|vineri, martie 29, 2024
  • Follow Us!

Trei cetateni romani au fost raniti in atentate / Bruxelles, sub atac terorist coordonat: explozii multiple la aeroportul Zaventem si la metrou / Un nou bilant indica 34 de morti / Statul Islamic a revendicat atentatele 

image-2016-03-22-20882804-41-explozie-aeroportul-din-bruxelles

 

Explozie la aeroportul din Bruxelles
Explozie la aeroportul din Bruxelles
Foto: Twitter
Bruxelles a fost zguduit marti dimineata de mai multe atentate teroriste, cu puternice explozii la un aeroport international si in metrou, soldate cu cel putin 34 de morti si aproape 200 de raniti, potrivit unor bilanturi provizorii, iar o paralizie aproape generala blocheaza capitala belgiana. Agentia Belga a transmis ca s-au auzit strigate in araba si focuri de arma inaintea exploziilor de pe Zaventem. 

In jurul orei 07,00 GMT, doua explozii la aeroportul international Bruxelles-Zaventem au ucis cel putin 11 oameni, potrivit unui bilant provizoriu al pompierilor. Parchetul general a evocat 13 morti si 35 de raniti.O ora mai tarziu, cu putin timp inainte de 08,00 GMT, o explozie a avut loc intr-o statie de metrou din cartierul european din Bruxelles, la 300 de metri de Comisia Europeana.

Bilant provizoriu victime:

    • Atentat sinucigas pe aeroportul Zaventem: 14 morti si 106 raniti
  • Explozie la statia de metrou Maelbeek: intre 10 si 20 de morti si 80 de raniti

Aceste explozii intervin la patru zile dupa capturarea spectaculoasa, la Molenbeek, a lui Salah Abdeslam, un francez de origine marocana, singurul supravietuitor din comandoul care a organizat atentatele jihadiste din 13 noiembrie, din Paris (130 de morti).

LIVE TEXT Evenimentele de marti:

23.30 MAE anunta ca a fost identificat un al patrulea cetatean roman ranit in atentatele de la Bruxelles, precizand ca acesta este minor si se afla sub ingrijiri la spital

23.00 Parchetul din Paris a deschis o ancheta in Franta cu privire la atentatele sangeroase de pe aeroportul si metroul din Bruxelles, in care mai multi cetateni francezi au fost raniti, au informat surse judiciare citate de AFP.

Deschiderea acestei anchete de catre justitia franceza reprezinta o procedura clasica, ca urmare a prezentei a opt francezi raniti, dintre care trei grav, printre victimele atentatului de la Bruxelles.

​22.15 Atacatorii au transportat bombele in valize, anunta AFP.

21.45 Monumente din marile orase europene au fost iluminate in culorile drapelului Belgiei – negru, galben si rosu

 

20.20 Politia a restabilit un cordon de securitate la aeroportul Zaventem dupa descoperirea unui pachet suspect, transmite postul flamand VTM, citat de The Guardian.

20:17 Un dispozitiv exploziv si un drapel al Statului Islamic au fost descoperite in cadrul unor perchezitii efectuate intr-o casa din cartierul bruxellez Schaerbeek, anunta parchetul federal, citat de AFP.

„Cautarile… au dus la descoperirea unui dispozitiv exploziv ce continea cuie, printre altele. Anchetatorii au descoperit de asemenea produse chimice si un steag al Statului Islamic”, a transmis corespondentul The Guardian.

Premierul belgian Charles Michel a informat anterior ca politia efectueaza raiduri dupa atacurile de marti dimineata.

20:15
Ministerul Afacerilor Externe confirma ca trei cetateni romani au fost ranitiin atentatele care au avut loc la Bruxelles. Dintre acestia, doi cetateni romani se afla in spital, iar unul a fost deja externat, potrivit unui comunicat al MAE.

20.05
Atacurile de la aeroport: „Probabil” doi kamikaze, un al treilea suspect „cautat activ” (Parchetul belgian)

Doua dintre bombele care au explodat pe aeroport au fost „probabil” declansate de kamikaze, iar politia cauta „activ” un al treilea suspect, a informat marti seara Parchetul federal belgian.

„Diverse perchezitii sunt in desfasurare in mai multe locuri din tara, mai multi martori sunt de asemenea audiati”, a precizat procurorul Frederic Van Leeuw in cursul unei conferinte de presa, potrivit AFP.

