Poliţiştii vor drepturi mai multe decât infractorii
Poliţiştii vor drepturi mai multe decât infractorii
• şeful Inspectoratului de Poliţie Vâlcea, chestorul Ion Stoica a afirmat că le înţelege situaţia, însă jurământul de poliţist trebuie să rămână jurământ şi că, dacă nu le convine, sunt liberi să părăsească sistemul.
Poliţişti vâlceni au protestat şi ei săptămâna trecută, cu banderole pe mâini, la serviciu. Cei aproximativ 600 de poliţişti din Sindicatul Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual (SNPPC) şi în jur de 270 înscrişi în Pro Lex, Sindicatul Naţional al Poliţiştilor şi Vameşilor, invocă nu numai urmările micşorării cu 25% a salariilor, ci şi alte măsuri şi neajunsuri care îi vor afecta.
Agentul de poliţie Cristian Carabaşa, liderul Pro Lex Vâlcea se plânge de dotarea precară a poliţiştilor, precum şi de faptul că infractorii au ajuns să aibă mai multe drepturi decât oamenii legii. „Nu mai avem nici măcar cătuşe suficiente”, spune sindicalistul, care a făcut deja demersurile pentru ca Ministerul Administraţiei şi Internelor să fie dat în judecată. Până pe 4 iunie poliţiştii din cadrul SNPPC Vâlcea au lucrat cu banderole la mâini, aşteptând să fie dat publicităţii actul normativ care vizează măsurile de austeritate.
În replică, şeful Inspectoratului de Poliţie Vâlcea, chestorul Ion Stoica a afirmat că le înţelege situaţia, însă jurământul de poliţist trebuie să rămână jurământ şi că, dacă nu le convine, sunt liberi să părăsească sistemul. El a ţinut să dezmintă şi nemulţumirea sindicaliştilor, potrivit căreia nu ar avea cartuşe destule pentru a-şi desfăşura activitatea. Până şi la Direcţia Generală a Finanţelor a fost grevă de solidaritate, dar grevă japoneză. Judecătorii n-au făcut grevă dimineaţa, dar, după prânz, unii dintre ei şi-au adus aminte de protest şi i-au lăsat pe avocaţi şi pe părţile implicate în proces cu ochii în soare, părăsind sălile de judecată.
Grefierii în schimb au fost solidari cu greva declanşată de Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţie. Şi angajaţii din Biblioteca Judeţeană „Antim Ivireanul” s-au solidarizat grevei. Sunt şi instituţii care nu au făcut grevă, respectiv Primăria Râmnicului, APIA, DADR, ITM, AJOFM, Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor, Casa Judeţeană de Pensii. De asemenea, după cum se ştie, fiind instituţii cu caracter militar, la Poliţie, Jandarmerie şi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă programul s-a desfăşurat normal, angajaţii acestor instituţii neavând voie să facă grevă.