Romulus Bulacu nu-l cunoaşte pe deputatul Becşenescu
Interviu cu preşedintele executiv al PD Vâlcea
Romulus Bulacu nu-l cunoaşte pe deputatul Becşenescu
Romulus Bulacu, preşedintele executiv al organizaţiei Partidului Democrat Vâlcea este genul de politician, care nu caută să iasă în evidenţă printr-o prezenţă agresivă în mas media locală sau prin participarea la acţiuni propagandistice de imagine. Conduce o societate comercială importantă, MINET SA al cărui director general este, are un program încărcat aşa că-l prindem greu, miercuri , la o oră în care canicula străbate Râmnicul.
# De când sunteţi în PD? Dar în Consiliul Judeţean?
M-am înscris în Partidul Democrat în 1995, o dată cu primarul Gutău. Consilier judeţean am devenit în anul 2000 după ce înainte cu patru ani am ratat un mandat de senator atribuit după redistribuirea voturilor PRM-ului cu toate că noi aveam dublu faţă de voturile obţinute de PRM la Vâlcea. Asta a fost.
# Comunist aţi fost ?
Nu am fost niciodată comunist în idei şi comportament. Recunosc însă că am fost membru al PCR câteva luni înainte de Revoluţie. M-am înscris pentru a putea avansa în funcţie. Aşa erau timpurile. Apoi am decis să nu mai fac politică dar am citit toate doctrinele, m-am documentat. În 1995 am simţit că vreau să mă implic. Aveam şi înclinaţii liberale şi am prieteni liberali. Provin din Vaideeni o comună în care liberalii au dominat înainte de comunişti. Am ales PD pentru că aici am găsit oameni cu care aveam ceva în comun, alături de care simţeam şi simt că pot face echipă.
# Cât timp dedicaţi politicii? Aveţi probleme în familie datorită programului?
Lipsesc foarte mult de acasă şi acest lucru nu poate fi suportat de oricine. Am o soţie înţelegătoare care ştie că trebuie să lipsesc pentru a-mi îndeplini obligaţiile. Acum ea se simte mai singură, copii au crescut au plecat de acasă. Am un program încărcat la MINET, cu multe deplasări în ţară şi străinătate. Pentru partid şi Consiliul Judeţean sunt după amiezele, sâmbetele şi duminicile. Majoritatea. Dedic mult timp şi studierii presei şi unor evenimente mondene unde simt că trebuie să fiu prezent. La unele particip cu soţia, dar nu foarte des pentru că nu vreau să amestec politica cu problemele noastre. Îmi pare rău că sunt mulţi care se gândesc doar la buzunarele lor şi fac politică numai din interes.
# Deputatul Dumitru Becşenescu recent dezertat de la conservatori vrea să fie coleg cu dumneavoastră în PD. Sunteţi de acord?
Mă aşteptam la această întrebare. Vedeţi am auzit că ar avea ceva probleme, nu ştiu dacă are sau nu. Nu-l cunosc personal. Nu am discutat niciodată. Dar nu-l cunosc nici ca politician local asta e problema. Nu l-am simţit implicat alături de comunitatea noastră în proiecte, nu l-am văzut la şedinţe, nu am auzit să acorde audienţe, nu l-am auzit susţinând un proiect local. Construind o casă gratuit pentru sinistraţi, promovând un proiect de lege, sprijinind o localitate sau administraţie din judeţ. Nu ştiu de ce ar veni la noi în partid. Dacă vrea să facă acest pas pentru o funcţie sau un loc pe listele de la viitoarele alegeri nu sunt de acord. Dar decizia la noi aparţine unui grup. Nu sunt cel care va stabili. Biroul Permanent Teritorial. Recunosc că sunt reticent chiar dacă un parlamentar în plus prinde bine oricărui partid.
# Aveţi duşmani? Dar prieteni?
– Duşmani nu ştiu să am. Este posibil să mă duşmănească careva dar nu l-am identificat încă. Prieteni ştiu că am. Nu mulţi dar sunt oameni de calitate care mi-au dovedit în timp că sunt prieteni. Sper din adâncul sufletului să nu mă dezamăgească vreodată.
# Ce venit ar trebui să aibă o familie cu doi copii în Vâlcea pentru a trăi decent?
Păi cred că vreo mie de euro. Realitatea este că fără eficienţă în producţie, fără productivitate nu se pot acorda salarii de aşa valori. Sau nu în multe unităţi. Ştiu că pentru mulţi vâlceni este greu. De aceea am încercat mereu să înţeleg oamenii. Să-i ajut. Însă fără remuşcări aş da afară orice hoţ. Uitaţi la noi, la MINET, dispar mereu becuri, prize şi alte mărunţişuri. Ştiu sigur că doar dintre salariaţi pot fi aceşti hoţi. Dacă l-aş depista pe vreunul indiferent de experienţa lui profesională şi de valoare l-aş concedia fără drept de apel. Nu suport hoţiile.
# Ce face un preşedinte executiv la PD?
Ceea ce prevede statutul. Înlocuieşte în orice situaţie preşedintele şi sunt destule astfel de situaţii, coordonează activitatea tuturor organizaţiilor interne, participă la şedinţe de alegeri în teritoriu, la şedinţele organizaţiilor. E destulă muncă, dar îmi şi place. Am fost şi secretar executiv şi vicepreşedinte, cunosc organizaţiile din toate localităţile.
# Sunteţi un susţinător al alianţei cu liberalii? Dar al tinerilor?
Da. În ambele cazuri. Încă cu mult înaintea alcătuirii Alianţei DA eu am susţinut pe plan local că avem şanse mai mari dacă ne aliem. Iar referitor la tineret am încurajat mereu înscrierea de tineri, mai ales de studenţi şi am susţinut necesitatea formării de cadre competente în organizaţie De pregătire a celor care vor candida peste 4, 8, 12 ani.
Traian GUMINSKI