Istoria antrenorilor străini de la echipa de handbal Oltchim
Istoria antrenorilor străini de la echipa de handbal Oltchim
• Djordje Rasic, Ivica Rimanic şi Peter Kovacs au fost antrenorii străini care au stat pe banca tehnică a campioanei României înainte de Anja Andersen • nici măcar unul nu a reuşit să reziste un sezon întreg
În istoria bogată a clubului Oltchim Râmnicu Vâlcea, echipa de handbal feminin, cea mai titrată din România, a avut pe banca tehnică trei antrenori străină, până la aducerea danezei Anja Andersen. Un sârb, un croat şi un ungur şi-au încercat norocul la gruparea roş-albastră dar toţi trei au plecat fără să bifeze un sezon întreg şi fără să aibă rezultate notabile.
Djordje Rasic a venit şi a plecat
Primul stranier de pe banca tehnică a campioanei României a fost sârbul Sjordje Rasic, adus la Râmnicu Vâlcea prin intermediul unui impresar prieten al grupării vâlcene. Rasic a venit în anul 2005 şi a plecat după scurt timp, fără a bifa un sezon competiţional întreg. Sârbul a fost schimbat după etapa a patra a Ligii Naţionale de handbal feminin, după un insucces la Roman. Pe 29 septembrie 2005, tehnicianul din fostul spaţiu iugoslav a trebuit să îşi facă bagajele şi să se întoarcă acasă, fiind înlocuit de Cornel Bădulescu. Din lotul de atunci al grupării chimiste au mai rezistat Oana Manea, Adina Meiroşu, Adriana Nechita şi Clara Vădineanu. Deja se vorbea despre aducerea pe banca tehnică a lui Gheorghe Tadici şi Bădulescu a rămas şi el la Vâlcea numai câteva luni, până la finalul campionatului. Rasic s-a declarat surprins de decizia luată atunci de conducerea clubului, spunând că a crezut că va avea la dispoziţie un timp lung pentru a face o echipă puternică la Râmnicu Vâlcea.
Rimanic până în grupele principale
Al doilea tehnician străin de la Oltchim a fost croatul Ivica Rimanic, cel care avea şi cetăţenie norvegiană. L-a înlocuit în funcţie pe Gheorghe Tadici şi avea ca obiectiv calificarea în finala Ligii Campionilor, ediţia 2008-2009. După ce a antrenat echipe cu nume din Europa, Nordstrand, Byassen şi Podravka Koprivnika, Rimanic avea planuri mari la Râmnicu Vâlcea şi semnase un contract valabil pentru trei sezoane. Toată lumea era mulţumită numai că şederea sa în Oltenia a durat mai puţin de un sezon. În momentul în care echipa evolua în grupele principale ale Ligii Campionilor, Rimanic a fost anunţat într-o seară că s-a renunţat la serviciile sale şi a trebuit să plece de la Râmnicu Vâlcea. În locul său a fost numit selecţionerul naţionalei feminine, Radu Voina. Sub comanda fostului internaţional român Oltchim a ajuns în finala Ligii Campionilor, pierdută în faţa campioanei din Danemarca, Viborg. Şi Rimanic s-a declarat total surprins de decizia luată de conducere, în condiţiile în care Oltchim era în grafic atât în Liga Campionilor cât şi în campionat, unde avea avans faţă de principala contracandidată la cucerirea titlului naţional, Rulmentul Braşov.
Kovacs, penultima încercare
Al treilea stranier de la Oltchim, ungurul Peter Kovacs, a fost adus la începutul acestui sezon competiţional. Preşedintele CS Oltchim, Ioan Gavrilescu, îşi dorea de mai bine de doi ani serviciile sale dar mutarea nu a putut fi făcută mai devreme pentru că ungurul avea un contract ferm cu naţionala feminină a Turciei. Peter Kovacs a venit alături de handbalista Yeliz Ozel, pe care a antrenat-o şi la naţionala Turciei şi a avut ca obiectiv câştigarea titlului naţional şi jucarea finalei Ligii Campionilor. Nu a apucat să stea un sezon întreg şi, aşa cum se întâmplase şi cu Rimanic, a trebuit să plece în momentul în care Oltchim atinsese faza grupelor principale ale Ligii Campionilor. Kovacs a rămas cu gura căscată după ce a aflat decizia conducerii echipei de handbal feminin, iniţial a declarat că nu va pleca aşa uşor de la Râmnicu Vâlcea dar până la urmă şi-a făcut bagajele şi s-a întors în Ungaria pentru a le povesti prietenilor aventura din România.
Anja spune că va sta trei minimum sezoane
Daneza Anja Andersen este stranierul cu numărul patru care îşi încearcă norocul la Râmnicu Vâlcea. L-a înlocuit pe Kovacs şi spune că are nevoie de timp pentru a demonstra ce ştie. Una dintre cele mai mari handbaliste pe care le-a dat Europa în toate timpurile, a confirmat şi ca antrenor, câştigând de trei ori Liga Campionilor cu gruparea daneză, Slagelse. A mai antrenat pe FTK Copenhaga şi naţionala de handbal feminin a Serbiei şi Muntenegrului şi până să vină la Râmnicu Vâlcea lucra la o şcoală de handbal privată din capitala Danemarcei. Andersen spune că vrea să stea la Oltchim măcar trei sezoane: „Principalul meu inamic este lipsa de răbdare. Am început o muncă dificilă şi cred că în maximum şase luni Oltchim va juca handbalul viitorului. Fetele se comportă excelent la solicitările mele. Sunt nevoită să le temperez de multe ori pentru că vor să demonstreze prea multe într-un timp foarte scurt. Sper să stau la Râmnicu Vâlcea măcar trei ani şi mă repet, în sezonul viitor Oltchim este favorită la câştigarea Ligii Campionilor. Asta nu înseamnă că nu se vom bate pentru trofeu şi în acest sezon.”
Tadici a supravieţuit cel mai mult
În istoria modernă a Oltchimului, Gheorghe Tadici a reuşit să reziste cel mai mult. L-a înlocuit în funcţie pe Cornel Bădulescu şi în primul sezon a câştigat pe banca tehnică a campioanei României Cupa Cupelor. În sezonul următor Oltchim a ajuns în premieră în grupele principale ale Ligii Campionilor. A fost înlocuit cu Rimanic după două sezoane pline şi probabil ar mai fi rămas încă un an la Râmnicu Vâlcea dacă nu ar fi intrat în conflict cu o parte dintre jucătoarele de bază şi cu preşedintele clubului, Ioan Gavrilescu.
Neagu şi Gâlcă ajung la operaţie?
Potrivit spuselor danezei Andersen, două dintre vedetele Oltchimului, Cristina Neagu şi Ionela Gâlcă, au şanse minime să scape de o intervenţie chirurgicală. „Am vorbit cu un medic specialist din Danemareca. A văzut diagnosticul celor două handbaliste şi mi-a spus că se impug intervenţii chirurgicale. Eu nu voi pune niciodată în prim plan rezultatele şi nu pe sportive. Nu vreau să îşi rişte cariera şi sănătatea pentru un meci sau două”, a spus Anja Andersen.