|vineri, mai 10, 2024
  • Follow Us!

Tipografia Râmnicului a fost cinci ani o afacere de familie 

Scandal în Episcopia Râmnicului

Tipografia Râmnicului a fost cinci ani o afacere de familie

De câteva zile prin presa locală se poartă un adevărat război între conducerea Episcopiei Râmnicului şi un preot care a devenit cunoscut râmnicenilor prin apariţii televizate în care-l apăra pe primarul Mircia Gutău în perioada cât acesta se afla în arest. Mulţi ziarişti s-au repezit fie să-l condamne pe Episcopul Gherasim fie să ia atitudine împotriva unei aşa-zise desfiinţări a Tipografiei din Episcopie.

Acuzaţii grave, dar nedovedite

Terenuri vândute de mai marii Episcopiei Râmnicului pe sume derizorii, preoţi divorţaţi, care slujesc la diverse parohii, protopop cu dosar penal, feţe bisericeşti (un fost strungar, gardian sau tinerii care nu şi-au terminat nici studiile) numiţi în parohii prin încălcarea flagrantă a legilor bisericeşti, lipsa de dialog. Acestea sunt doar câteva dintre acuzaţiile grave care au fost făcute marţi într-o conferinţă de presă de părintele Nicolae State Burluşi, şeful Tipografiei Episcopiei Râmnicului, unitate care îşi încetează activitatea din ordinul mai marilor Episcopiei, începând cu 1 ianuarie 2007.Cel care a ridicat “toiagul” împotriva mai marilor Episcopiei Râmnicului este un preot  care spune că a aşteptat 17 ani ca să-şi depăşească propria smerenie şi să vorbească despre ceea ce se întâmplă.  “Am aşteptat 17 ani ca să fac această conferinţă de presă. Totdeauna mi-a plăcut adevărul şi am fost şi rămân un om credincios. Am luat la seminar împotriva voinţei mele, am urmat şcoala de cântăreţi şi atunci am considerat că locul meu nu este acolo. Am stat acasă un an, dar secretarul Episcopiei de atunci, Victorel Ionescu m-a convins să revin. În anul doi de facultate am fost exmatriculat pentru că nu am acceptat mizeria umană. Am venit la Episcopia din Râmnic în 1975, înaintea episcopului Gherasim. Cu timpul am avut ocazia să văd adevărata faţă a episcopului, aşa cum de altminteri mi-a arătat-o şi fostul episcop Iosif. Şi înainte de 1989 şi după, am fost rugat să iau anumite funcţii de conducere, dar nu am vrut. Bine că n-am acceptat că vroiau să mă compromită. După 1989 sute de preoţi au fost numiţi ilegal, aceste numiri fiind ratificate în Adunarea Eparhială”.
Părintele Nicolae State Burluşi crede că furia PS a culminat cu momentul în care l-a apărat în instanţa de judecată a primarului Râmnicului Mircia Gutău, drept canonic aşa cum îl consideră organizatorul conferinţei de presă. Multe lucruri, părintele Burluşi spune că nu le poate spune, deşi este convins că asupra sa se va abate furtuna. „Ieri (luni, n.r.) după ce am fost împreună cu fiul meu la spovedanie la PS Gherasim şi i-am cerut demisia (?!, n.r.), m-a ameninţat cu blesteme. Indiferent ce se va întâmpla, eu mă voi mântui şi voi da carte de pomană şi niciodată nu voi abdica de la acest crez, deşi niciodată nimeni din conducerea Episcopiei nu mi-a spus un simplu mulţumesc. Tot ce am dăruit au fost date în numele episcopului şi al Episcopiei Râmnicului. Sunt cel mai bogat preot din lume, dar asta din punct de vedere spiritual. Am pus mii de icoane în şcoli. Mii de pliante, calendare, cărţi religioase au ajuns de pe Valea Timocului până în Ungaria, Italia, Austria”.

