|miercuri, iulie 24, 2024
  • Follow Us!

Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie l-a instalat pe noul stareț al Mănăstirii Cozia 

img_3014

„Începând cu această zi, Mănăstirea Cozia renaște duhovnicește”, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, duminică, 4 noiembrie, la instalarea părintele protosinghel Veniamin Luca, cel de-al 85-lea stareț al mănăstirii.

Slujba de hirotesie a fost oficiată la finalul Sfintei Liturghii, în cadrul căreia Înaltpreasfinția Sa, binecuvântând obștea monahală și pelerinii prezenți, a tâlcuit pericopa evanghelică a duminicii, a Bogatului nemilostiv și a săracului Lazăr, arătând că aceasta „ne invită să fim mult mai atenți și sensibili la suferința aproapelui, la nevoile celor aflați în lipsuri și dificultăți. Scopul nostru nu este să ne închidem în autosuficiența noastră, ci să ne apropiem de semenul nostru în toate aspectele și manifestările vieții acestuia, după pilda Mântuitorului Hristos, Care nu a venit să I Se slujească, ci ca să slujească, dându-Și viața răscumpărare pentru mulți.

Părinții Bisericii sesizează în scrierile lor, pe de o parte, uriașul pericol pe care îl reprezintă pentru om acumularea de tot mai multe bunuri  materiale, uitându-L pe Dumnezeu Care este în spatele darului, iar pe de altă parte, necesitatea bunei ei întrebuințări. Părintele Dumitru Stăniloae, de multe ori, accentua faptul că întotdeauna în dar, trebuie să vedem Dăruitorul.

Omul nu trebuie să se vadă un stăpân al bogăției pe care Dumnezeu i-a dăruit-o, ci doar un chivernisitor al ei, potrivit Sfântului Apostol Iacov, care ne întărește în dreapta învățătură, spunând: Toată darea cea bună și tot darul desăvârșit de sus este, pogorând de la Tine, Părintele luminii”.

Tema înlăturării iubirii egoiste față de bunurile materiale a fost reluată de Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, și la finalul slujbei de hirotesie a noului stareț, arătând că sărăcia de bună voie, pe care și-o asumă monahul, este modul de a răspunde iubirii lui Dumnezeu.

Înaltpreasfinția Sa l-a prezentat apoi pe părintele protosinghel Veniamin Luca, „cel care în urmă cu 25 de ani a pășit pragul Mănăstirii Cozia, așezându-se sub povățuirea duhovnicească a părintelui stareț Gamaliil Vaida și apoi a părintelui stareț Vartolomeu Androni. Începând cu acestă zi, mănăstirea va fi îndrumată duhovnicește de noul stareț pentru ca, prin viața de asceză, să-și reia numele de lavră a Țării Românești, după tradiția păstrată de la Sfântul Nicodim de la Tismana. Începând cu acestă zi, Mănăstirea Cozia renaște duhovnicește. Psaltirea va fi citită neîncetat, după rânduiala veche a monahilor de aici”.

Părintele Arhiepiscop a evidențiat și lucrarea duhovnicească, administrativă și culturală a părintelui stareț Vartolomeu Androni, care-și va continua slujirea ca exarh al mănăstirilor din Arhiepiscopia Râmnicului, „fiind cel care a redeschis și a înviat opt dintre mănăstirile din ținutul Olteniei de sub munte”.

La final, noul stareț a mulțumit Înaltpreasfințitului Părinte Varsanufie pentru încrederea acordată, spre a duce mai departe tradiția monahală în Mănăstirea Cozia.

Sursa: http://arhiepiscopiaramnicului.ro/viata-eparhiei/inaltpreasfintitul-parinte-varsanufie-l-instalat-pe-noul-staret-al-manastirii-cozia

Leave a Response