Manifestări cultural-artistice dedicate comunităţii italienilor din România, la Râmnicu Vâlcea
Manifestări cultural-artistice dedicate comunităţii italienilor din România, la Râmnicu Vâlcea
Asociaţia Italienilor din România-RO.AS.IT. organizează, în 25 februarie 2011, ora 18,30, la Cinematograful „Ostroveni” din Râmnicu Vâlcea, „Spectacolul de cântece şi dansuri tradiţionale italiene” şi în perioada 1-31 martie 2011, expoziţia-eveniment „De la emigrare, la integrare”.
Timp de o lună, cei care vor călca pragul Muzeului Judeţean „Aurelian Sacerdoţeanu” Vâlcea vor avea prilejul să cunoască istoria în imagini a unei colectivităţi etnice despre existenţa căreia, mult timp, s-a vorbit mult mai puţin. A unei etnii cu o poveste aparte, dat fiind şi specificul ei foarte apropiat de cel al populaţiei majoritare. Vor fi expuse fotografii unice, cu însemnătate deosebită, culese de Asociaţia Italienilor din România – RO.AS.IT. chiar de la descendenţii înaintaşilor italieni pe aceste meleaguri.
Publicul vâlcean are astfel prilejul să redescopere file de istorie legate de începutul marii emigraţii a italienilor în România (1850-1897), modul în care aceştia au păstrat de-a lungul timpului legătura cu patria de origine, principalele meserii şi mesteşuguri pe care le-au practicat în noua lor patrie, felul în care au reuşit să-şi păstreze tradiţiile şi obiceiurile de acasă, dar şi despre raporturile de bună înţelegere, influenţe şi interferenţe cu populaţia românească.
Imaginile fotografice prezentate vorbesc despre personaje care au contribuit prin gestul lor la construirea unei comunitati, cu un specific aparte, dar si cu un rol important în istoria acestui pământ. Fotografiile selectate pentru această expoziţie surprind anii de început ai unor familii ce aparţin emigraţiei italiene istorice, imagini cu primii veniti în România, cu meseriile practicate de aceştia, imagini de familie etc. Aceste fotografii încearcă să vorbească despre destinele unor oameni care, din desrădăcinaţi au devenit în patria de adopţie cetăţeni respectabili, cu situaţii stabile. Unii au avut poate meserii modeste (au fost forestieri, zidari, mozaicari, chiar agricultori), dar aveau cultul frumosului în sânge şi, în tot ceea ce au clădit au pus şi puţină artă. Familii de italieni au emigrat şi la Vâlcea în secolul al XIX-lea. În oraşul Brezoi s-au stabilit, în urmă cu 160 de ani, o sută de familii din Peninsulă. Au venit din Italia oameni din provinciile Udinese, Friuli, Torino, Trieste. Primele familii ajunse la Brezoi au fost Croce, Dandrea, Ricobono, Orfeo, fraţii Buttolo, fraţii Buzzi, fraţii Olivotto, la exploatările forestiere. Italienii au construit Locuinţele societăţii „Carpatina” în perioada cea mai semnificativă a dezvoltării socio-economice a localităţii – perioadă în care Brezoiul a devenit un centru puternic al industriei lemnului şi a înregistrat o explozie demografică şi socio-culturală fără precedent. În anul 1935 au construit o biserică cu hramul „Sfântul Anton de Padova” şi o casă parohială. Alte familii de italieni s-au stabilit la Voineasa.
La Muzeul Judeţean se va acorda un spaţiu produselor „made in Italy”, prin standuri turistice şi de artizanat, standuri enogastronomice cu produse italiene.
Manifestările cultural-artistice dedicate comunităţii de italieni din România care se vor desfăşura la Râmnicu Vâlcea în perioada 25 februarie – 1 martie, se bucură de patronajul Ambasadei Italiei la Bucureşti Asociaţia Italienilor din România RO.AS.IT, în colaborare cu Instituţia Prefectului Judeţul Vâlcea, Primăria Municipiului Râmnicu Vâlcea, Direcţia pentru Cultură şi Patrimoniul Naţional Vâlcea şi Muzeul Judeţean „Aurelian Sacerdoţeanu” Vâlcea.
Prof. drd. Florin EPURE, director DJCPN Vâlcea