|vineri, noiembrie 22, 2024
  • Follow Us!

Casa de Avocatură “NemoianuÔÇ£ din Vâlcea face legea în domeniul consultanţei juridice din minerit 

Casa de Avocatură „Nemoianu“ din Vâlcea face legea în domeniul consultanţei juridice din minerit

Casa de Avocatură „Nemoianu“, din Râmnicu Vâlcea, condusă de avocata Daniela Nemoianu (fiica fostului prim procuror al judeţului Vâlcea, Maria Nemoianu), oferă servicii de consultanţă juridică complexurilor energetice din Oltenia şi Societăţii Naţionale a Lignitului, la preţuri de lux.
Casa de Avocatură „Şova“ şi-a încheiat afacerile de consultanţă juridică oferită complexurilor energetice de la Rovinari şi Turceni, dar a fost înlocuită destul de repede cu o altă societate de profil. Casa de Avocatură „Nemoianu“ din Vâlcea, condusă de Daniela Camelia Nemoianu, se ocupă în prezent de tot ceea ce reprezintă divizări şi fuziuni legate de înfiinţarea companiei Electra, la nivelul sectoarelor minier, energetic şi hidroenergetic. Daniela Nemoianu este avocat în Baroul Vâlcea şi fiica unui apropiat al PDL. Nu se ştie în ce condiţii s-a ajuns ca toate unităţile din minerit şi energie care vor intra în componenţa Electra să beneficieze de consultanţă şi asistenţă juridică din partea aceleiaşi case de avocatură, respectiv Casa de Avocatură „Nemoianu“ din Râmnicu Vâlcea. Cert este că preţurile practicate pentru serviciile oferite ar stârni invidia unor case de avocatură cu zeci de ani de experienţă în domeniu.
Contracte cu toţi
 
Cu toate că au o armată de jurişti plătiţi cu lefuri mai mult decât generoase (15 la CE Rovinari, 18 la CE Turceni), unităţile din sectoarele minier şi energetic au apelat la avocaţi cu experienţă şi bine pregătiţi pentru a se ocupa de documentaţia necesară la nivelul fiecărei unităţi pentru înfiinţarea companiei Electra. De la Casa „Şova“, care a derulat contracte la Complexurile Energetice de la Turceni şi Rovinari şi care l-a avut ca partener de afaceri şi pe actualul lider al PSD, Victor Ponta, s-a trecut la o casă de avocatură agreată la nivelul partidului de guvernământ. Potrivit facturilor trimise la plată, Casa de Avocatură „Nemoianu“ din Vâlcea a solicitat Complexului Energetic de la Rovinari, pentru servicii prestate în perioada 25 august – 15 octombrie, 45.536 de lei. Suma reprezintă plata pentru 52,25 ore de servicii de consultanţă, respectiv 702 lei pe oră, fără TVA.
Craiova, Turceni, SNLO
La Complexul Energetic de la Craiova, aceeaşi Casă de Avocatură „Nemoianu“ din Vâlcea a transmis o adresă, pe 10 noiembrie, prin care solicită plata pentru asistenţa juridică din perioada 25 august – 15 octombrie. Suma de încasat este de 45.100 de lei, adică pentru 51 de ore de servicii de asistenţă, respectiv 703 lei pe oră, fără TVA. La Nuclearelectrica, pentru aceeaşi perioadă, 25 august – 15 octombrie, a fost solicitată la plată suma de 67.634 de lei, respectiv banii pentru 77,25 ore de asistenţă în instanţele de judecată şi alte servicii. De asemenea, de la Societatea Naţională a Lignitului Oltenia (SNLO), Casa de Avocatură „Nemoianu“ are de încasat pentru zece ore prestate suma de 9.368 de lei. Tot pe 10 noiembrie, avocaţii din Vâlcea au transmis la plată Complexului Energetic de la Turceni o factură în valoare de 9.368 de lei, reprezentând 10,75 ore de asistenţă în instanţă. Şi la SNLO, şi la Complexul Energetic de la Turceni, perioada pentru serviciile de asistenţă juridică este tot 25 august – 15 octombrie.
Contract de 319.470 de lei  
Purtătorul de cuvânt al Complexului Energetic de la Rovinari, Diana Milea, a recunoscut existenţa contractului şi a menţionat că toate unităţile care vor intra în componenţa Electra beneficiază de servicii de avocatură din partea Casei „Nemoianu“. Valoarea totală a contractului este de 319.470 de lei: „Nu numai Complexul Energetic de la Rovinari beneficiază de astfel de servicii, ci şi Complexul Energetic de  la  Craiova, Complexul Energetic de la Turceni, Nuclearelectrica şi Hidroserv Râmnicu Vâlcea. Per total, valoarea contractului se ridică la 319.470 de lei, adică 702,83 de lei pe oră. Obiectul contractului vizează servicii juridice legate de proiectul de înfiinţare a Companiei Naţionale Electra şi a fost încheiat pe 14 iulie 2010, pentru un total de 455 de ore. Contractul expiră după patru luni de la data la care Electra va fi înmatriculată la Registrul Comerţului Bucureşti“, a precizat Diana Milea, purtătorul de cuvânt al Complexului Energetic de la Rovinari. Sursa: www.gds.ro   