Aliaţii lui Burluşi

Cine sunt cei care par apropiaţi părintelui State? Pe 18 decembrie, primarul Râmnicului, Mircia Gutău, a transmis presei următorul comunicat:
„Ca urmare a unor articole apărute în presa locală în data de 18 decembrie 2006, conform cărora Episcopia  Râmnicului a luat măsura închiderii Tipografiei Râmnicului începând cu data de 1 ianuarie 2007,conducerea Primăriei municipiului Râmnicu Vâlcea  îşi exprima indignarea faţă de această măsură , ţinând cont că ,din articolele de presă rezultă că Prea Sfinţitul Episcop Gherasim s-ar fi lăsat influenţat de factori politici din judeţul Vâlcea pentru a lua această decizie. Din aceleaşi articole rezultă că cel  vizat spre a fi pedepsit  este administratorul tipografiei, preotul Nicolae State Burluşi, un simbol al culturii locale şi al ortodoxiei în judeţul Vâlcea,în ţară şi peste hotare.Primăria municipiului Râmnicu Vâlcea a fost permanent alături de Episcopia Râmnicului, sprijinind-o în toate acţiunile întreprinse.Mai mult, Primăria Râmnicului este aceea care a luat decizia de a suporta,de la bugetul local,plata aferentă încălzirii bisericilor din municipiul Râmnicu Vâlcea, începând cu anul 2004.Sperăm că Prea Sfinţia Sa, Episcopul Gherasim, să revină asupra deciziei luate, cu înţelepciunea care îl caracterizează.
                                                                                 Primar, ing.Mircia Gutău“

Dar primarul are toate motivele pentru a-i lua apărarea celui care i-a fost mai mult decât apropiat în perioada detenţiei, iar pe deasupra se pare că părintele tipograf l-a servit şi cu alte ocazii.
Romeo Popescu, patronul ziarului care de fapt l-a atacat pe PS Gherasim şi a luat apărarea lui State este acelaşi om, care se laudă că a contribuit la eliberarea primarului, este acelaşi om care a adus acuzaţii procurorilor DNA şi care a insultat judecători, acelaşi om care a fost sancţionat cu un şir de amenzi pentru infracţiuni în domeniul construcţiilor ilegale, este acelaşi om care a susţinut prin ziarul său numeroase atacuri la adresa unor preoţi vâlceni şi care a încercat să creeze impresia că la Episcopie are loc o acţiune dirijată politic. I-a acuzat pe deputaţii Aurel Vlădoiu şi Emilian Frâncu, ambii oameni care au adus numeroase contribuţi personale lăcaşelor de cult vâlcene, care au adus acestora şi finanţări de miliarde din bugetul de stat sau al unor instituţii şi ministere.
 Preotul Vasile Toader, de la Parohia Jiblea Veche-Călimăneşti, prezent şi el la conferinţa de presă a spus unde a spus: „Părintele Statie are o piatră de moară pe care nu o merită. E însă puternic să fie dat la o parte de prima lovitură de baros. Cazul Pesceana a rupt o parte din ortodoxie, cazul înlocuirii stareţului de la Cozia înainte de finalizarea mandatului, preoţii care fac turism şi multe alte nereguli. Există preoţi în Râmnicu Vâlcea cărora li s-au dat pe nedrept posturi. Unii încă de pe când erau în primul an de şcoală, altul fost strungar sau gardian au devenit preoţi, fără să îndeplinească condiţia celor cinci ani de vechime şi cursuri de misionar. Există preoţi care divorţează în cascadă şi se recăsătoresc şi sunt pe posturi. Pe vicarul Irineu l-a trimis în localitatea Grădinari să nu-i mai stea în coastă. Ceea ce se întâmplă la Episcopie a căzut în derizoriu”. Preotul Vasile Toader este acelaşi om care l-a ajutat pe Romeo Popescu să intre în posesia unor terenuri bisericeşti, este preotul al cărui fiu este coleg de şpriţuri şi chefuri cu Romeo Popescu şi este un ţărănist, care a fost deseori suspectat de colegi de partid că fost informator.

Ce spune Episcopia?

„Comunicat de presă

În decursul istoriei, în cadrul Episcopiei Râmnicului au funcţionat mai multe tipografii: Govora, Bistriţa, Episcopie, etc., şi pe bună dreptate istoricul Nicolae Iorga a numit oraşul nostru „capitala tipografiilor”. Precizăm că la ora actuală la Episcopia Râmnicului nu avem în funcţiune o tipografie, ci numai o legătorie pentru nevoile interne, precum şi nişte obiecte de inventar, care în prezent sunt doar piese de muzeu.

