|vineri, martie 29, 2024
  • Follow Us!

Comuna Măciuca are nevoie în continuare de primarul Nicolae Văduva! 

primar-maciuca1

 

Domnule primar al localităţii Măciuca, vă rugăm să ne vorbiţi despre proiectele pe care le-aţi derulat în mandatul 2012-2016 şi să faceţi o proiecţie a ceea ce v-aţi propus  în mandatul următor

Încă de la început, chiar şi candidatura mea pentru acest mandat a fost ca o ambiţie pentru a rezolva unele probleme de care comuna şi cetăţenii aveau mare nevoie. Primele proiecte pe care am început a le derula au fost pe ordonanţa 28 – introducerea reţelei de apă în comuna Măciuca pentru că era o mare necesitate. Cetăţenii foloseau numai fântânile de pe câmp. Vara, când era secetă, era o adevărată nebunie. Era coadă ca la Peco.

Împreună cu domnul viceprimar am bătut drumurile către Ministerul Dezvoltării, către Consiliul Judeţean pentru a obţine pe ordonanţa 28 finanţare pentru alimentarea cu apă şi asfaltarea drumurilor comunale. Până în prezent am reuşit să introducem 23 km de reţea de apă. Avem două puţuri de mare adâncime de 260-270m, cu o apă foarte bună. Până în prezent sunt racordate în jur de 400 de familii şi în continuare se lucrează pentru alte racordări.

Tot pe Ordonanţa 28 am reuşit să asfaltăm aproximativ 8km, numai primul strat. Acest proiect este contractat cu RAJDP care a reuşit să ne ajute mai puţin deoarece este a Consiliului Judeţean. Ei au fost implicaţi în foarte multe proiecte, sigur, potenţa lor de a rezolva toate aceste probleme este una mică şi de aceea a mers foarte greu. Cu toate acestea am reuşit să multumim o mare parte din locuitorii noştri, în cele mai importante sate, acolo unde am hotărât că este cea mai mare necesitate pentru rezolvarea acestor probleme.

Pe fonduri europene aţi derulat vreun proiect?

Avem un proiect pentru drumul de tarla, pentru o porţiune de 8km. Ca întindere, comuna noastră este o comună de mijloc. Pentru a putea obţine fonduri noi trebuie să avem în jur de 500ha. Astfel putem obţine un punctaj de 50-60 puncte pentru a putea fi eligibili. Şi, de aceea am fost împreună cu domnul viceprimar la Craiova unde ni s-a explicat ce înseamnă să fim eligibili. În felul acesta a trebuit să mărim numărul de km de drum pentru a putea fi printre cei care obţin fonduri europene.

Tot în această perioadă şi până la sfârşitul mandatului ne-am propus să mai facem o extindere pentru două sate: Măciuceni şi Măldăreşti, zilele acestea am şi încheiat-o, şi anume 1,5km de reţea de alimentare cu apă. Două zone cu foarte puţină apă şi mare necesitate pentru o populaţie care este îmbătrânită.

De o săptămână, pe fonduri proprii s-a început renovarea unei clădiri care a fost construită în anii 1900-1910, clădire care a fost judecătorie şi ulterior spital, construită de către boierul Popescu. Momentan funcţionează în ea medicul de familie iar noi o pregătim pentru a avea cabinete medicale pentru cetăţenii noştri.

Am promisiunea fermă a doctorului Pavelescu,  prietenul şi vecinul nostru din comuna Stăneşti, că ne va face un cabinet ORL, soţia dânsului va face un cabinet oftalmologic. Vom căuta să aducem în comuna Măciuca, câţi mai mulţi medici pentru a putea satisface nevoile oamneilor din comună.

Ca proiecte de viitor?

Pentru viitor avem un proiect cu Apavil-ul. Suntem prinşi într-un Masterplan în care avem 32km de canalizare şi 14km de apă pentru satele Popeşti şi Ciocănari unde vom rezolva problema Căminului-spital pentru  bolnavi neuropsihici unde avem aproximativ 100 de bolnavi şi care necesită îngrijire permanentă şi unde este foarte mare nevoie de apă. Chiar ne-am gândit să mergem la domnul director Jianu să discutăm pentru găsirea unei soluţii.

Pe lângă drumurile de tarla se lucrează la un proiect de implementare prin fonduri pe măsura 7.6 pentru reabilitarea şi modernizarea  Căminului Cultural. Este un proiect de 500.000 euro pe care putem să-l accesăm. Multe din fondurile externe nu pot fi accesate la nivelul comunei Măciuca deoarece nu avem dezvoltată o infrastructură de turism, anumite monumente istorice, legături cu artere de circulaţie feroviare. Sunt nişte criterii pe care nu le putem îndeplini.

Şcolile din localitate, Căminul Cultural, cum sunt?

Şcolile din localitate sunt bine dotate. În permanenţă am asigurat căldura, chiar am înlocuit centralele.

Câte şcoli aveţi?

Avem o Şcoală Generală la Zăvoieni şi Şcoala Generală şi liceu la Măciuca. La toate avem centrale termice. Le-am asigurat conbustibilul. Am obţinut un al doilea microbuz cu ajutorul Consiliului Judeţean şi al Inspectoratului Şcolar. Acest microbuz asigură deplasarea elevilor de la domiciliu la şcoală şi invers. Cel mai mult avem probleme cu şcolarii pentru că ei sunt şi din comunele învecinate. De multe ori se întârzie la programul şcolar. Avem copii care vin şi de la Mădulari. Avem aici şi şcoală profesională, clase de liceu seral.

Câţi elevi aveţi?

Sunt în jur de 315 elevi care sunt din toate localităţile învecinate. Avem şi elevi olimpici.

Teren de sport aveţi?

Da, avem şi un teren de sport în curtea şcolii. Nu este un teren sintetic, este doar asfaltat. Ne-am propus pentru viitor să facem un teren sintetic pentru că majoritatea comunelor au un asemenea teren. Până acum am fost focusaţi pe rezolvarea problemelor mari şi foarte mari, adică alimentarea cu apă şi asfaltările. Suntem prinşi şi cu 32km de canalizare pe Masterplan-ul Regional de la Apavil.

Locuitorii comunei Măciuca sunt foarte mulţumiţi de faptul că noi am avut iluminat public, încă din 1989, în permanenţă. În alte zone era decât ocazional, pe când noi am avut în permanenţă.

Câte lămpi aveţi în localitate?

Avem aproximativ 600 de lămpi. Chiar acum se lucrează la iluminat şi vom trece la iluminatul pe leduri, astfel se va reduce consumul la jumătate. Curentul îl plătim în tranşe lunare.

Care este ocupaţia de bază a locuitorilor?

Păi, în mare parte se ocupă cu agricultura şi creşterea animalelor. Mai mult cu agricultura. Creşterea animalelor s-a dezvoltat în ultimii doi ani când s-au dezoltat nişte ferme agicole, familia Niţu, fraţii Olaru, familia Voinea, au înfiinţat nişte ferme, unii pentru ovine iar alţii pentru bovine. Cu această ocazie au creat şi nişte locuri de muncă. Noi le-am dat în chirie izlazul comunal, aproximativ 50ha. S-au constituit în asociaţie. Lumea este mulţumită şi nu sunt probleme.

Vă mulţumim frumos şi vă dorim succes în alegeri!

Material realizat de Gheorghe Smeoreanu (Criterii Naţionale) și Tiberiu Pîrnău (Ziarul de Vâlcea) în cadrul proiectului Primarii județului Vâlcea, 2016

vaduva-nicolae-si-rafaila-viorel

Leave a Response