|duminică, mai 19, 2024
  • Follow Us!

Banii de la microhidrocentrala Cheia au fost daţi pentru reparaţii la drumuri 

• Printr-o hotărâre a Consiliului Judeţean Vâlcea,

Banii de la microhidrocentrala Cheia au fost daţi pentru reparaţii la drumuri

Miercuri, 16 septembrie, în cadrul unei şedinţe extraordinare, consilierii judeţeni au aprobat rectificarea programului lucrărilor de întreţinere şi reparaţii drumuri şi poduri judeţene, pe anul 2009, cu suma de 700.000 lei. Această sumă a fost „obţinută” astfel: 500.000 lei s-au asigurat prin redistribuire de la obiectivul de investiţii „Grup hidroenergetic de mică putere pe conducta de alimentare cu apă Cheia Râmnicu Vâlcea”, iar 200.000 lei s-au asigurat din subvenţii de la bugetul de stat, acordate prin bugetul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Locuinţei.

Urmare ploilor torenţiale căzute în ultima perioadă de timp care au agravat considerabil starea tehnică a drumurilor, precum şi a numeroaselor solicitări primite din teritoriu referitoare la necesitatea realizării unor lucrări de întreţinere şi reparaţii curente şi periodice pe drumurile judeţene DJ 677A Creţeni – Pesceana – Şirineasa şi DJ 646C Băluţoaia – Mănăstirea Surpatele, s-a decis execuţia, în regim de urgenţă a unor lucrări de întreţinere a îmbrăcămintei asfaltice şi a platformei drumurilor.

Pe drumul judeţean DJ 677A Creţeni – Pesceana – Şirineasa, km. 24+200 – 35+200, pe raza teritorială a comunelor Pesceana şi Şirineasa, s-au produs numeroase burduşiri ale platformei drumului, circulaţia rutieră desfăşurându-se cu mare greutate. Transportatorul care efectuează cursele de persoane pe această rută, respectiv SC Kostarion SRL Rm. Vâlcea, a solicitat intervenţia în regim de urgenţă pentru tratarea burduşirilor şi refacerea suprastructurii drumului, în caz contrar întrerupe efectuarea curselor. Valoarea estimativă a acestor lucrări este de 280.000 lei.

Suprastructura drumului judeţean DJ 646C Băluţoaia – Mănăstirea Surpatele, între km. 0+000 şi km. 3+000, pe raza teritorială a comunei Frânceşti, prezintă a stare avansată de degradare, motiv pentru care se impune executarea unor covoare bituminoase pe circa 400 metri de drum, care va asigura prelungirea perioadei de serviciu a îmbrăcămintei asfaltice şi implicit îmbunătăţirea stării tehnice a acestui tronson de drum care face legătura cu Mănăstirea Surpatele. Valoarea estimativă a acestor lucrări este de 90.000 lei. Totodată, podeţul amplasat pe acest drum judeţean, la km. 1+740, a fost afectat, în aval, de ploile abundente din ultima perioadă de timp. Pentru evitarea întreruperii circulaţiei este necesară intervenţia în regim de urgenţă prin executarea unor lucrări de refacere a debuşării podeţului, de curăţare şi înlăturare a noroiului adus de viituri, precum şi curăţarea manuală şi mecanizată şi decolmatarea şanţurilor, în valoare totală de 25.100 lei.

Pe drumul judeţean DJ 658 Gura Văii – Muereasca – Mănăstirea Frăsinei, la km. 9, pe raza comunei Muereasca, urmare ploilor abundente căzute în ultima perioadă de timp, s-au produs tasări ale terenului care au afectat platforma drumului judeţean pe o lungime de circa 80 metri, determinând ruperea zidului de sprijin de rambleu, pe o lungime de 35 m, fiind afectată şi locuinţa familiei Andreeecu Măria, cât şi zidul de sprijin de debleu. Ţinând seama de gravitatea situaţiei, se impune execuţia, în regim de urgenţă, de către RAJDP Vâlcea, în calitate de administrator al reţelei de drumuri judeţene, a unor lucrări de stopare a extinderii fenomenului. Pentru a stabiliza alunecarea este necesară refacerea zidurilor de sprijin de rambleu şi debleu, precum şi consolidarea infrastructurii şi suprastructurii drumului în zona afectată. S-a decis astfel alocarea sumei de 105.600 lei pentru aceste lucrări. (P.C.)

Leave a Response