19.35 Politia a emis un mandat de cautare vizand un suspect in atacurile de pe aeroport

19.00 Intr-un comunicat difuzat ulterior, atat in araba cat si franceza, gruparea jihadista Statul Islamic revendica atacurile teroriste de la Bruxelles.

„O celula secreta a soldatilor Califatului (…) s-a lansat asupra Belgiei cruciate”, se arata in comunicat, care acuza aceasta tara ca „nu a incetat sa lupte impotriva Islamului si a musulmanilor”.

 

18.20 Al treilea dispozitiv exploziv de pe aeroportul din Bruxelles, o vesta gasita nedetonata, a fost distrus intr-o explozie controlata de catre serviciile de securitate, a anuntat guvernatorul provinciei Brabant Flanders, potrivit Reuters.

17.57 Aeroportul din Bruxelles va ramane inchis miercuri, a anuntat directorul aeroportului, Arnaud Feist.

17.27 Presa belgiana difuzeaza imagini cu suspectii atentatului de la aeroportul din Bruxelles

17.25 Organizatia terorista Statul Islamic a revendicat atentatele, anunta The Telegraph

17.03 Ministrul de interne belgian, Jan Jambon, a anuntat trei zile de doliu national. Jambon si premierul belgian Charles Michel vor merge la aeroportul Zaventem pentru a vedea scena atrocitatilor de dimineata.

17.00 Federica Mogherini a izbucnit in plans in cursul unei conferinte, in timp ce vorbea despre atentatele de la Bruxelles

16.36 O piateta din fata bursei din Bruxelles a devenit o imensa tabla pentru cei care vor sa scrie cu creta mesaje de sfidare sau solidaritate – The Guardian

16.26 Starbucks a anuntat ca una dintre exploziile de pe aeroport pare sa fi avut in afara unei cafenele a companiei si ca un angajat a fost ranit. Toate unitatile retelei din Bruxelles sunt inchise deocamdata, a mai transmis Starbucks.

16:05 Cladirea Berlaymont unde se afla Comisia Europeana este evacuata, conform VTM. Aceasta este golita pentru ca politia sa poata efectua o verificare de securitate amanuntita.

16.00 Doua gari din Bruxelles ar urma sa se redeschida la 15.00 GMT (17.00, ora Romaniei), cu prezenta militara sporita, afirma ziarul La Libre

Doua gari importante din Bruxelles se vor redeschide la ora 15.00 GMT (17.00, ora Romaniei), pentru a permite desfasurarea traficului spre si dinspre capitala belgiana, insa gara centrala va ramane inchisa pentru moment, a anunat politia, potrivit ziarului citat.

Masurile de securitate la garile de sud si de nord din Bruxelles vor fi intarite cu 500 de militari, a precizat La Libre.

15.49 Desi nu a revendicat nimeni responsabilitatea atentatelor, conturi de pe retele de socializare legate de militanti ai Statului Islamic lauda atacurile si dau de inteles ca organizatia le-a organizat, potrivit unui expert ce monitorizeaza jihadistii, Michael Horowitz.

15.30 Cel putin 20 de persoane au murit in explozia de la metrou, a anuntat primarul Bruxellesului intr-o conferinta de presa.

„Sunt circa 20 de persoane decedate si 106 ranite. 17 sunt ranite grav”, a spus Yvan Mayeur, potrivit Reuters.

15:14 Centrala nucleara de la Tihange este evacuata, dar in acest moment nu exista dovezi ce sugereaza ca ar avea o legatura cu situatia din Bruxelles.

15.12 O vesta cu explozibil nedetonata, despre care se crede ca a apartinut unui al treilea terorist de pe Zaventem, a fost descoperita pe aeroport, potrivit televiziunii private VTM.

Aceasta urmeaza sa fie detonata de detasamentul de dezamorsare al fortelor de ordine.

Postul tv mai mentioneaza ca echipa de genisti verifica de asemenea un pachet suspect la Universitatea din Bruxelles.

15.00 Politia a gasit un Kalashnikov langa cadavrul unui atacator la aeroportul din Bruxelles, anunta postul public belgian VRT, citat de Reuters.

14.56 Belgienii folosesc pe Twitter hashtag-ul #ikwillhelpen, ¬Vreau sa ajut¬, oferind camere si transport persoanelor blocate in Bruxelles din cauza atacurilor.

Ei folosesc si #PorteOuvert si #OpenHouse, similar cu #PorteOuvert, utilizat in noiembrie in Paris pentru cei care nu aveau unde sa stea.

