|luni, mai 20, 2024
  • Follow Us!

Transportul cu autobuze, cosmarul locuitorilor din Runcu 

Transportul cu autobuze, cosmarul locuitorilor din Runcu

• „Cu doar doua microbuze Mercedes fabricate prin anii 80, firma Nitu Company SRL nu reuseste sa asigure un transport decent si confortabil pe traseul Râmnicu Vâlcea – Runcu

Zilele trecute, mai multi locuitori din comuna Runcu si-au exprimat public nemultumirea fata de conditiile în care se asigura transportul cu autobuze pe ruta Râmnicu Vâlcea – Runcu si retur. De aproape doi ani, o firma privata a preluat acest traseu de transport de la societatea Obogeanu SRL Stoilesti, cea care asigura transportul calatorilor din 2004 (la licitatia de trasee organizata de Consiliul Judetean Vâlcea).

Cu doar doua microbuze Mercedes fabricate prin anii 80, firma Nitu Company SRL Râmnicu Vâlcea încearca sa efectueze transportul public pentru o comuna cu peste 1500 de locuitori. La acestia, se adauga navetistii din Râmnicu Vâlcea (functionari publici si cadre didactice) si cei din Runcu (care au locul de munca în Râmnicu Vâlcea sau împrejurimi). Zilnic, microbuzele SC Nitu Company SRL efectueaza sase curse pe ruta Râmnicu Vâlcea – Runcu si retur, ceea ce înseamna o capacitate totala de transport de circa 100 de persoane.

Mult prea putin pentru cei 1500 de locuitori din Runcu, cei peste 20 de navetisti, la care se adauga vizitatorii de ocazie. Din Râmnicu Vâlcea, microbuzele pleaca din Autogara 1 Mai, si preia calatori din câteva puncte din municipiu. În fata sediului Agentiei de Mediu Vâlcea, microbuzele ajung ticsite de calatori, astfel ca cele 10 – 15 persoane care asteapta în statie sunt nevoite de multe ori sa mai stea o „tura” de aproape o ora pâna vine cel de-al doilea microbuz. Uneori se întâmpla sa stea în ploaie.

Primarul comunei Runcu, Maria Dina, se arata foarte multumita de prestatia firmei de transport SC Nitu Company SRL, cea care asigura transportul calatorilor din anul 2006. „Nu se justifica mijloace de transport mai mari pe acest traseu întrucât nu exista cerere mare. Cred ca mai sunt unii boieri care sunt nemultumiti ca autobuzele mai întârzie putin. Microbuzele firmei SC Nitu Company SRL sunt omologate si sunt în conditii tehnice foarte bune.

De altfel, licitatia de trasee este organizata de Consiliul Judetean Vâlcea si Autoritatea Rutiera Româna, Primaria Runcu neavând nici o implicare în acest sens. Oricum, voi cerceta cele semnalate de dumneavoastra si voi lua toate masurile care se impun”, ne-a precizat primarul Maria Dina. În componenta comunei intra satele Runcu, Varateci, Gropeni, Snamana, Valea Babei, Surpati si Caligi. Suprafata totala a comunei depaseste 3.300 ha.

Unii locuitori regreta si acum ca firma Obogeanu SRL s-a retras de pe traseul Runcu – Râmnicu Vâlcea. Aceasta societate asigura transportul cu autobuze noi având o capacitate mare. Numai un singur autobuz avea peste 40 de locuri, la care se adauga conditii superioare de confort. În plus, preturile biletelor erau accesibile pentru toata lumea. Acum, trebuie sa se multumeasca cu microbuze de maxim 20 de locuri, fabricate prin 1980 (!) si care se dovedesc total insuficiente pentru a asigura transportul, în conditii optime, al calatorilor. (P.C.)

Leave a Response