|miercuri, mai 8, 2024
  • Follow Us!

Contract acordat ILEGAL de Complexul Energetic Oltenia (EMC Berbeşti) firmei TPSUT Mehedinţi 

• În atenţia DNA:

Contract acordat ILEGAL de Complexul Energetic Oltenia (EMC Berbeşti) firmei TPSUT Mehedinţi

Tiberiu Pîrnău

Conducerea Complexului Energetic Oltenia continuă să acorde contracte preferen╚øiale firmei SC TPSUT Mehedin╚øi SA. Directorii complexului ignoră total dispozi╚øiile Ministerului Economiei, care în urmă cu câteva săptămâni a anulat patru contracte în valoare de aproape 70 milioane lei. Acestea vizau lucrări de închidere şi ecologizare a unor mine. Printre firmele care şi-au adjudecat contractele respective se numără şi o cunoscută firmă din Mehedinţi, TPSUT. Revenind în prezent, Complexul Energetic Oltenia a organizat o licita╚øie cu dedica╚øie, la care în mod cu totul “uluitor” a participat doar TPSUT Mehedin╚øi. Contractul vizează: Lucrari de excavare, încărcare, transport, nivelare steril la Cariera Panga, EMC Berbesti Vâlcea, iar valoarea acestuia este un “mizilic” de 1.397.980 RON. Anun╚øul de atribuire numărul 127560 a fost publicat în SEAP în data de 13.08.2012.

Situa╚øie de urgen╚øă iluzorie

Pentru că la o eventuală licita╚øie organizată în conformitate cu prevederile legale s-ar fi prezentat ╚Öi al╚øi competitori (cu valori mai mici ale ofertelor), conducerea EMC Berbe╚Öti Vâlcea din cadrul CEO a ac╚øionat ilegal inventând o stare de necesitate. Astfel a avut loc o a╚Öa-zisă negociere fără publicarea unui anun╚ø de participare, a╚Öa cum ar fi fost legal să se întâmple. Justificarea alegerii acestei proceduri de către EMC Berbe╚Öti ÔÇô CEO este de-a dreptul hilară: “Situaţie de urgenta extrema survenita in urma unor evenimente care nu puteau fi prevazute de autoritatea contractanta, in conformitate cu conditiile stricte stabilite in directiva”. Situa╚øia de urgen╚øă a existat doar în buzunarele patronilor de la TPSUT Mehedin╚øi ╚Öi a prietenilor lor de la EMC Berbe╚Öti. Au rămas, probabil, băie╚øii fără bani de păcănele la cazinou. Lăcomie mare care se poate lăsa cu zăngănit de cătu╚Öe! Ziarul de Vâlcea va sesiza în legătură cu această afacere cu iz penal următoarele institu╚øii: Direc╚øia Na╚øională Anticorup╚øie, Parchetul Jude╚øean Vâlcea, Parchetul Jude╚øean Gorj, Parchetul Jude╚øean Dolj, Ministerul Economiei, Corpul de Control al Primului Ministru.

Ce spune presa gorjeană despre contractele de ecologizare ale TPSUT Mehedin╚øi

Publica╚øia www.gorjexclusiv.ro a publicat în data de 30.07.2012 următorul articol: “Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri a anulat patru licitaţii organizate în anul 2011, care vizau lucrări de închidere şi ecologizare a unor mine. Oficialii ministerului susţin că anularea licitaţiilor a fost decisă în urma unor controale care au scos la iveală faptul că lucrările au fost adjudecate preferenţial de anumite firme. Valoarea lucrărilor este exorbitantă, de aproape 70 de milioane de lei, iar printre firmele care şi-au adjudecat contractele se numără şi o cunoscută firmă din Mehedinţi, TPSUT, firmă care “ecologizează” de zor cu trei buldozere Mina Roşiuţa de la Motru, contra unei sume “frumuşele” de 14 miliarde de lei vechi. Firma a prins gustul banilor din minerit şi energie pe vremea când la “butoane” se afla fostul lider al PDL Gorj, Ionel Manţog.

