|duminică, mai 19, 2024
  • Follow Us!

Cercetarea în agricultură, cadastrarea gratuită, comasarea terenurilor, refacerea sistemelor de irigaţii şi protejarea fermelor româneşti, priorităţi ALDE 

lovin-tariceanu

 

 

Din păcate, pentru agricultură, după 1990, România nu a avut o strategie clară de dezvoltare ceea ce a dus la o fărâmiţare exagerată a suprafeţelor agricole şi de aici până la distrugerea unei agriculturi care a fost cândva performantă nu a mai fost decât un pas. Eliminarea specialiştilor din domeniu, furtul şi degradarea sistemelor de irigaţii, lipsa utilajelor agricole pentru cei care au primit suprafeţele de teren sunt principalii factori care au dus la colapsul agriculturii româneşti. Acest lucru a făcut ca piaţa noastră să fie invadată de tot felul de produse de import fără valoare nutritivă, modificate genetic, în contextul în care agricultura din România ar putea hrăni o populaţie de 80 de milioane de locuitori, deci am putea exporta fără probleme produse agricole şi nu importa.

Este dramatic să vezi cum alte ţări şi-au respectat valorile, iar noi le-am pus la pământ. Este strigător la cer faptul că nu mai avem oaia ţurcană sau merinosul. Este frustrant să vezi cum Mangaliţa apare ca specie de suine a Ungariei, deşi inginerii români au creat-o. Este dramatic să importăm struguri de masă ştiind că acest soi a fost creat la Drăgăşani şi exportat în anii 70.

Judeţul Vâlcea a avut cândva două staţiuni, Pomicola Bujoreni şi Viticola Drăgăşani. Prima a fost ţinta unei agresiuni a rechinilor imobiliari care nu ştiau cum să-i ia pământul pe unde inginerii de acolo au dezvoltat cele mai bune soiuri de nuc, de alun, de măr sau de prun, iar cea de-a doua, Staţiunea Viticolă din Drăgăşani, merge la cotă de avarie. De aceea, doresc să vă aduc la cunoştinţă faptul că ALDE va veni direct în sprijinul cercetării şi o va pune prima pe lista de priorităţi, specialiştii din formaţiunea noastră fiind convinşi că vor reuşi să repună pe picioare acest domeniu.

Un alt punct prioritar din programul ALDE este cel care se referă la cadastrarea naţională pentru că, nu putem vorbi nimic despre agricultură fără cadastru pentru că după cum  prababil ştiţi, din 2018, terenurile care nu sunt intabulate nu vor mai primi subvenţenţie. Sunt tineri care ar dori să pornească afaceri sau bătrâni care vor să arendeze pământul, dar nu o pot face pentru că taxele de succesiune şi cadastrarea depăşesc cel puţin trei salarii minime pe economie. De aceea, ne dorim să implementăm cadastrarea naţională de urgenţă şi care să se facă în regim gratuit pentru toate terenurile din extravilan. Şi nu în ultimul rând, ALDE se angajează să sprijine financiar tinerii care doresc să revină în ţară şi să se apuce de afeceri în domeniul agricol.

Programul naţional în agricultură al ALDE prevede refacerea de urgenţă a canalelor de irigaţii din România şi mă refer aici, la Bărăgan-Siret şi toate celelalte care, azi sunt doar nişte şanţuri goale. Punerea la punct a sistemelor de irigaţii, identificarea de soluţii privind subvenţionarea energiei electrice pentru agricultori, subvenţii pentru ferme şi suprafeţe comasate, programe naţionale de construcţie a unor depozite frigorifice sau silozuri în zonele unde este nevoie de aşa ceva sunt criterii imperios necesare pentru a putea reuşi să protejăm capitalul românesc din agricultură şi, în măsura în care este posibil, un moratoriu pentru vânzarea terenurilor agricole pentru cetăţenii străini ar fi binevenit. Nu trebuie să neglijăm faptul că, în domeniul agricol şi al programelor agricole este nevoie de un buget multianual care să permită o continuitate a programelor naţionale de infrastructură, iar ALDE va face tot posibilul ca să reuşească acest lucru.

Îmi doresc ca oamenii care vor merge la vot pe 11 decembrie să ţină cont de faptul că ALDE sprijină refacerea fermelor româneşti, sistemele de irigaţii, comasarea agricolă a terenurilor, sprijin nemijlocit pentru producătorii din domeniul agro-industrial, cadastrare de urgenţă a tuturor terenurilor agricole şi nu în ultimul rând investiţii în cercetare.

DUMITRU LOVIN,

Candidat ALDE Vâlcea pentru Camera Deputaţilor

(Material comandat de ALDE Vâlcea, cod 11160008, postat de SC Vila Press SRL)

 

Leave a Response