|duminică, mai 12, 2024
  • Follow Us!

Japonezii curtează CET Govora 

Japonezii curtează CET Govora

    Preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, dr.ing Ion Cîlea, s-a întâlnit marţi, 16 septembrie a.c., cu o delegaţie a firmei SUMITOMO din Japonia care şi-a exprimat interesul de a participa la realizarea proiectului de retehnologizare şi dezvoltare a Centralei Electrotermice Govora (CET).

    Dialogul a debutat cu o informare reciprocă, directorul general al CET Govora, ing. Mihai Bălan, prezentând principalele obiective ale programului de modernizare a unităţii, eşalonat pe 25 ani, iar şeful delegaţiei japoneze a făcut unele precizări privind intenţiile firmei pe care o reprezintă, de a participa ca partener şi investitor la dezvoltarea CET-urilor din România şi a reţelelor de alimentare cu apă din marile oraşe.

    Preşedintele Ion Cîlea a subliniat că dezvoltarea CET Govora presupune un efort investiţional important, în valoare de 200 milioane euro, şi că orice parteneriat la realizarea unui proiect de o asemenea anvergură este binevenit.

    În perspectiva unei viitoare colaborări, delegaţia firmei SUMITOMO a primit in extenso “Programul de retehnologizare şi dezvoltare a CET Govora”, precum şi proiectul privind implicarea producătorului vâlcean de agent termic şi energie electrică în Programul naţional “Căldură şi confort”.

    La rândul lor, specialiştii japonezi s-au interesat dacă, pe fondul dezvoltării, CET Govora are şi garanţii contractuale pentru desfacerea pe o perioadă mai îndelungată a celor două produse: aburul tehnologic şi energia electrică. Directorul general Mihai Bălan i-a informat că există deja contracte în acest sens pe o perioadă de 10 ani cu Societatea Uzinele Sodice Govora şi pe 25 ani cu Primăria municipiului Râmnicu Vâlcea, respectiv cu consumatorii casnici din acest oraş. 

    Întâlnirea nu s-a încheiat cu vreo decizie sau protocol de parteneriat, partea japoneză solicitând (justificat, de altfel) un time out în vederea studierii programelor primite din partea conducerii CET Govora.

Leave a Response