|miercuri, februarie 28, 2024
  • Follow Us!

Drum turistic din Vâlcea, distrus de camioanele cu lemne ale firmei ForestCov 

Coverca_Forestcov

 

Singura cale de acces spre Schitul Pahomie din Vâlcea arată ca proaspăt arat. Accesul turiştilor e aproape imposibil şi nici călugării nu pot coborî după cele necesare. Administratorul drumului spune că firma care exploatează lemn în zonă ar fi distrus drumul. La rândul ei, firma aruncă vina pe proprietarii pădurii.

Să ajungi la Schitul Pahomie din Vâlcea este, de la începutul acestui an, o adevărată aventură. Dacă pleci încrezător la drum, convins că vei parcurge cei 30 de km pe o şosea judeţeană asfaltată, aşa cum indică harta, vei fi dezamăgit rapid. La jumătatea drumului dinspre Olăneşti, asfaltul dispare brusc. Urmează 16 km de drum de pământ. Când indicatorul îţi arată că mai ai câţiva km, eşti nevoit să abandonezi maşina şi să o iei la picior, prin noroi.

Exploataţia a fost dată în folosinţă la începutul anului şi de atunci zeci de camioane cară zilnic spre oraş sute de tone de lemn. Porţiuni întregi de drum sunt acoperite de tone de noroi scurs de pe versanţi, odată cu tragerea copacilor din pădure. Localnicii privesc neputincioşi la drumul distrus care a alungat şi turiştii ce veneau la schit.

Problema a ajuns şi la urechile edililor judeţului, care au promis un control. Iar cei găsiţi vinovaţi vor fi traşi la răspundere.

„S-a stabilit să avem o întâlnire cu transportatorul şi să luăm măsuri cu el. Se acceptă depăşirea, dar cu condiţia ca să ai autorizaţie specială de transport, lucru pe care transportatorul nu îl are şi deci vom acţiona în consecinţă”, a precizat Alexandru Bogdan, director Direcţia Tehnică CJ Vâlcea.

Pădurea din zonă este proprietatea Obştii Olăneşti, care a vândut dreptul de exploatare unei firme vâlcene. Patronul societaţii susţine că e de datoria obştei de la care a cumpărat lemnul să le asigure drum de acces la pădure.

„Noi dacă cumpărăm, în contractele noastre aşa scrie. Trebuie să ne asigure până la parchet drumul, ca să putem să ridicăm această masă lemnoasă”, a spus Virgil Covercă, patronul firmei exploatare lemn, ForestCov.

Până să fie găsit un vinovat, în zona a fost trimis un utilaj care să încerce să mai repare ceva.

Şi Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic şi Vânătoare Vâlcea a trimis un control, pentru a se stabili dacă exploatatorul forestier nu a forţat cumva nota, din dorinţa de a tăia cât mai mult până la termenul când are autorizaţie.

„În funcţie de specie, exploatarea masei lemnoase se face cu anumite reguli. Adică sunt perioade de restricţie, în care nu se exploatează, cu preponderenţă pe timpul verii. Se exploatează primăvara, urmând ca exploatarea să se reia în toamnă, totul pentru a proteja seminţişul din pădure”, a spus Constantin Buracu, jurist ITRSV Vâlcea.

Preşedintele CJ Vâlcea a cerut primarilor ca toate drumurile către mănăstiri din judeţ să fie reparate prioritar, pentru că urmează o perioadă intensă pentru turismul religios. (digi24.ro)

Concedieri colective la firma omului de afaceri Virgil Covercă
Un sfert dintre angajaţi vor fi trimişi în şomaj  Firma lui Virgil Covercă are 600 de angajaţi. Firma omului de afaceri Virgil Covercă a notificat deja că va trece la concedierea a 200 de salariaţi. Societatea care se ocupă de prelucrarea lemnului şi a cherestelei este una dintre cele mai mari din judeţ. gajatorii vâlceni sancţionaţi de ITM doar cu avertismente Spectacole de magie şi stand-up comedy pe Transalpina Ski Resort VIDEO Accident grav în Vâlcea. O ambulanţă s-a răsturnat, iar pacienta… După ce s-a împrumutat la bănci şi a investit zeci de milioane de euro în fabrica de prelucrare a lemnului, afaceristul vâlcean pare că o duce din ce în ce mai rău. În perioada următoare, Virgil Covercă va concedia o parte din angajaţii firmei al cărui administrator este. “Trei firme au notificat până azi că vor face disponibilizări colective. Este vorba despre ForestCov care va concedia 200 de persoane, deocamdată se poartă discuţii cu sindicatele vizavi de data disponibilizării şi criteriile după care se vor face aceste concedieri”, declară Gabriel Albinaru, purtător de cuvânt AJOFM Vâlcea. Virgil Covercă anticipa că va avea probleme financiare încă de acum câteva luni, din cauza modificării legislaţiei. Potrivit noului Cod Silvic, doar Direcţiile Silvice au voie să exploateze masă lemnoasă. (adevarul.ro)

One Response to Drum turistic din Vâlcea, distrus de camioanele cu lemne ale firmei ForestCov

  1. cartoafa geonica

    acest grandoman cu nume de Coverca,UN ANALFABET,care trebuie sa sfarseasca prin ai se declara falinentul si a i se pune sechestrul pe gospodariile care le-a construit,analfabetilor de copii pe care ii are din prima casatorie,copii ce nu au reusit sa termine nici 10 clase,ca si el de altfel.UN NEICA NIMENI ACEST CARTOAFA ,care a fost sptijinit de cumnatul sau marele finantist,caruia imi este scarba sa-i scriu numele.

     

Leave a Response