|miercuri, iulie 24, 2024
  • Follow Us!

Europa de Est își face autostradă. Via Carpatia va trece și prin Vâlcea! 

via-carpatia-700x484

Via Carpatia. Foto: penzcsinalok.transindex.ro

Mai multe state din Europa de Est, printre care și România, vor să construiască împreună o axă rutieră numită „Via Carpatia”, care să lege Lituania de Grecia.

În această săptămână, câteva state est-europene s-au întâlnit la Varșovia, în capitala Poloniei, și au semnat o declarație comună prin care își exprimă adeziunea la acest important proiect de infrastructură.

Cu această ocazie, Andrzej Adamczyk, ministrul polonez al Infrastructurii și al Construcțiilor, a declarat că viitorul coridor rutier va contribui la dezvoltarea economică a țărilor din Europa Centrală și de Est, relatează publicația tvn24bis.pl.

Cele 7 state semnatare sunt România, Lituania, Ungaria, Polonia, Slovacia, Ucraina și Turcia. Cehia a participat la întâlnire în calitate de observator, în vreme ce Bulgaria a anunțat că este interesată de proiect și îl analizează.

Lungă de 3.300 de kilometri, Via Carpatia va porni de la Marea Baltică, din Lituania, și va trece prin Polonia, Slovacia, Ungaria, România, Bulgaria și Grecia. Statele europene doresc să construiască și o ramură a acestei axe rutiere care să se continue spre est, în Ucraina.

„Via Carpatia este o axă vitală pentru dezvoltarea regiunilor din Europa Centrală și de Est. Este o cale de comunicație care nu respectă principiul implementat până acum de a construi rutele principale pe axa est-vest”, a mai spus ministrul polonez al Infrastructurii și al Construcțiilor.

Potrivit acestuia, proiectul ar putea să fie implementat în perioada 2024-2026, scrie penzcsinalok.transindex.ro. De asemenea, axa rutieră ar urma să fie construită din fonduri guvernamentale, dar și ale UE.

Oficialii prezenți la întâlnire au mai arătat că Via Carpatia este importantă nu numai pentru dezvoltarea economică a țărilor est-europene, ci și pentru țări precum Turcia, Finlanda sau statele din Orientul Mijlociu.

Sursa: http://greatnews.ro/

Leave a Response