Ca orice instituţie cunoaştem că o activitate tipografică trebuie declarată şi totodată însoţită de avize de funcţionare, conform normelor în vigoare. Vă rugăm să ne precizaţi dacă cunoaşteţi că în Episcopie funcţionează o tipografie şi ce a tipărit ea în aceşti ultimii ani?
Faptul că 1 ianuarie 2007 bate la uşă este datorită noastră să luăm măsurile necesare pentru a intra în legalitate. Aşa cum şi dumneavoastră cunoaşteţi, orice activitate de prestări servicii tipografice ce doreşte să intre din nou pe piaţa, deja saturată, pentru a se menţine şi rezista concurenţei acerbe, trebuie să aibă un plan de retehnologizare cu aparatură de ultimă generaţie. De asemenea specialişti şi manageri care să fie capabili să facă faţă concurenţei.
La ora actuală Episcopia nu are personal calificat pentru desfăşurarea unei activităţi tipografice, ci numai persoane ce se pot ocupa doar cu arhivarea şi legarea documentelor proprii. Utilajele existente în inventarul nostru nu se pot preta pentru activitatea de producţie ci numai ca obiecte de muzeu.
Deschiderea unei noi tipografii constituie un proiect al nostru de viitor ce trebuie supus aprobării Consiliului şi Adunării Eparhiale.
Dumneavoastră, în calitatea pe care o aveţi considerăm că nu doriţi să dezimformaţi pe nimeni, şi atunci trebuie să consultaţi părerea noastră, a celor care conducem şi coordonăm activitatea acestei Eparhi. Din această atitudine reiese clar că scopul demersului este altul.
Părintele Nicolae State este un preot slujitor la Catedrala Episcopală, hirotonit şi numit în acest post la propunerea noastră, cu binecuvântarea mea şi are un program ca toţi salariaţii, iar în particular poate să presteze orice activitate editorială doreşte. El are în administrare, prin înţelegerea noastră, până la data de 31 decembrie a.c. nişte spaţii şi obiectele de inventar. Precizăm că nu are nici o calitate de a ne impune de trebuie să facem în aceste spaţii.
Noi credem că nici un manager al vreunei instituţii private sau de stat, nu va fi vreodată de acord cu vreo anomalie a subalternilor săi, cu atât mai mult un Episcop. Nu înţelegem nici sensul şi nici rostul doleanţelor sale imperative. Practicarea dialogului se recomandă se recomandă la orice nivel şi nu atitudinea de forţă şi şantaj.
Într-adevăr, noi dorim să facem un muzeu al tiparului de la Râmnic şi să restaurăm aceste spaţii pentru a pune în valoare utilajele ce fac obiectul unui proiect cultural. Acesta este punctul nostru de vedere referitor la cele semnalate.
                                                                                             Biroul de presă al Episcopiei

Câţi bani face afacerea lui State

Părintele Burluşi plăteşte anual pentru tipografie o taxă Episcopiei de 3.000 de dolari. El asigură salariile celor şapte angajaţi ai tipografiei, care începând cu 1 ianuarie au primit înştiinţarea că vor fi trecuţi la arhiva instituţiei. De fapt acest om a folosit din plin spaţiul şi comenzile bisericeşti pentru a face bani. Tot ce a tipărit a tipărit pe Editura „Buna Vestire” care este a lui şi care deţine drepturile de autor. Ne îndoim că dintr-un salariu de preot şi-ar fi putut lua vilă ( vom reveni cu informaţii de la cine şi prin ce procedeu a cumpărat casa). Suspect este că la exact 6 luni de când a început afacerea cu tipografia acest „ evlavios” şi-a achiziţionat un autoturism BMW . Ce venituri salariale are el, soţia lui care este angajată la tipografie şi fiul său (care locuieşte într-o locuinţă socială dăruită cu generozitate de …Primăria Râmnicului)? Ce cifră de afaceri a avut firma sa şi cât a câştigat din această afacere este altă poveste, pe care urmează să o aprofundăm.

Întrebări pentru State-Burluşi:

1. Dacă a ştiut de toate fărădelegile P.S.Gherasim nu le-a făcut publice până acum?
2. Ştie că tăinuirea unor fărădelegi este infracţiune penală şi mare greşeală duhovnicească?
3. Dacă legea bisericească interzice preoţilor să facă afaceri, preotul State de ce face?
4. De ce nu spune preotul State şi de pământul care s-a vândut (sau era gata să fie vândut) lui Mircia Gutău, chiar în grădina Episcopiei?
5. De ce ar trebui ca preotul State (sau oricare altul) să se îmbogăţească de pe urma tipografiei Episcopiei si câştigurile respective să nu intre în visteria Episcopiei (şi nu doar 3000 euro amărâţi)?
6. De ce nu spune adevărul: că NU e vorba de desfiinţarea tipografiei Episcopiei, ci de reorganizarea acesteia din punct de vedere tehnologic şi managerial?
7.Ce a făcut Preotul State pentru eliberarea lui Gutău  nu este o blasfemie, o înjosire a menirii Bisericii, care trebuie sa fie echidistantă şi care nu trebuie să facă "chip cioplit" (fie şi din vorbe) unui muritor, să arunce anatema asupra unor instituţii ale statului  sau asupra celor care nu sunt de acord cu părerile sale.

Traian GUMINSKI

Leave a Response