|luni, decembrie 11, 2023
  • Follow Us!

Remus Borza: Post scriptum la mitingul diasporei 

borza678x381-678x377

 

Protestul din 10 august nu a fost al romanilor din diaspora.Pe 9 august imi exprimam speranta ca mitingul de a doua zi sa fie pasnic.Totodata spuneam ca vor fi persoane infiltrate care, prin comportamentul lor vor instiga la violență și vandalism,ceea ce,din pacate,s-a si intamplat.

Vocea românilor din diaspora trebuie auzită și respectată în interiorul granițelor României. Este un drept constituțional, civic al oricărui cetățean de a protesta. Datorită românilor care muncesc în străinătate, am traversat cu bine criza din 2009-2010. Până la urmă, cel mai mare investitor al României este „căpșunarul” român. Românii din afara granițelor au trimis, doar în ultimii zece ani, peste 55 miliarde euro, în timp ce valoarea investițiilor străine directe e doar de 34 miliarde euro. Așa că noi, ca popor, trăim bine și datorită românilor plecați în urmă cu 10-15 ani.

A fost sau nu mitingul diasporei 

Într-o proporție covârșitoare ,diaspora românească reprezintă o forță  cu un spirit civic extrem de dezvoltat. Din păcate, după ce am văzut ceea ce s-a întâmplat, tind să cred că nu a fost mitingul diasporei, așa cum se anunțase. Diaspora a fost doar un pretext. #Rezist și organizațiile civice din România, cei care se află în spatele fenomenului Piața Victoriei, au rămas fără suflu. În ultimele luni, au mobilizat doar câteva grupuri răzlețe de protestatari. În acest context, aveau nevoie de diaspora, folosită drept pretext și acoperire ca să se reinventeze.

În realitate, mitingul a fost organizat de forțe din interiorul României cu sprijinul unor servicii din România și din afara granițelor. Au fost două obiective majore urmărite de organizatori: răsturnarea Guvernului Dăncilă și numirea unui Guvern docil, controlat de președintele Iohannis, care să-i ușureze obținerea celui de-al doilea mandat. Eu spun că nu trebuie să-și facă griji președintele Iohannis. Chiar și cu un Guvern PSD-ALDE, va lua al doilea mandat, chit că nu a făcut nimic în primul.Avem nevoie,mai mult ca oricand,de un președinte care să clădească, nu să dărâme, care să reconcilieze societatea românească, să-și exercite atributul constituțional de a media între stat și societate și între puterile statului. Acestea sunt așteptările pe care trebuie să le avem de la un președinte. Ne-am săturat de comportamentul arțăgos, provocator brevetat de Băsescu. Din păcate, Iohannis copiază acest modus operandi și această atitudine politică ce dăunează grav societății.

Și marile puteri europene, precum și Statele Unite își doresc un Guvern mai favorabil intereselor lor, de parcă guvernele de până acum nu ar fi fost extrem de concesive. Cu toate acestea, și serviciile de informații ale unor țări membre NATO și-au băgat coada în mitingul din 10 august ca o ripostă la măsurile luate de majoritatea parlamentară PSD-ALDE, care a început să închidă robinetul în ceea ce privește hemoragia de capital în afara României prin externalizarea profitului, să impoziteze profiturile multinaționalelor, să pună impozite și redevențe (oricum la jumătate față de media europeană) pe resursele exploatate pe teritoriul României.

Schimbarea, în votul românilor

În 1990, aveam 0 datorie externă. Ba mai mult, aveam creanțe externe de încasat de 3,2 miliarde dolari. Azi, am ajuns la o datorie externă de aproape 96 miliarde euro. Industria românească a fost falimentata creându-ne o dependență sinucigașă față de importuri. Deficitul de balanță comercială a înregistrat, anul trecut, un record istoric de 12,5 miliarde euro. Închizând uzinele, fabricile, combinatele, am generat 4 milioane de șomeri. Peste noapte, românii s-au trezit fără locurile de muncă, având copii și cheltuieli. Ce să facă? Să moară de foame? Într-un context economic și social nefavorabil, au fost constrânși să aleagă calea pribegiei.

Nu e de mirare că românii din diaspora sunt frustrați, pe când majoritatea românilor rămași în țară se află într-o stare de pasivitate civică. Sunt 9 milioane de non-votanți. Dacă acești români, în număr dublu față de votanții PSD și PNL, ar ieși la vot, actuala clasă politică ar fi schimbată din temelii. Nu am mai avea aceleași figuri terne și eterne în politica românească de aproape 30 de ani. Sunt figuri toxice, care au contaminat clasa politică și societatea românească. Avem nevoie în politică de oameni noi, de oameni curați, de oameni curajoși, de oameni care au demonstrat competență și valoare.

Un milion de oameni în stradă

Saptamana trecuta am vizitat tarile baltice.Intr-o seara eram la Riga,capitala Letoniei.Aproape un milion de oameni erau în stradă.Venisera din toata tara.Aniversau un secol de la declararea independenței. Toți cântau, se îmbrățișau, își făceau poze. Am văzut,prin modul de manifestare si exprimare, unitate, toleranță, solidaritate, prietenie. În Letonia sunt multe grupuri etnice dar care trăiesc în armonie, inclusiv cu minoritatea rusă opresiva si dominantă politic între 1940 și 1990. Acestea sunt ingrediente vitale pentru o dezvoltare economică, morală și socială sănătoasă. Să ieșim din spirala confruntării, a intoleranței, lipsei de respect și dialog, cultivate în ultimii 30 de ani de principalele forțe politice ale țării. În anul Centenarului, să încercăm exercițiul reconcilierii, al dialogului și conlucrării, spre binele comun al tuturor cetatenilor.

Remus Borza, deputat independent

 

Leave a Response