Alte articole pe aceasta tema:

Complexul Turceni, barou de avocaţi

http://www.gorjeanul.ro/investigatii/complexul-turceni-barou-de-avocati?Itemid=193

Pe lângă angajaţii care lucrează în birourile instituţiei, Complexul Energetic Turceni „colcăie” de avocaţi. Recunoscând incapacitatea juriştilor din companie, plătiţi de altfel, cu salarii „grase”, şefii instituţiei şi-au angajat şi o „armată” de avocaţi. Pentru fiecare hârtie scoasă sau intrată în Complexul Energetic Turceni, trebuie să-şi dea „ok”-ul o persoană avizată. Cum juriştii au fost angajaţi pe ochi frumoşi, ca să nu greşească, directorii şi-au contractat case de avocatură. Doar este libertatea lor în joc! Iar ca lucrurile să fie bine făcute nu a fost suficientă doar o casă de avocatură, aşa că au mai angajat una. Tarifele sunt tot de „lux”, iar conform informaţiilor deţinute de vicepreşedintele PSD Gorj, Laurenţiu Ciurel, la Turceni mai există şi a treia casă de avocatură.

Pentru două dintre casele de avocatură care „mişună” prin compania statului de la Turceni, deţinem şi noi contractele. Unul este încheiat în 15 iunie 2010 şi poartă numărul 535. Acesta a fost încheiat cu Casa de avocatură Nemoianu din Vâlcea pentru un tarif de 703 lei fără TVA pentru o oră pe avocat. Tarifele nu includ şi alte cheltuieli efectuate de avocaţii firmei Nemoianu, ci doar ora pe asistenţă juridică. Povestea acestui contract a fost detaliată în ediţiile trecute ale ziarului.

Noutatea o constituie cel de-al doilea contract încheiat de Complexul Energetic Turceni cu o altă firmă de avocatură, „Gherghina şi Asociaţii”, deşi conform datei din act se vede clar că acesta a fost încheiat înaintea celui cu Nemoianu. Potrivit documentelor, contractul cu casa Gherghina poartă numărul 624, însă a fost încheiat în 28.05 2010 cu mai bine de două săptămâni înaintea celui cu Nemoianu.

Tarifele încasate de la Turceni de către avocaţii firmei Gherghina sunt la fel ca cele ale lui Nemoianu, doar 3 lei face diferenţa. Dacă Nemoianu încasează 703 lei fără TVA pe oră de avocat, Gherghina prestează asistenţă juridică de 700 lei fără TVA pe oră de avocat. Cel de-al doilea contract a fost încheiat pentru „consultanţă juridică cu privire la negocierea şi încheierea contractului cu antreprenorul general pentru obiectivul de investiţii, reabilitare şi modernizare blocuri energetice 3 şi 6”. Sumele încasate în perioada lunii iulie a acestui an, pentru 104 ore prestare de avocaţii Gherghina, numai de la Complexul Turceni sunt de aproape un miliard de lei vechi, respectiv peste 90.000 de lei noi.

