|vineri, mai 10, 2024
  • Follow Us!

Capusele bugetare! 

Capusele bugetare!

Cine sunt cei care se lafaie în criza

Nicu Trandafir

Obtin venituri lunare colosale, blocheaza promovarea tinerilor, blocheaza crearea unor locuri de munca, promoveaza un sistem clientelar, amplifica fenomenul de coruptie. Este vorba despre multi oameni din diferite categorii sociale care se vad amenintati în interesele lor, de multe ori lipsite de scrupule si rapace, de Ordonanta Guvernului Boc.

Printre ei sunt si pesedisti si pedelisti si liberali si udemeristi. Unii nu au culoare politica dar îsi schimba optiunea de vot, cameleonic, dupa interese personale, altele decât cele ale majoritatii populatiei. Sunt capusele bugetelor locale, sunt îmbuibatii din bani publici luati cu acoperire legala.

Salariatii de lux

În majoritatea tarilor în sistemul de stat cel mai mare salariu îl are presedintele tarii. Dupa salariul sau se fixeaza salariile tuturor celor care primesc salarii din institutii sau firme ale statului. În Austria exista o grila care se face publica la fiecare început de an. În majoritatea tarilor un salariat de la stat nu poate primi decât acel salariu si nu poate sa mai obtina venituri din alta parte, în unele tari poate sa mai obtina dar în nici un caz tot dintr-o institutie sau firma de stat. În România exista mii de oameni care obtin salarii publice mai mari decât presedintele tarii.

În judete exista zeci de directori care au salariul mai mare decât al prefectului sau al presedintelui de Consiliu Judetean, cei care ar trebui sa aiba leafa maxima publica din judet. Multi dintre acesti salariati de lux mai obtin venituri fiind concomitent parlamentari, sau consilieri judeteni, membrii prin diverse AGA sau CA apartinând statului, profesori la Facultati de Stat, consultanti la unitati ale statului. Au telefoane de serviciu, unii au case de protocol, majoritatea primesc bonificatii si prime la care un om de rând nici nu poate spera. Sunt destui si în Vâlcea.

Pensionarii de lux

Sunt beneficiarii unor legi speciale. Care le dau dreptul sa încaseze pensii mult mai mari decât ar rezulta din contributiile lor aduse de-a lungul anilor de serviciu. În primul rând se afla  fostii parlamentari dar sunt destui care fac parte si din alte categorii. În special magistratii. Culmea este ca multi dintre acesti au iesit la pensie dar lucreaza în continuare pe aceleasi posturi încasând si pensie si salariu. În primul rând ar trebui modificata legislatia. Pensiile speciale ar trebui sa intre în functiune abia la împlinirea vârstei legale de pensionare.

De exemplu un magistrat care dupa 20 de ani de serviciu încaseaza  penside de 50 de milioane desi dupa contrubitia sa ar avea dreptul doar la una de 6 ar trebui  sa o primeasca doar pe cea de 6 pâna la împlinirea vârstei de pensionare. Sau ar trebui scos, prin lege, din dreptul de a avea si salariu de la stat. Ultima masura oricum ar fi nedreapta daca ar lua pensie de 10 ori mai mare decât un cetatean obisnuit cu aceiasi contruibutie, care culmea nu se poate pensiona la doar 20 de ani vechime daca nu are vârsta.

Profesorii multimilionari

Este adevarat ca majoritatea cadrelor didactice beneficiaza de venituri foarte mici.Exista însa profesori care pentru câteva ore de munca cumuleaza venituri imense. Profesori care predau, pe hârtie, la 5-7 facultati, culmea si din orase diferite. Sunt parlamentari sau fosti parlamentari, care functioneaza si la universitati de stat dar si private. Sunt profesori care au pensii babane dar continua sa aiba si catedre. Blocând promovarea tineretului. ªi beneficiind pe lânga pensie de concedii de odihna platite de câte 4 luni pe an, bonuri de masa, prime de vacanta, alte bonificatii, spor de vechime.

Am întâlnit în campania trecuta învatatori cu vechime si grad maxim care luau salariu mai mare decât un primar de comuna, pentru patru ore pe zi. Ei bine unii erau si pensionari. Tot din categoria profesorilor se numara cei mai multi evazionisti fiscali din România. Nu exista liceu sau facultate unde profesorii sa nu faca meditatii. Foarte putini le declara si platesc impozit pentru aceste sume câstigate de la cei pe care ar trebui sa îi învete carte la cursurile din scoli.

Ei mai primesc bani în plus pentru supravegherea la examene de admitere sau de bacalaureat , pentru participarea în comisii de examene, pentru corectarea lucrarilor. Sute de posturi din tara sunt blocate tinere cadre neputând sa faca rost de ore suficiente pentru catedre în timp ce smecheri sexagenari ancorati în sistem obtin cumul de pensie si salariu. Masura urgenta este plata cu ora a oricarui profesor care beneficiaza de o pensie si scoaterea lui treptata din sistem prin organizarea de concursuri.

A doua masura este acea a excluderii din învatamântul de stat a oricarui profesor care obtine venituri nedeclarate din meditatii precum si amendarea drastica a celor din învatamântul privat care fac acelasi lucru. În acelasi timp toti ministri, secretarii de stat, directorii de licee, decanii , prodecanii , si cei care conduc Inspectoratele de Învatamânt trebuie limitati la a obtine un singur venit de la stat. Multi profita de functii si îsi iau si ore la unitati de învatamânt de stat.

Pentru care obtin venituri ce ar putea ajunge în casele unor dascali fara loc de munca. Trebuie terminat cumva si cu marele numar de posturi ocupate de suplinitori . Acestia stau anual la cheremul conducereii diferitelor Inspectorate. Multi îsi reînoiesc cu un an serviciul în urma unor favoruri financiare, sexuale sau politice pe care le acorda celor care au pâinea si cutitul în mâna.

Leave a Response