|vineri, octombrie 11, 2024
  • Follow Us!

Avocata Monica Livescu: „Avocatii au chemarea de a linisti spiritele ingrijorate si agitate, au chemarea sa netezeasca calea dreptatii“ 

monica_livescu_foto_luju

Intre doua evenimente de referinta pentru Justitia romana, Ziua Avocatului si Ziua Justitiei, avocata Monica Livescu (foto), fostul decan al Baroului Valcea si actual membru al Consiliului Uniunii Nationale a Barourilor din Romania, a reusit sa puna la aceeasi masa profesionisti ai Dreptului in cadrul unei dezbateri interprofesionale intre magistrati, avocati si profesori de Drept. Intalnirea a avut loc in Sala Stoicescu din Facultate de Drept a Universitatii Bucuresti cu prilejul lansarii volumului „Avocatura in Romania – 150 de ani in linia intai a luptei pentru Drept” editata de Editura Hamangiu, care reuneste o colectie de studii scrise de cunoscute nume din sistemul juridic, sub coordonarea avocatei Monica Livescu. Dezbaterea organizata de Societatea de Stiinte Juridice in colaborare cu Monica Livescu si juridice.ro s-a bucurat de prezenta profesorului Corneliu Birsan, a judecatorilor ICCJ Rodica Aida Popa de la Sectia penala si Eugenia Marin de la Sectia contencios administrativ si fiscal, dar si a profesorilor doctori Gheorghe Piperea, Valeriu Stoica, Marieta Avram. La eveniment au mai asistat si judecatoarea Madalina Afrasinie de la Tribunalul Bucuresti, prodecanul Baroului Bucuresti, avocatul Mihnea Stoica, si avocatii Antonie Popescu, Mihail Ciobanu, Dan Cazacu, Mihai Hotca si altii.

Conferintele Baroului Valcea s-au concretizat in aparitia volumului „Avocatura in Romania – 150 de ani in linia intai a luptei pentru Drept”

Printre cei care au contribuit la Volumul „Avocatura in Romania – 150 de ani in linia intai a luptei pentru Drept” se regasesc si lectori care au participat la Conferintele Baroului Valcea, evenimente organizate de avocata Monica Livescu in calitatea sa de decan al acestui barou, consacrate prin stilul interactiv si liber de dezbatere a celor mai arzatoare probleme din sistem.

De altfel, unele dintre articole sunt prelegerile sustinute in cadrul conferintelor sau chiar transcriptul unor dezbateri de la conferinte, cum ar fi Interpretarea legii penale mai favorabile – aplicare globala sau pe institutii? (dezbatere ce a avut loc in cadrul conferintei „Noile coduri penale – de la lege la practica”, pe marginea pronuntarii Deciziei nr. 265 din 6 mai 2014 referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 5 din Codul penal).

In volumul „Avocatura in Romania – 150 de ani in linia intai a luptei pentru Drept” se regasesc articole interesante, pe teme diverse si actuale, dintre care enumeram:

Exercitarea profesiei de avocat – Directiva Bolkenstein – comunicarile comerciale ale profesiilor reglementate (Calin-Andrei Zamfirescu); Dialogul inter-profesional dintre judecatori si avocati (Rodica Aida Popa);
Protectia drepturilor omului – Efectivitatea dreptului de acces la Justitie in materie civila (Corneliu Birsan, Monica Livescu); Principiul retroactivitatii legii penale mai favorabile in jurisprudenta C.E.D.O. (Bianca Selejan-Gutan), Hotararea C.E.D.O. in cauza Preda s.a. c. Romaniei. Da capo al fine? (Beatrice Ramascanu);
Drept privat – Clauza voluntara de inalienabilitate (Valeriu Stoica); Independenta patrimoniala a sotilor in cadrul regimului primar imperativ (Marieta Avram); Competenta si participantii in noul Cod de procedura civila (Gabriel Boroi); Solutionarea recursului de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie in materia contenciosului administrativ (Eugenia Marin);

Drept penal – Cat de „globala” trebuie sa fie aplicarea globala a legii penale mai favorabile? (Daniel Atasiei); Garantarea secretului profesional al avocatului in lumina noului Cod de procedura penala (Gheorghita Mateut); Controlul judiciar al actelor procurorilor (Mihail Udroiu).

In finalul volumului au fost incluse si concluziile unor anchete sociologice despre avocatura si mediul de afaceri, precum si opiniile si exigentele magistratilor privind activitatea avocatiala.

Avocata Monica Livescu: „Sunt convinsa ca fiecare dintre noi, in activitatea sa este totusi guvernat de ideea de a face bine, de a aduce dreptatea pentru justitiabilul pus in situatia sa apeleze la justitie si la avocat”

Coordonatorului volumului avocata Monica Livescu a apreciat ca aceasta carte are scopul de a veni in ajutorul justitiabilului care apeleaza la justitie si la avocat in momentul in care trece printr-o situatie dificila. In acest context, avocata Livescu a facut referire la rolul avocatului si al judecatorului intr-un proces, afirmand ca fiecare dintre acestia are datoria de a respecta legea si de a urmari dreptatea:

Acest volum aniversar a reunit acesti autori, avocati, magistrati, profesori de drept, care au inteles sa puna in slujba unui astfel de moment aniversar cunostintele lor, dorinta lor de a face bine, scriind despre Drept si pentru profesionistii Dreptului. (…) Fac trimitere la rolul avocatului, rolul magistratului in relationarea sa cu justitiabilul. As incepe cu avocatii, pentru ca imi sunt mai aproape, facand parte din aceasta categorie de profesionist al Dreptului. Ei erau definiti la momentul la care s-a dorit reglementarea profesiei noastre ca fiind soi ai impaciuirii. Se facerea referinta in expunerea de motive a noastra, prezentata in Parlament de ministrul Justitiei la acel moment, ca ei au chemarea de a linisti spiritele ingrijorate si agitate, ca au chemarea sa netezeasca calea dreptatii si sa mareasca prestigiul judecatorilor. Cred ca ma intelegeti de ce am inceput cu avocatii si cu sublinierea acestui rol. Chiar din aceasta definitie sintetica a menirii avocatilor ajungem si la ceea ce inseamna rolul magistratului. Rolul magistratului nu mi-am propus sa il definesc, dar daca il sintetizam doar in sintagma ‘sa faca dreptate aplicand legea si nu doar sa aplice legea’ vom intelege si unde este justitiabilul in aceasta ecuatie. Din aceasta perspectiva as vrea sa subliniez ca sentimentul national de dreptate este radacina intregului arbore. (…) Sunt convinsa ca fiecare dintre noi, in activitatea sa este totusi guvernat de ideea de a face bine, de a aduce dreptatea pentru justitiabilul pus in situatia sa apeleze la justitie si la avocat„. (luju.ro)

 

Leave a Response