|vineri, aprilie 26, 2024
  • Follow Us!

Valentin Popescu, cetăţean de onoare al Călimăneştiului 

Valentin Popescu, cetăţean de onoare al Călimăneştiului

Chirurgul Valentin Popescu, cunoscută personalitate a medicinei româneşti este, începând de vineri, 20 mai cetăţean de onoare al oraşului staţiune Călimăneşti. Medicului i-a fost acordată diploma în cadru festiv, în cadrul festivităţilor de sărbătorire a 623 de ani de atestare documentară a staţiunii. Manifestările au fost organizate de Primăria oraşului Călimăneşti, în colaborare cu Sfânta Mănăstire Cozia, Casa de Cultură „Florin Zamfirescu” şi Forumul Cultural Călimăneşti. Titlul a fost decernat de primarul oraşului Călimăneşti, Ilie Amuzan. În cadrul aceleiaşi manifestări a avut loc şi decernarea diplomelor de merit elevilor olimpici, profesorilor, maiştrilor de la Grupul Şcolar Economic, Administrativ şi de Servicii Călimăneşti. Primarul oraşului Călimăneşti, Ilie Amuzan consideră că staţiunea Călimăneşti este la ora actuală o îmbinare fericită între edificiile vechi, care amintesc de istoria fascinantă a României şi de rădăcinile sale cele mai adânci, împletită cu realizările mai noi, care au avut, majoritatea, rolul de a îmbunătăţi infrastructura turistică din zonă şi, implicit, de a atrage mai mulţi vizitatori în staţiunea vâlceană. „Noi, cei de astăzi suntem datori pentru oamenii de ieri, de astăzi şi de mâine să facem din acest colţ de ţară, Călimăneşti, un oraş care să ne facă mândri numai când îi rostim numele.

Eforturile mele din ultimii ani nu au avut alt scop decât de a îmbunătăţi infrastructura turistică din zonă, scopul meu, ca primar, fiind de a contribui, pe cât posibil, la îmbunătăţirea traiului locuitorilor acestei zone. Acest lucru se poate face numai dacă punem în valoare aşa cum se cuvine frumuseţea, istoria şi darurile naturale ale acestor locuri, care sunt unele de excepţie. Avem bucuria de a trăi într-un loc unde se împleteşte fericit istoria, prin ctitoria voievodală a lui Mircea cel Bătrân şi realizările din ultimii ani, printre care una dintre vele mai importante pentru turismul de afaceri consider că este Centrul de Convenţii şi Expoziţii Nord Oltenia de la Seaca, unde organizăm şi o mare parte a manifestărilor din acest an.”, a apreciat primarul oraşului Călimăneşti, Ilie Amuzan.

Valentin Popescu, este o cunoscută personalitate a medicinei româneşti. Cercetătorul, chirurgul şi doctorul în ştiinţe medicale Popescu s-a născut la data de 6 ianuarie 1926 în Jiblea Veche. De-a lungul carierei sale, în palmaresul său s-au înscris peste 30.000 de intervenţii chirurgicale în cadrul Spitalului Militar şi în cadrul Institutului Oncologic „I. Chiricuţă” din Cluj Napoca, dar şi colaborări numeroase cu clinici şi spitale din ţară la Sibiu, Alba Iulia, Baia Mare, Dej, Sebeş, Mediaş, Oradea, Târgu Mureş, dar şi Maternitatea din Râmnicu Vâlcea. Activitatea sa ştiinţifică s-a materializat prin participări la congrese medicale din ţară (cu peste 400 de titluri), iar schimburi de experienţă în sănătate la Moscova şi Paris întregesc preocuparea medicului Valentin Opescu la dezvoltarea medicinei româneşti. Peste 200 de titluri ştiinţifice în revistele de specialitate din ţară şi străinătate – Paris, Leipzig, Basel, Berlin, Chicago, Moscova – fac numele chirurgului Valentin Popescu să fie cunoscut peste hotare.

Leave a Response