La asta se mai adaugă şi deconturile făcute de Complexul Turceni către firma de avocatură Nemoianu, care funcţionează în paralel cu Gheorghina. În total, miliarde de lei vechi pleacă din conturile complexului şi ajung în cele ale avocaţilor pentru munca pe care ar trebui s-o facă juriştii instituţiei. Despre aceştia, conducerea companiei recunoaşte că nu au pregătirea necesară pentru a face faţă unor asemenea acţiuni, dar încasează lunar 3-4.000 de lei. Aşa este când angajările se fac fără concurs!

Gabriela Mladin

Avocaţi “portocalii”, baştani pe bani gorjeneşti

http://www.gorjeanul.ro/investigatii/avocati-portocalii-bastani-pe-bani-gorjenesti?Itemid=193

Complexurile Energetice Turceni, Rovinari, Craiova, Nuclearelectrica, SNLO şi Hidroserv Vâlcea au încheiat contracte cu o firmă de avocatură din Vâlcea, la tarife imense, pentru asistenţă juridică. Contractul a fost impus de Ministerul Economiei, firma de avocatură fiind aleasă fără licitaţie. Cu doar un an în urmă, ex-ministrul Adriean Videanu a decis rezilierea unui asemenea contract încheiat cu firma de avocatură Şova pe motiv că tarifele practicate, de 153 de lei pe oră de avocat, sunt foarte mari. În luna iulie a acestui an, Videanu alege o altă firmă de avocatură din Vâlcea, respectiv Nemoianu, cu tarife de 703 lei fără TVA. Reprezentanţii companiilor de stat cu care s-a încheiat contractual refuză să comenteze acest subiect, pe motiv că datele din contract sunt confidenţiale.

O oră de asistenţă juridică la SNLO, Complexurile Energetice, Hidroserv Vâlcea şi Nuclearelectrica prestate de o firmă de avocatură din Vâlcea costă cât două salarii de bugetar, respectiv 900 de lei, cu tot cu TVA. Acesta este tariful plătit de stat pentru un avocat, deşi în instituţii sunt angajaţi o “armată” de jurişti cu salarii de 4.000 de lei fiecare. Dar când vine vorba de banii statului nu mai contează că plătim de două ori şi avocatul şi juristul pentru aceeaşi muncă.

Contractul cu firma de avocatură Nemoianu din Vâlcea a fost încheiat în iulie anul acesta din dispoziţia fostului ministru al Economiei, Adriean Videanu. “Toate aceste entităţi au încheiat contract cu firma Nemoianu din dispoziţia lui Videanu. Nu s-a făcut licitaţie, iar scopul contractului a fost acela al asistenţei juridice acordate pentru constituirea Electra. Veţi vedea ce face această firmă, ce servicii decontează şi la ce tarife. Mi-l amintesc pe domnul Videanu cât de revoltat era că avocaţii de la Şova încasau pentru servicii juridice prestate la complexuri tariful de 153 de lei, pe oră, de avocat. A sesizat DNA-ul, considerând că este un contract oneros încheiat de liberali. Ce a făcut domnul Videanu? A reziliat contractul cu Şova pe motiv că tarifele de 153 de lei sunt mari şi a încheiat, direct, fără licitaţie contract cu Nemoianu pentru tarife de 703 lei fără TVA pe oră pe avocat, adică de şase ori mai mari”, a explicat Laurenţiu Ciurel, fost director al Complexului Energetic Rovinari.

Şase companii, un singur contract

Documentele arată, într-adevăr, aceste sume. În primul rând, din acte se vede că toate cele şase companii ale statului, aflate în subordinea Ministerului Economiei, au încheiat un singur contract: “Vă trimitem mai jos detalii ale asistenţei prestate, în conformitate cu prevederile contractului de asistenţă juridică nr. 535 din 15 iulie 2010 de către avocaţii colaboratori ai firmei Nemoianu, în legătură cu procesul de constituire a Companiei Naţionale Electra prin operaţiuni concomitente de divizare parţială şi fuziune prin contopire”, se precizează în adresele înaintate de casa de avocatură către companiile de stat. Surprinzător, pentru toate companiile există un singur contract, ceea ce confirmă faptul că la nivelul Ministerul Economiei a fost “plămădită” această afacere.

