|miercuri, aprilie 24, 2024
  • Follow Us!

Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie a slujit în Catedrala Episcopală din Madrid 

002

Înalpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, a săvârșit Sfânta Liturghie, duminică, 27 ianuarie, împreună cu Preasfințitul Părinte Timotei, Episcopul Ortodox Român al Spaniei și Portugaliei, în Catedrala Ortodoxă Română din Madrid.

În cuvântul de învățătură rostit după citirea pericopei evanghelice, Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie a explicat credincioșilor prezenți minunea pe care Mântuitorul a săvârșit-o în Ierihon, unde l-a vindecat pe orbul din naștere. Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie a arătat că deși nu Îl vede pe Hristos cu ochii trupești, orbul, prin credință, Îl cunoaște pe Mesia și a cerut tămăduirea neputinței sale, simțind puterea vindecătoare a lui Dumnezeu. Fariseii, din cauza necredinței lor, nu L-au recunoscut pe Mântuitorul Hristos, deși au fost prezenți în multe momente în care Mântuitorul vindeca orbi, șchiopi sau leproși.

În acest sens, Sfântul Maxim Mărturisitorul amintea în scrierile sale despre virtutea credinţei ca fiind puterea de legătură spirituală care realizează unirea în chip nemijlocit şi mai presus de înţelegere a credinciosului cu Dumnezeu.

Credinţa ca legătură vie dintre credincios şi Dumnezeu se arată a fi pregustarea Împărăţiei Preasfintei Treimi sau înaintevederea slavei lui Dumnezeu. Orbul chiar dacă nu putea să le vadă pe cele materiale din lumea aceasta, L-a văzut și L-a recunoscut pe Hristos ca Dumnezeu adevărat, Proniatorul întregii creații.

Pentru a-L cunoaște pe Dumnezeu trebuie să citim Sfânta Scriptură, rămânând în tâlcuirea dată de Duhul Sfânt prin părinții Bisericii. Înțelegerea textului scripturistic nu o putem afla în nicio altă parte, decât în Biserică. Biserica este garanta dreptei noastre învățături ca singură moștenitoare și păstrătoare a gândirii Sfinților Părinți în Duhul Sfânt, ei fiind aceia despre care Sfântul Apostol Pavel spune că au „mintea lui Hristos”.

În afară de credință, este nevoie de împărășirea de harul dumnezeiesc precum și de săvârșirea  faptelor bune întrucât credința fără fapte este moartă.

După terminarea Sfintei Liturghii, Preasfințitul Părinte Timotei a mulțumit Înaltpreasfințitului Părinte Varsanufie pentru împreună slujire, evocând prietenia frățească care îi leagă de mulți ani.

Leave a Response