|joi, mai 2, 2024
  • Follow Us!

Omul de afaceri vâlcean, Constantin Boromiz, şi-a dublat averea în 2009 

Cum s-a umflat grâul pe Bursă:


Omul de afaceri vâlcean,
Constantin Boromiz,
şi-a dublat averea în 2009

Capitalizarea companiilor din grupul Boromir, controlat de omul de afaceri Constantin Boromiz, a crescut de la începutul lui 2009 până în prezent cu aproape 17 milioane de euro, până la 26 de milioane de euro.

Acţiunile companiei de morărit Boromir Prod Buzău (SPCU) au crescut anul trecut cu 123%, iar de la începutul anului au mai câştigat circa 20%, înregistrând astfel una dintre cele mai bune evoluţii de pe Bursă dintre companiile cu capital majoritar privat românesc.

Transferul acţiunilor de pe RASDAQ pe piaţa principală a Bursei de Valori Bucureşti, în aprilie 2009, le-a adus în atenţia marii mase a investitorilor, după ce au intrat în vizorul fondurilor de investiţii în urmă cu câţiva ani.

De exemplu, fondul de investiţii american Artio Global (fostul Julius Baer), cel mai mare investitor străin de pe Bursă, detine încă din 2007 circa 2,8% din acţiunile Boromir Prod, iar Broker Cluj are o participaţie de 5,15%.

Reprezentarea slabă a acţiunilor din sectorul industriei alimentare pe Bursă a reprezentat un atu până acum pentru titlurile SPCU, căutate mai ales de investitorii care urmăresc diversificarea portofoliului. Totuşi, compania nu a fost ferită de efectele crizei economice, reducându-şi afacerile cu 25% în primele nouă luni din 2009, în timp ce profitul net a scăzut cu 46%.

O altă companie a grupului Boromir, Moara Cibin din Sibiu (MOIB), a înregistrat anul trecut una dintre cele mai mari creşteri de pe RASDAQ, de 230%, în condiţiile în care mai multe fonduri de investiţii locale, printre care Active Dinamic şi BT Maxim – care au avut printre cele mai mari randamente din piaţa anul trecut au realizat investiţii semnificative în acţiunile companiei.

De asemenea, Adrian Andrici, unul dintre cei mai mari investitori locali de pe Bursă, a ajuns să deţină peste 5% din acţiunile MOIB. Asta în ciuda faptului că Moara Cibin, listată la categoria XMBS, nu a publicat niciun fel de informaţii financiare pe parcursul lui 2009, ultimele date fiind de la finele lui 2008.

Numărul de acţiuni tranzacţionate în cazul celor două companii s-a dublat anul trecut, însă rămâne încă sub nivelul de vârf atins în 2007, când piaţa RASDAQ a consemnat o creştere fără precedent.

Atât Boromir Prod, cât şi Moara Cibin sunt controlate de Boromir Prod ind SRL din Râmnicu-Vâlcea, compania-mama a grupului Boromir.

Constantin Boromiz deţine 36% din acţiunile grupului, iar principalul său partener, Mihai Ureche, are 34%. Gheorghe Boromiz şi George Frântu deţin câte 11%, respectiv 16% din acţiuni, potrivit ultimelor date disponibile.

Grupul mai controlează două companii listate: Amylon Sibiu (AMY) şi Comcereal Vâlcea (CVAL), ambele cu operaţiuni în industria alimentară, însă titlurile celor două companii sunt puţin tranzacţionate.

Constantin Boromiz deţine 36% din compania de morărit şi panificaţie Boromir Prod Ind SRL Râmnicu-Vâlcea, care controlează 62% din Boromir Prod Buzau (SPCU) şi 66% din Moara Cibin (MOIB)

Sursa: www.zf.ro

Leave a Response