De altfel, chiar reprezentantul Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia, Aurică Popescu, susţine acest lucru: “SNLO este beneficiara acestui contract pe care nu l-am încheiat noi. Nu vă pot spune dacă s-a făcut licitaţie pentru că nu noi am încheiat contractul. Nu vă pot spune cine şi nici nu vă pot da relaţii despre acest contract, întrucât datele sunt confidenţiale”, a precizat purtătorul de cuvânt al SNLO.

200.000 de lei pentru 200 de ore

Din facturile transmise de Casa de avocatură Nemoianu către companiile statului se poate vedea tariful practicat pentru asistenţa juridică. În primul rând, perioada de facturare este 25.08-15.10.2010 şi astfel, pentru o lună şi jumătate în conturile avocaţilor au intrat 190.000 de lei pentru 213 ore prestate la toate cele şase entităţi energetice. Banii reprezintă doar tariful de asistenţă juridică, companiile statului decontând şi transportul, cazarea şi chiar convorbirile telefonice ale avocaţilor. Pe fiecare companie de stat, facturile arată astfel: La Complexul Energetic Rovinari 45.536 de lei, Craiova 45.100 lei, Turceni 9.400 lei. Hidroserv 9 400 lei, SNLO, 9 400 lei şi Nuclearelectrica, 67.400 lei. La toate tariful este de 702,834 de lei fără TVA pentru o oră.

Decont pe întâlniri cu şefii

Reamintim, contractul de asistenţă juridică a fost încheiat cu toate cele şase companii ale statului pentru constituirea Electra. Însă, ce decontează firma de avocatură Nemoianu? Pe facturile firmei de avocatură apar decontate şi întâlniri pe care şefii companiilor le au la Ministerul Economiei, dar şi cereri de întâmpinare sau de chemare în judecată pe care le poate face şi un jurist debutant. Se mai decontează asistenţă juridică pe litigii de muncă sau actualizare tabele.

Precizăm că la Complexurile Energetice Turceni, Rovinari, Craiova, SNLO, Hidroserv şi Nuclearelectrica lucrează aproape o sută de jurişti pe care statul îi plăteşte cu salarii destul de mari, media fiind de 4.000 de lei pe lună pentru fiecare.

153 de lei e mai mult decât 900 de lei

Aşa a gândit Adriean Videanu când a decis să încheie contract cu Nemoianu şi să-l rezilieze cu Şova. Un astfel de contract, diferenţa făcând-o doar tarifele, a fost încheiat în 2007 între complexurile energetice şi Casa de Avocatură Şova, la vremea respectivă pentru constituirea Companiei Naţionale Energetice, un proiect al liberalilor.

Tarifele cerute de Şova erau de 153 de lei pe oră pe avocat, însă în 2009 ministrul Economiei, Adriean Videanu a reziliat contractul pe motiv că suma este imensă. După doar câteva luni, acelaşi Videanu dispune încheierea contractului cu firma de avocatură Nemoianu din Vâlcea pentru care companiile statului sunt puse să plătească 703 lei fără TVA pentru o oră pe avocat.

Casa de avocatură Nemoianu are sediul in Vâlcea şi aparţine Ioanei şi Cameliei Nemoianu, două surori de profesie avocat. Despre tatăl acestora se spune că este un iubitor al Partidului Democrat-Liberal, acesta fiind şi criteriul de atribuire al contractului.

Despre traifele practicate şi încheierea contractului fără licitaţie, şefii companiilor din Gorj nu doresc să spună prea multe. Directorul general al Complexului Energetic Turceni, Dumitru Graure, a declarat că aceste informaţii nu pot fi furnizate decât în baza unei cereri scrise şi doar în măsura în care şi firma de avocatură este de acord cu acest lucru.

Gabriela Mladin

Leave a Response