|vineri, aprilie 26, 2024
  • Follow Us!

Sfânta Muceniţă Varvara, sărbătorită în Salina – Ocnele Mari 

• Protectoarea minerilor şi a constructorilor creştini ortodocşi,

Sfânta Muceniţă Varvara, sărbătorită în Salina – Ocnele Mari

Sâmbătă, 4 decembrie 2010, în ziua prăznuirii „Sf. Muceniţe Varvara”, Preasfinţitul Părinte Emilian Lovişteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi, a oficiat Sfânta Liturghie Arhierească în biserica din Salina – Ocnele Mari, care şi-a serbat ocrotitoarea.
La sfârşitul slujbei, Preasfinţitul Părinte Emilian, în cuvântul de învăţătură rostit, a elogiat viaţa şi martiriul Sf. Muceniţe Varvara, sfătuindu-i pe credincioşi să-i urmeze exemplul în lucrarea pentru mântuirea sufletului.
La eveniment a participat şi Înaltpreasfinţitul Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului, care i-a binecuvântat pe credincioşi.

Bisericuţa cu hramurile „Sfântul Gheorghe” şi „Sfânta Varvara” a fost amenajată în această salină de către Exploatarea Minieră Vâlcea şi Primăria Ocnele Mari, cu largul concurs al părintelui Petre Veţeleanu din Parohia Trăistari, de care aparţine acest sfânt lăcaş.
Răspunsurile la strană au fost date de Corala „Sfântul Antim Ivireanul” a Arhiepiscopiei Râmnicului condusă de Prof. Cristian Marian Stroie.

Salina Ocnele Mari

În localitatea Ocnele Mari în luna septembrie a anului 2009 s-a inaugurat prima salină deschisă circuitului turistic din judeţul Vâlcea. Salina Ocnele Mari este amenajata la 225 de metri fata de nivelul marii. În cadrul parcului de agrement din salină pe lângă bisericuţa cu hramurile „Sfântul Gheorghe” şi „Sfânta Varvara” unde credincioşii îşi pot găsi liniştea sufletească, este deschis publicului şi un muzeu în care se regăsesc atât exponate specifice mineritului cât şi obiecte ce ţin de istoria bogată a localităţii, precum şi un restaurant, magazine de suveniruri, o bază sportivă (un teren de fotbal, de baschet, de tenis, mese de biliard) şi spaţii de joacă pentru copii.
La această sărbătoare ortodoxă au participat autorităţi locale şi centrale, angajaţi ai salinei, preoţi şi credincioşi din parohiile vecine şi numeroşi turişti din ţară.

Sfânta Muceniţă Varvara

Sfânta Muceniţă Varvara a trăit pe vremea împăratului Maximian (284-305) la Heliopolis. Era fiica unui păgân cu numele Dioscur (sau Dioscor), care o ţinea sub pază, într-un turn înalt, din pricina marii ei frumuseţi trupeşti. Fecioara aceasta credea în Hristos şi n-a vrut să-şi ascundă credinţa de tatăl ei. Odată, când tatăl ei a spus sa se facă două ferestre la o baie pe care o zidea, fiica lui a poruncit sa se facă trei. Întrebată fiind pentru ce a dat porunca aceasta, i-a răspuns ca a făcut trei ferestre în numele Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh. La auzul acestor cuvinte tatăl ei s-a repezit îndată cu sabia să o omoare, dar sfânta a fugit şi s-a ascuns într-o stâncă ce s-a deschis ca prin minune; de acolo s-a dus în munţi. Tatăl ei a urmărit-o şi a găsit-o; a luat-o de cosiţe şi a dat-o domnului ţării aceleia. Înaintea acestuia, Sfânta Varvara a mărturisit pe Hristos şi a batjocorit pe idoli. De aceea a fost chinuită în multe feluri şi în sfârşit ucisă cu sabia de tatăl ei, cu mâinile lui. Se spune ca tatăl ei, după ce a ucis-o, a fost lovit de trăsnet pe când cobora din munte şi a murit.(Sinaxar)
Sfânta Muceniţă Varvara este protectoarea minerilor şi a constructorilor creştini ortodocşi.

Arhidiacon Ioan Liviu Găman

Leave a Response