14:25 Postul public de radio-televiziune VRT a afirmat ca numarul persoanelor decedate a ajuns la 34. Potrivit sursei citate, preluata de Reuters, 20 de oameni au fost ucisi in explozia de la metrou si 14 in exploziile de la aeroport

14:14 Al-Azhar, cea mai prestigioasa institutie a islamului sunit, cu sediul in Egipt, a condamnat atentatele din Bruxelles, afirmand ca acestea incalca „invatamintele tolerante ale islamului”.

„Aceste crime de ura incalca invatamintele tolerante ale islamului”, afirma institutia, intr-un comunicat. „In cazul in care comunitatea internationala nu se uneste in fata acestei epidemii, corupatorii nu vor inceta niciodata sa comita crimele lor abjecte impotriva nevinovatilor”, potrivit sursei citate.

14.11 Eduard Hellvig, SRI: Ceea ce s-a intamplat in Belgia nu are cum sa nu ne afecteze / Nu vad exagerate anumite masuri de prevenire ale oricaror actiuni

13.59 Un diplomat sloven a fost ranit in explozia de la metrou in timp ce se ducea la serviciu. Ministrul de externe din Slovenia a spus ca viata acestuia, aflat in spital, nu este in pericol

13.54 Potrivit canalului de stiri belgian RTBF, o arma Kalashnikov a fost gasita in sala de plecari a aeroportului Zaventem

13.49 Bilantul oficial este in acest moment de 26 de morti si 136 de raniti, dupa ce ministrul belgian al sanatatii a spus ca 11 persoane au fost ucise si 81 ranite in exploziile din aeroport iar operatotul metroului a transmis ca la Maelbeek au murit 15 si au fost ranite 55.

13.33 Postul TV belgian Ring TV a transmis un apel catre cei care locuiesc langa aeroport sa aduca paturi, apa, mancare si produse medicale de baza la sala de sport locala ce a fost transformata intr-un adapost improvizat.

13.27 Donald Trump a reactionat pe Twitter in legatura cu atentatele de la Bruxelles. „Va aduceti aminte ce loc frumos si sigur era Bruxelles-ul. Acum nu mai este, este dintr-o lume diferita. SUA trebuie sa fie vigilenta si inteligenta.”

13.24 Potrivit site-ului SRI, Romania ramane pe nivelul precaut (albastru) in sistemul national de alerta terorista, adica pe treapta a doua din sistemul cu cinci niveluri.

13.12 Raniti din Colectiv, externati din spital in Bruxelles pentru a face loc victimelor atacurilor de marti

13.07 Operatorul metroului, La Stib, a informat ca 15 persoane au fost ucise si 55 ranite in deflagratia din statia Maelbeek.

13.05 Sunt atacurile din Bruxelles o razbunare pentru arestarea lui Slah Abdeslam? – analiza The Guardian 

12:38 RTBF: 55 de raniti in urma exploziei de la Maelbeek, 11 in stare critica

12:33 Pe Twitter a fost publicata o fotografie cu un prezumtiv suspect, in genunchi, inconjurat de politie

12:40 Politia si armata au intarit masurile de securitate in centralele nucleare din Belgia, anunta agentia Belga, preluata de AFP

12:25 Danemarca, Suedia si Finlanda au sporit masurile de securitate la aeroporturi

12.06 Ciolos: In Romania totul este sub control. Nu exista victime cetateni romani la Bruxelles

11.53 Actiunile europene, afectate de atacurile din Bruxelles. Cele mai lovite sunt actiunile din sectoarele turism si petrecerea timpului liber

11:52 Ce putin 21 de oameni au murit in exploziile de la Bruxelles, potrivit unui bilant provizoriu oferit de pompieri, scrie AFP

11:47
Apare o prima reactie din Rusia, care critica NATO: „In timp ce (seful Nato Jens) Stoltenberg este ocupat sa se lupte cu imaginara „amenintare ruseasca” si trimite trupe in Letonia, oamenii sunt aruncati in aer sub nasul sau”, a declarat presedintele comisiei de politica externa din Duma de stat, Alexei Pushkov, citat de The Guardian.

11:41
Parchetul belgian a anuntat ca explozia de la aeroport a fost un atentat sinucigas si a confirmat bilantul provizoriu de 13 morti si 35 de raniti, scrie Le Figaro.

11:39 Aeroportul Zaventem este inchis pana maine la ora 06:00.

