Comasare pe criterii politice la Galicea
Comasare pe criterii politice la Galicea
Comasarea mai multor şcoli din comuna vâlceană Galicea a provocat în rândul învăţătorilor şi profesorilor, dar şi în rândul părinţilor elevilor reacţii diferite, aplanate însă, la scurt timp, de efectul faptului împlinit. Nemulţumiţi de faptul că traseul până la şcolile în care urmau să meargă copiii era prea lung, profesorii şi părinţii au înaintat Inspectoratului Şcolar Judeţean Vâlcea mai multe memorii, prin care sperau să convingă autorităţile de ineficienţa acestui demers.
La Galicea trei şcoli au fost totuşi desfiinţate, cu acordul „tacit” al celor nemulţumiţi. Astfel, cei 11 elevi ai Şcolii Bratia Vale au fost transferaţi la Şcoala din Galicea, cei 17 elevi de la Şcoala Cremenari au fost trimişi în Bratia Deal, iar 15 elevi din satul Teiu au fost repartizaţi în clasele Şcolii Galicea. Primarul localităţii, Ion Năfliu este acuzat că ar fi dispus închiderea unei şcoli şi transferarea unei învăţătoare strict pe criterii politice.
Politica face regulile şi la şcoală
Cazul Şcolii Cremenari a dat cele mai mari bătăi de cap reprezentanţilor administraţiei publice locale Galicea, care s-au văzut nevoiţi să-şi transfere autoritatea, transformându-se temporar în apărătorii intereselor guvernanţilor. Silit de împrejurări, primarul liberal Ion Năfliu a decis în final închiderea celor trei şcoli, pentru a nu se împotrivi deciziilor luate la nivel naţional de guvernul democrat-liberal. Necazul a venit însă tot din cauza orientărilor politice, pentru că una dintre profesoarele transferate cu elevi cu tot l-a acuzat că ar fi demarat procedurile de comasare din răzbunare. Învăţătoarea Valeria Mărăcine, care preda de 37 de ani la Şcoala cu clasele I-IV Cremenari i-a imputat primarului că ar fi dispus transferul ei la Şcoala Bratia Deal doar pentru că membrii familiei sale făceau parte din PSD.
„Mi-a spus că motivul pentru care au comasat şcoala unde preda este unul politic şi că aş fi vrut să-i fac rău doar pentru că eu sunt liberal, iar membrii familiei sale sunt social-democraţi. Sincer, nu mai ştiu ce să zic, pentru că politica este într-adevăr păcătoasă. Nici nu mai ştii ce să faci să nu superi pe cineva, că imediat te acuză. Elevii din Cremenari, dar şi din celelalte şcoli comasate sunt transportaţi zilnic cu microbuzul şcolar, aşa că nu văd unde-i problema”, declară primarul din Galicea, Ion Năfliu.
Elevi şi profesori dezavantajaţi
Pe de altă parte, învăţătoarea Valeria Mărăcine spune că măsura comasării celor două şcoli nu era absolut necesară în acest moment, chiar dacă recunoaşte că atât ei, cât şi noilor colegi de la Bratia Deal le este mult mai uşor să-şi desfăşoare activitatea. „Într-adevăr, la Cremenari predam simultan la 17 elevi din patru clase diferite. Acum am tot 17 elevi, dar sunt doar din clasele a doua şi a patra. Problema este că am pierdut pe drum câţiva copii valoroşi, ai căror părinţi au decis că drumul este prea lung ca să mai meargă la şcoală”, menţionează învăţătoarea. În prezent, cadrul didactic pare să fi acceptat compromisul transferului, cu toate că regretă condiţiile de la Şcoala Cremenari.
Potrivit acesteia, nemulţumirea părinţilor, distanţa apreciabilă până la noul loc de muncă şi faptul că a pierdut câţiva elevi extrem de valoroşi sunt motive mult mai serioase de luat în discuţie decât interesul politic al primarului. „Ca să spun adevărul, am fost nemulţumită că s-a mutat şcoala la Bratia Deal. Am lucrat 37 de ani la Şcoala cu clasele I-IV din Cremenari şi mai aveam un an până la pensionare. În cazul nostru mai există şi diferitele orientări politice care, din păcate, încă fac legea în actul educaţional. Faptul că familia mea are alte preferinţe decât primarul l-a nemulţumit se pare pe acesta, determinându-l să ia aceste măsuri. Sunt de părere că trebuia să se ia o hotărâre în funcţie de interesul copiilor şi al părinţilor, care, de altfel, au înaintat, fără succes, un memoriu pentru păstrarea şcolii la Cremenari”, aminteşte Valeria Mărăcine.
Aceasta recunoaşte necesitatea comasării unor şcoli, dar numai acolo unde este imperios necesar un astfel de demers. „Înţeleg că sunt unele şcoli care n-au numărul suficient de elevi, iar comasarea cu altă unitate de învăţământ salvează posturile cadrelor didactice. Dezavantajul comasării este că mulţi copii aleg să nu mai vină la cursuri din cauza distanţei prea mari, situaţiei materiale precare şi faptului că, odată transferaţi, se împart în mai multe clase şi, astfel, pierd contactul cu foştii educatori”, este de părere învăţătoarea. Asemenea multor alte cadre din mediul rural, Valeria Mărăcine a predat simultan, toată cariera sa didactică, elevilor din clasele I-IV. Deşi acest procedeu solicită un efort deosebit din partea cadrelor didactice, multe dintre acestea se pot lăuda cu rezultate excepţionale în ceea ce priveşte carierele educaţionale ale unor elevi.