serviciului Teritorial DIICOT Alba.
La Alba Iulia va fi audiat şi un cetăţean arab care locuia în Bucureşti şi care face parte din grupul infracţional. Suspecţii achziţionau utilaje de la firmele de leasing, cu ajutorul unor documente false sau a unor firme fantomă, apoi le vindeau în străinătate, în special în ţări arabe, întregi sau pe bucăţi. La operaţiune participă şi structuri ale SRI şi ale serviciului de protecţie internă (DGIPI) din Ministerul Administraţiei şi Internelor.Citiţi şi: Şantaj, arme şi droguri în dosarul „Betoniere pentru arabi“UPDATE ora 10.00: Potrivit procurorilor DIICOT, acţiunea s-a concentrate pe raza municipiului Bucureşti şi a judeţelor Vâlcea, Vrancea, Argeş şi Ialomiţa.  „În sarcina învinuiţilor coordonaţi de liderul acestora Gorun Ion din judeţul Vâlcea, s-a reţinut faptul că în mod coordonat au desfăşurat activităţi de inducere în eroare şi achiziţionarea unor autoturisme de la firmele de leasing, care au fost ulterior înscrise în circulaţie prin folosirea de documente de identificare şi omologare false. Până la această dată au fost identificate un număr de 50 de autovehicule achiziţionate în acest mod, prejudiciul produs unor societăţi de leasing sau unor persoane fizice fiind de aproximativ 700.000 euro“, se afirmă în comunicatul de presă făcut public de DIICOTIon Gorun este nepotul lui Vasile Gorun, zis „Vulturul”, lider al lumii interlope vâlcene. Vasile Gorun a fost condamnat, în primăvara anului 2000, la cinci ani şi jumătate de închisoare pentru ultragierea unor poliţişti din Râmnicu Vâlcea veniţi să-i percheziţioneze locuinţa.În iulie 2007, Vasile Gorun au fost reţinut, alături de alte şase persoane, de procurorii DIICOT, în urma unei ample acţiuni şi a unei monitorizări care a durat mai multe luni, fiind acuzat de constituire a unui grup criminal organizat, spălare de bani, furt calificat, fals sub semnătură privată, infracţiuni informatice şi cu mijlou mijloace de plată electronice.UPDATE ora 09.50: Potrivit unui comunicat al IGPR, poliţiştii şi procurorii au efectuate percheziţii la locuinţele membrilor unui grup infracţional organizat suspectaţi de comiterea de înşelăciuni în convenţii cu consecinţe deosebit de grave, cu precădere în dauna societăţilor de leasing.Au fost ridicate pentru audieri un număr de 38 de persoane suspectate de savârşirea infracţiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat şi înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave.Membrii grupării sunt suspectaţi că, în perioada 2008– 2009, au indus în eroare mai mulţi administratori ai unor societăţi comerciale, care utilizau în sistem leasing utilaje şi autovehicule pentru construcţii, pentru a intra în posesia utilajelor respective. După ce intrau în posesia autobasculantelor, buldozerelor, betonierelor, membrii grupării le întocmeau acte false şi le vindeau imediat în străinătate.

Pentru acest scop, membrii grupării au preluat mai multe societăţi comerciale care prezentau bonitate (rulaj mare, aveau un obiect de activitate potrivit – construcţii şi/sau transporturi, nu aveau datorii către stat ori alte persoane şi nu erau introduse în centrala incidentelor de plăţi).

Aceste societăţi erau cesionate către persoane interpuse, alese în mod expres din rândul unor persoane sărace, fără loc de muncă, fără o ocupaţie constantă şi fără pregătire. Într-unele cazuri persoanele interpuse nu administrau efectiv societăţile preluate, fiind induse în eroare şi atrase cu diverse promisiuni. În alte cazuri, acestea participau direct şi conştient la săvârşirea de infracţiuni, prin folosirea instrumentelor de plată fără acoperire sau împuternicirea celor care au constituit gruparea să efectueze diverse afaceri ilegale în numele societăţilor pe care le administrau şi executau ordinele acestora. La percheziţii au participat 160 de poliţişti şi 120 de jandarmi. Persoanele reţinute vor fi aduse la sediul DIICOT Alba pentru audieri. Acţiunea procurorilor şi poliţiştilor este destinată anihilării unei grupări de criminalitate organizată specializată în înşelarea unor societăţi de leasing. Acţiunea a fost confirmată de şeful Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba Iulia, comisarul şef Traian Berbeceanu.

În funcţie de gravitatea faptelor de care sunt acuzate vor fi prezentate instanţei de judecată pentru emiterea unor mandate de arest preventiv. Sursa: www.editie.ro, www.adevarul.ro

Leave a Response