11:34
Toate trenurile Eurostar dintre Bruxelles si Londra au fost suspendate.

11:27
Conform VRT, bomba de la statia Maelbeek se afla in metrou.

11:26
Locul in care a avut loc explozia din aeroport


11:19
Explozia din metrou a avut loc intre statia Maelbeek si statia Arts-loi, in plin centru al cartierului european din Bruxelles, la ora 9,01. Bilantul nu este cunoscut inca la acest stadiu, dar postul de radio BRT  vorbeste despre cel putin zece morti in exploziile din metrou. Mai multi martori vorbesc despre numeroase ambulante care merg spre centrul orasului.

11:15
Principala gara din Bruxelles este inchisa

11.11 Radioul public VTM spune ca deflagratiile de la statiile de metrou au murit 10 persoane

11:08 In Bruxelles nu mai circula autobuzele, tramvaiele si metroul (AFP)

11:07
Celula de criza le cere belgienilor sa „ramana unde sunt” (Reuters)

11.03 MAE anunta ca a facut de urgenta demersuri pe langa autoritatile belgiene si pe langa biroul de acolo al Tarom pentru informatii despre cetatenia persoanelor afectate

10:56 Postul national de radio VRT afirma ca sunt 13 morti si 35 de raniti in urma exploziilor, scrie Reuters

10.54 Bruxelles se blocheaza incetul cu incetul. Dupa aeroport si metrou, si muzeele s-au inchis.

10.52: Au fost atacuri la patru statii de metrou, transmite un ziarist BBC pe twitter: Schumann, Maelbeek, Art Loi si inca una al carei nume nu il cunoastem momentan

10.48 Radioul public belgian VRT spune ca la aeroport a fost un atac sinucigas

10.47: Inca o explozie in Bruxelles, la statia de metrou Schumann

10.42 Belgia a ridicat alerta terorista la nivelul maxim de 4 in toata tara – ministerul de interne din Belgia

10.41 Imagini din aeroport dupa explozii:

10.39: Universitatea din Bruxelles este evacuata

10.31 Autoritatea pentru transport anunta ca se inchid toate statiile de metrou – Reuters

10.28 Potrivit unor surse medicale citate de televiziunea belgiana RTBF exploziile au dus la moartea a 10 persoane si la ranirea a 30

10.22 BREAKING NEWS O noua explozie in Bruxelles, de data aceasta la statia de metrou Maelbeek, aflata aproape de institutiile Uniunii Europene (citeste aici mai mult).

10.21 Cursa Tarom spre BXL a fost redirectionata spre Amsterdam

––––

La Stampa scrie ca atacul s-a soldat cu 11 morti si 25 de raniti, cifrele fiind vehiculate si de un radio belgian si de Anna Ahronheim, jurnalist I24 News ce a postat si imagini de la fata locului pe contul sau de Twitter.

Traficul feroviar spre aeroport a fost suspendat si nicio aeronava nu este lasata sa aterizeze. Cursele spre Bruxelles aflate in zbor au fost redirectionate spre alte aeroporturi.

Alex Rossi, jurnalist Sky News, aflat la fata locului, a spus ca a auzit doua ¬explozii foarte, foarte zgomotoase¬. ¬Am putut simti cladirea miscandu-se.Era praf si fum¬ am mers spre locul de unde s-a auzit explozia si acolo erau oameni iesind si parand foarte confuzi si socati¬.

Potrivit Luanei Rednic, fiica antrenorului Mircea Rednic, care era in aeroport,deflagratia a avut loc la salonul de plecari, inainte de controlul de securitate. Ea a spus intr-o interventie telefonica la Digi 24 ca a auzit si focuri de arma.

„Ambele bombe au fost la plecari si inainte de controlul de securitate. M-a luat un domn, m-a tras de mana, m-a bagat in biroul lui si ne-am pus sub masa cu toti si am asteptat sa mai vedem ce se intampla. Cazuse tavanul, era praf, fum, nu mai stiu ce a fost. Am luat-o la fuga, m-a prins domnul si dupa vreo 15 minute s-a evacuat tot aeroportul. Acum suntem pe pista. Nu am aflat nimic. S-au mai auzit focuri de arme. In afara ca am vazut raniti pe jos, eram disperata sa ies mai repede”, a declarat Luana Rednic.

de Red. Stiri     HotNews.ro
Marţi, 22 martie 2016, 9:24 Actualitate | Internaţional

stire in curs de actualizare

Leave a Response