|miercuri, mai 8, 2024
  • Follow Us!

Opţiunea privind plăţile anticipate în contul impozitului pe profit 

Opţiunea privind plăţile anticipate în contul impozitului pe profit

Direcţia Generală a Finanţelor Publice Vâlcea reaminteşte contribuabililor, plătitori de impozit pe profit că, pentru anul fiscal 2012, contribuabilii alţii decât societăţile bancare – persoane juridice române şi sucursalele din România ale băncilor, persoane juridice străine, organizaţiile nonprofit şi cei care obţin venituri majoritare din cultura cerealelor, a plantelor tehnice şi a cartofului, pomicultură şi viticultură, au avut obligaţia de a declara şi plăti impozitul pe profit trimestrial iar definitivarea acestuia se va realiza până la 25 martie 2013.

Începând cu 1 ianuarie 2013, contribuabililii, plătitori de impozit pe profit, pot opta pentru declararea şi plata impozitului pe profit anual, cu plăţi anticipate, efectuate trimestrial.

Opţiunea pentru sistemul anual de declarare şi plată a impozitului pe profit se comunică organelor fiscale teritoriale competente până la 31 ianuarie inclusiv a anului fiscal pentru care se solicită aplicarea sistemului şi este obligatorie pentru cel puţin 2 ani fiscali consecutivi.

Contribuabilii care aplică sistemul de declarare şi plată a impozitului pe profit anual, cu plăţi anticipate efectuate trimestrial, determină plăţile anticipate trimestriale în sumă de o pătrime din impozitul pe profit datorat pentru anul precedent, actualizat cu indicele preţurilor de consum, estimat cu ocazia elaborării bugetului iniţial al anului pentru care se efectuează plăţile anticipate, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare trimestrului pentru care se efectuează plata.

Indicele preţurilor de consum necesar pentru actualizarea plăţilor anticipate în contul impozitului pe profit anual se comunică, prin ordin al ministrului finanţelor publice, până la 15 aprilie a anului fiscal pentru care se efectuează plăţile anticipate.
Reamintim că, pe websiteul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), la adresa www.anaf.ro, categoria Legislaţie/Transparenţă decizională, a fost publicat şi poate fi consultat Proiectul de ordin al preşedintelui ANAF pentru aprobarea modelului şi conţinutului formularului 012 “Notificare privind sistemul anual/trimestrial de declarare şi plată a impozitului pe profit”.

Formularul 012┬áse va utiliza de către contribuabilii, plătitori de impozit pe profit, pentru efectuarea opţiunii de aplicare a sistemului anual de declarare şi plată a impozitului pe profit, respectiv, pentru renunţarea la această opţiune.

Renunţarea la opţiune şi trecerea la sistemul de declarare şi plată trimestrială a impozitului pe profit, trebuie comunicată organului fiscal competent până la data de 31 ianuarie a anului pentru care se solicită aplicarea sistemului.

Leave a Response