|duminică, mai 19, 2024
  • Follow Us!

Apel disperat al primarului din Vlădeşti, Sorin Ghiţă: „Autorităţile trebuie să înţeleagă: noi avem nevoie acum de cel puţin 6 miliarde de lei” 

GHita

 

 

,,În judeţul Vâlcea şi în special în localitatea Vlădeşti s-au înregistrat cele mai mari inundaţii şi alunecări de teren. Dezastrul a afectat toate satele şi căile de acces din localitate. Pericolul încă nu a trecut, oricând putând reapărea ruperi de nori cu viituri. Pământul musteşte de apă şi alunecările de teren nu mai contenesc, au fost case luate de ape şi altele sunt seroios afectate. Debitul râului Olăneşti, în momentul când au năvălit apele, a ajuns de 2 ori mai mare ca al Oltului. Râul Olăneşti a crescut de la 3 mc/secundă la 337 mc/secundă, adică de 112 ori mai mult, fapt ce a constituit un dezastru.

Să facem o comparaţie, dacă râul Olt care dispune de o îndiguire solidă are un debit mediu de 174 mc/secundă, iar râul Olăneşti în data de 29 iulie a ajuns la 337 mc/secundă, adică un debit de două ori mai mare decât al râului Olt. De aceea s-a ajuns în situaţia ca toate măsurile legale de prevedere şi autorizare emise de instituţiile statului să se dovedească ineficiente în faţa acestei calamităţi. De aceea noi am şi solicitat tuturor instituţiilor statului de la toate nivelurile, alocarea unor fonduri minime de aproximativ 6 miliarde lei. Banii sunt necesari la realizarea în regim de urgenţă a protecţiilor în caz de noi viituri. Eu sunt zi şi noapte alături de localnici, deasemenea statul ar trebui să-i sprijine in mod direct şi pe cei afectaţi deoarece oamenii au construit pe baza aprobărilor date de stat, aprobări care din câte ştim sunt foarte costisitoare. Am apelat la toate firmele şi la toţi oamenii de care dispunem pentru a stopa şi limita dezastrul. Însă este nevoie ca şi instituţiile statului să ne ajute în continuare”, precizează Sorin Ghiţă primarul localităţii Vlădeşti.

 

Marian Dinu

Leave a Response