Afacerea de închidere şi ecologizare mine a fost, încă de la început, privită ca o afacere “portocalie” pusă la cale de sindicalistul-şef Marin Condescu. De altfel, întreaga afacere a avut ca punct de plecare un protocol încheiat între acesta şi ministrul Economiei la nivelul anului 2011, Ion Ariton. Unul dintre contractele încheiate pentru închiderea de mine a vizat şi o fostă exploatare din zona Motru, Cariera Roşiuţa II Nord. Contractul a fost atribuit de societatea Conversmin în luna mai a anului trecut.

Muncă “asiduă” la Roşiuţa

Potrivit documentelor publicate în SEAP, în urma unei licitaţii la care au participat alte patru firme, câştigătoare a fost aleasă societatea TPSUT Mehedinţi. Firma a câştigat lucrarea în consorţiu cu o altă societate denumită Eco Invest SRL din Deva, firmă care a ajuns să fie cunoscută pentru faptul că îşi are sediul foarte aproape de cel alÔǪ Conversmin din localitatea respectivă. Coincidenţă sau nu, firma TPSUT Mehedinţi şi Eco Invest SRL apar pe panoul din zona Bujorăscu, unde acestea lucrează de zor la închiderea şi conservarea fostei mine Roşiuţa II. Ceea ce este însă cel mai interesant este modul cum această firmă sau, mai bine spus, aceste firme lucrează. Astfel, oricine trece prin zonă poate observa prezenţa a trei utilaje: două excavatoare şi un buldozer. Cam cât consumă şi cu câte mii de euro lunar este plătit un manipulant al acestora pentru a acoperi valoarea de 1.483.600 de lei, la cât şi-a adjudecat firma contractul, este greu de estimat.

Licitaţii “cu dedicaţie”

Faptul că lucrările pentru firmele “de partid”, cum a fost şi cazul TPSUT Mehedinţi, un vechi sponsor al PDL Gorj, erau atribuite preferenţial, nu este un mare secret pentru nimeni. Doar că acum Ministerul Economiei a gândit că ar fi bine să oficializeze existenţa acestei practici. Astfel, într-un comunicat de presă emis în acest sfârşit de săptămână, Ministerul a anunţat anularea a patru licitaţii, organizate în august 2011, în valoare de 69,18 milioane de lei, care, spun reprezentanţii ministerului, vizau acordarea de contracte preferenţiale pentru închiderea şi ecologizarea unor obiective miniere. Măsura a fost luată în urma auditului general al activităţii ministerului şi a companiilor aflate în subordine, realizat de Corpul de control al ministrului. Auditul a scos la iveală faptul că licitaţiile au fost organizate, în august 2011, cu nerespectarea prevederilor legale, astfel încât doar anumite companii să fie declarate câştigătoare, între ele fiind şi TPSUT Mehedinţi şi Eco Invest.
Gata cu băieţii deştepţi?

Potrivit MECMA, neregulile descoperite de Corpul de control, în toate cele patru cazuri, se referă la diminuarea nejustificată a capacităţii economico-financiare a ofertanţilor şi garanţiilor sau la faptul că firma câştigătoare nu avea obiectul de activitate principal sau secundar care să reprezinte o garanţie a abilităţii de executare a lucrărilor conform cerinţelor din caietul de sarcini. Totodată, referitor la experienţa similară, conform declaraţiei privind lista principalelor lucrări efectuate în ultimii cinci ani, nu rezultă o experienţă suficientă în domeniul închiderii de mine, ceea ce face, implicit, ca şi lucrarea de la Motru să fie pusă sub semnul întrebării. Că urmare a rezultatelor auditului, conducerea MECMA a anulat toate cele patru licitaţii, urmând că acestea să fie reluate “cu respectarea legilor aflate în vigoare”.

Leave a Response