|vineri, martie 29, 2024
  • Follow Us!

Corala Armonia a vestit Patimile Domnului la Râmnic 

 

Joi, 21 aprilie 2016, Arhiepiscopia Râmnicului, Asociaţia Culturală Armonia şi Arhiepiscopia Tomisului au organizat concertul În vremea aceea…

Publicul, venit la Filarmonica Ion Dumitrescu din Râmnicu-Vâlcea, a urmărit cele nouă acte care au evocat momentele intense de acum două milenii: Răstigneşte-LPlângerea apostolilorAstăzi pre Domnul judecă făpturaPruncii SionuluiEcce HomoDrumul GolgoteiPlângerea FecioareiNu plânge, maică şi Astăzi.

La acest concert au participat Înaltpreasfinţitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, Înaltpreasfinţitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, şi Preasfinţitul Părinte Emilian Lovişteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, alături de preoţi, diaconi, seminarişti şi numeroşi credincioşi.

Oratoriul din Săptămâna Mare, întocmit de marele maestru pr. Ion Popescu Runcu, este o sinteză a Patimilor Domnului prezentate în Sfintele Evanghelii. Este un mesaj prin care suntem chemaţi într-un mod artistic şi concret să mergem pe drumul Crucii Mântuitorului Hristos. Acest oratoriu prezintă personajele, cu durerea lor, în întregul context al timpului petrecut În vremea aceea…. Chiar titlul este sugestiv, căci În vremea aceea… se prelungeşte în fiecare an pentru Săptămâna Patimilor, înainte de Paşti, a spus Înaltpreasfinţitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.

Corala bărbătească „Armonia“, dirijată de Arhid. Asist. Univ. Dr. Ion Iulian Dumitru, a fost înfiinţată în anul 2001 şi este formată din preoţi, diaconi şi studenţi ai Facultăţii de Teologie din cadrul Universităţii „Ovidius”. Repertoriu este unul diversificat, compus atât din piese religioase, folclor românesc, colinde tradiţionale româneşti şi străine, cât şi din piese din repertoriul clasic universal.

În anul 2013, corala „Armonia“ s-a întors de la Campionatul European al Corurilor de la Graz, Austria, cu patru distincţii: Marele Premiu la secţiunea Cor bărbătesc, două medalii de aur la secţiunile Folclor şi Cor bărbătesc, precum şi o medalie de argint la secţiuneaMuzică sacră. Corala Arhiepiscopiei Tomisului a fost dublu medaliată cu aur şi în vara anlui 2012, la Olimpiada Internaţională „World Choir Games“ din SUA.

Diac. Efrem Ovidiu Stanciu

Leave a Response