|sâmbătă, noiembrie 23, 2024
  • Follow Us!

Dorin Dobrişan reţinut de DNA 

Directorul Direcţiei Apelor Olt,

Dorin Dobrişan reţinut de DNA

• sediile mai multor firme din oraş au fost percheziţionate de procurori, printre acestea numărându-se şi firma Electrovâlcea SRL, condusă de Ovidiu Ciogescu

Potrivit avocatului lui Dorin Dobrişan, directorul Direcţiei Apelor Olt, clientul său a fost reţinut sub acuzaţiile de luare de mită şi abuz în serviciu, iar în cursul zilei de joi cei doi vor fi prezentaţi Tribunalului Argeş cu propunerea de arestare preventivă. „Nu pot să vă dezvălui mai multe din dosar, a fost o zi de audieri maraton, iar clientul meu este acuzat de luare de mită şi abuz în serviciu. Nu a fost niciun flagrant, iar probele din dosar arată că clientul meu nu este vinovat. Dosarul este voluminos, trebuie studiat, acuzaţia este că clientul meu ar fi luat mită de la patronul unei societăţi comerciale”, a declarat Veronel Rădulescu, avocatul lui Dorin Dobrişan, directorul Direcţiei Apelor Olt.

Celălalt reţinut este administratorul societăţii comerciale cu capital privat Electrovâlcea, Ovidiu Ciogescu, surse judiciare confirmând că acesta este acuzat de dare de mită.

Initial, Dorin Dobrişan a fost audiat miercuri dimineaţă la sediul Direcţiei Apelor Olt din Râmnicu Vâlcea de către procurorii DNA Piteşti, anchetatorii făcând o verificare la biroul său, iar ulterior acesta şi administratorul societăţii comerciale au fost aduşi la Piteşti, unde audierile au continuat, cei doi fiind confruntaţi.

Dorin Dobrişan este membru PDL şi a deţinut până în 2009 funcţia de director la CEC Vâlcea, după ce iniţial a fost director la Sucursala BCR Vâlcea.

În cursul zilei de joi, cei doi vor fi prezentaţi magistraţilor Tribunalului Argeş cu propunerea de arestare preventivă, decizia instanţei putând fi atacată cu recurs la Curtea de Apel Pitesti.

COMUNICAT DE PRESA AL DNA

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Piteşti efectuează cercetări penale faţă de inculpaţii:
DOBRIŞAN DORIN, director al sucursalei Rm. Vâlcea a CEC BANK S.A (iunie 2005-iunie 2009), în prezent director al Administraţiei Bazinale de Apă Olt, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de luare de mită în formă continuată, abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată şi continuată şi uz de fals;
CIOGESCU OVIDIU-EUGEN, administrator al SC ELECTROVÂLCEA SRL Rm. Vâlcea, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de dare de mită şi complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată, ambele în formă continuată.
Din Ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale întocmită de procurori a rezultat următoarea stare de fapt:
În perioada februarie 2006 – noiembrie 2008, în baza unor înţelegeri frauduloase, inculpatul Dobrişan Dorin, în calitate de director al sucursalei Rm. Vâlcea a CEC BANK S.A (societate cu capital integral de stat) a semnat o serie de contracte de lucrări şi de prestări servicii atribuite în condiţii nelegale societăţii SC ELECTROVÂLCEA SRL Rm. Vâlcea, administrată de inculpatul Ciogescu Ovidiu-Eugen. Suma totală decontată se ridică la peste 1 milion de lei.
De asemenea, în perioada 27 decembrie 2005 – 24 decembrie 2008, SC ELECTROVÂLCEA SRL a beneficiat din partea unităţii bancare menţionate de o linie de credit acordată iniţial în cuantum de 1.000.000 lei şi suplimentată ulterior la suma de 5.500.000 lei, cu prelungirea perioadei de rambursare. Suplimentarea succesivă a liniei de credit s-a făcut cu încălcarea, de către inculpatul Dobrişan Dorin, a normelor bancare interne.
În schimbul „serviciilor” făcute în calitatea sa de director al Sucursalei CEC BANK S.A. Rm. Vâlcea şi respectiv de preşedinte al Comitetului de credite, Dobrişan Dorin a primit cu titlu de mită, de la Ciogescu Ovidiu-Eugen, 4 autoturisme de lux achiziţionate în sistem leasing, cu o valoare estimata la 202.000 euro.
La data de 16 noiembrie 2007, inculpatul Dobrişan Dorin, în calitate de preşedinte al comitetului de credite din cadrul Sucursalei CEC BANK Vâlcea şi-a aprobat şi a contractat un credit de nevoi personale de la aceeaşi sucursală în cuantum de 1.200.000 lei, credit pe care nu l-a mai achitat. Pentru obţinerea creditului inculpatul a folosit documente falsificate.

Inculpaţilor Dobrişan Dorin şi Ciogescu Ovidiu-Eugen li s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile în conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedură penală. La data de 1 septembrie 2010, procurorii anticorupţie au dispus reţinerea acestora pe o perioadă de 24 de ore, iar la data de 2 septembrie 2010, Tribunalul Argeş a hotărât arestarea preventivă a celor doi inculpaţi pe termen de 29 de zile.

În cauză se mai efectuează acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane.
La instrumentarea acestui dosar, procurorii anticorupţie au colaborat cu ofiţeri din cadrul M.A.I. – Direcţia Generală de Informaţii şi Protecţie Internă şi Inspectoratul de Poliţie al judeţului Argeş.
Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală necesară în vederea propunerii unor măsuri preventive, activitate care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

Leave a Response