|luni, mai 13, 2024
  • Follow Us!

Investiţii măreţe, afaceri pe măsură 

Investiţii măreţe, afaceri pe măsură

Ori de câte ori am scris despre cazul Gutău-Dicu, am încercat să adopt un ton echilibrat şi mai mult decât atât, să încerc o prezentare cât mai apropiată de adevăr a elementelor care compun cel mai mare scandal de corupţie din istoria Râmnicului. Această atitudine mi-a fost dictată atât de propria-mi conştiinţă, cât şi de structura concretă a subiectului, de complexitatea şi dinamica sa. Nu în ultimul rând, am încercat să mă detaşez de toate pasiunile stârnite de acest scandal în media locală. Am spus mereu că a te transforma în apărătorul lui Mircia Gutău şi Nicolae Dicu poate fi la fel de dăunător cu a deveni un avocat al acestora. În acest păcat au căzut mulţi dintre jurnalişti; unii dintre ei din pură simpatie sau antipatie pentru edili, şi în special pentru Mircia Gutău, dar cei mai mulţi din interes.

În ediţia precedentă a ziarului încercam să prezint câteva dintre motivele pentru care Mircia Gutău se află încă în puşcărie, deşi probele aflate la dosar sunt considerate a fi indirecte. Spuneam atunci că flagrantul de la Hotel Maria nu a fost decât cârligul cu care DNA a dorit să-l prindă pe primarul Râmnicului. Crinu Popescu nu a fost altceva decât momeala iar Nicolae Dicu doar un element de legătură. Încă de la început, Mircia Gutău a fost adevărata ţintă a procurorilor DNA. Numeroasele semnale transmise în ultimii ani de presă, atitudinea de multe ori autoritară a edilului democrat, atât în relaţiile cu consilierii locali, cât şi cu societatea vâlceană, reclamaţii trimise unde trebuie de cine trebuie, au fost doar câteva dintre motivele care au focalizat atenţia DNA către primar.

Timp de doi ani de zile, nimeni nu a ştiut ce se ascunde cu adevărat în spatele proiectelor de hotărâre adoptate de Consiliul Local. Multe dintre investiţiile măreţe ale municipiului, considerate de către cetăţeni şi chiar de persoane importante din politica locală drept realizări notabile ale unui primar tânăr şi hotărât să facă treabă, nu au fost altceva decât afaceri de zeci şi zeci de miliarde lei, din care au avut de câştigat o mână de oameni de afaceri şi evident, cei din conducerea primăriei. Asfaltarea unei străduţe anonime de la periferia Râmnicului era imediat transformată într-un tobogan pe care alunecau miliarde, multe miliarde de lei din bugetul local, în buzunarele unor băieţi care consideră de prea mult timp bugetul local ca fiind o vacă bună de muls. Amenajarea unui părculeţ dintr-un cartier al oraşului, aplaudată îndelung – şi pe bună dreptate, ca fiind o bijuterie edilitară, acoperea de fapt o afacere cu multe zerouri pentru o firmă prietenă a primăriei. Iar exemplele ar putea continua la nesfârşit. Fără a încerca să exagerez în vreun fel, pot spune că aproape fiecare investiţie făcută în ultimii doi ani în acest oraş a fost de fapt o sursă de îmbogăţire pentru câteva firme căpuşă. Au fost umflate devizele, au fost făcute suplimentări de buget, s-au mânărit sume de bani imense în favoarea câtorva oameni, astăzi mai bogaţi cu câteva sute sau milioane de euro. Firme importante au fost înlăturate din zona licitaţiilor iar în locul lor au apărut societăţi comerciale obscure, care şi-au umflat conturile peste noapte.

Am aflat în urmă cu câteva zile de o altă afacere realizată de cel care se jură că în viaţa lui nu a pus mâna pe banii publici. Fântânile arteziene din oraş, cumpărate de primărie cu multe miliarde de lei, reprezintă încă o palmă peste obrazul râmniceanului, dar şi a celui care le-a promis acum doi ani şi jumătate că va face curăţenie în oraş. Doar cineva pentru care bugetul public reprezintă un capital taman bun pentru dezvoltarea unei afaceri private poate să chealtuiască 3 miliarde lei pentru câteva ţevi în formă de păpădie, intitulate măreţ „fântână arteziană”. Mă întreb dacă domnul Gutău ar fi dat aceiaşi bani, din propriul buzunar, ca să-şi instaleze o astfel de păpădie în curtea vilei domniei sale. Hai să avem un pic de bun simţ şi să recunoaştem: Mircia Gutău se află acolo unde îi este locul, dragi cititori. Nu vreau să vă demonstrez nimic cu acest text; DNA o să aibă grijă să le arate râmnicenilor ce fel de primar au avut timp de doi ani.

• Octavian HERŢA

Leave a Response