|vineri, martie 29, 2024
  • Follow Us!

UIMITOR! Ziaristul Silviu Popescu a devenit un înger! 

10407262_1159844067366330_1291218519873936252_n

Proiect realizat de ziaristul vâlcean Silviu Popescu, angajat al Institutului CUltural Român de la Paris: Expozitia „Pictori contemporani români” organizata le ICR Paris, în parteneriat cu asociatia „Soleil de l’Est”

Asociatia « Soleil de l’Est » în strânsa si constructiva colaborare cu ICR Paris, a organizat în galeria institutului o interesanta si performanta expozitie de pictura intitulata « Pictori contemporani români ». De la bun început, selectia pictorilor si a lucrarilor a fost efectuata în buna coordonare, în sensul ca pictorii fac parte din grupul « Soleil de l’Est », iar lucrarile ce au fost expuse au fost realizate în Franta, în cadrul resedintelor de artisti, conduse de asociatie în tara luminii. Artistii alesi pentru a participa cu operele lor aceasta manifestare culturala de prezentare a picturii contemporane române la ICR Paris sunt : Levente ALBERT, Suzana FANTANARIU, Carmen GROZA, Ciprian RADOVAN, Petre VELICU, Vasile TOLAN si Sergiu ZANCU.

Vernisajul expozitiei, care a avut loc pe data de 1 septembrie începând de la orela 19H30 a reprezentat o adevarata sarbatoare a picturii contemporane românesti, în capitala Frantei. Buna colaborare între ICR Paris si Soleil de l’Est a dat rezultate extraordinare, atât prin faptul ca am gasit împreuna o excelenta echipa de pictori, cu prestigioase lucrari, cât si prin buna organizare pragmatica a evenimentului. La vernisaj au fost prezenti atât cei doi pictori rezidenti la Paris, Petre Velicu si Sergiu Zancu, nume mari în pictura româna si franceza, cât si peste 100 persoane, care veneau mereu în valuri la ICR Paris, atât francezi cât si români, amatori si cunoscatori în ale picturii, fapt ce am constatat personal prin discutiile ce am avut cu unii dintre ei.

Personal am apreciat implicarea serioasa si profesionala a doamnei Doina Marian si a d-lui Silviu Popescu, care au depus pasiune si profesionalism de calitate, în organizarea manifestarii culturale. In afara de alocutiunile pronuntate, de Doina Marian si Michel Gavaza, cât si de cei doi artisti parizieni, Petre Velicu si Sergiu Zancu, bufetul de vernisaj, organizat în parteneriat cu un restaurator român din Paris (restaurantul Vezuviu) a adus la verinisaj un colt, o bucatica, o prezenta a specialitatilor gastronomice românesti, o cultura care este din ce în ce mai apreciata în viata francezilor. Aceasta cultura frantuzeasca, arta culinara si oenologia, este actualmente un punct forte al noutatilor din aceasta tara, cu vechi si importante traditii în domeniu. Mi-am dat seama de acest lucru si la vernisaj, stiind ca un vizitator al expozitiei, când are în mâna un pahar de vin bun din tara de origine a artistilor, are o mai buna întelegere a expresiei artistice a operelor prezentate pe simeze. La rândul sau « Soleil de l’Est » a propus spre degustare invitatilor la vernisaj o selectie de vinuri celebre de Cotnari, faimoasa Grasa, si de Dealul Mare, renumitul Merlot.

Toate acestea, una peste alta, calitatea tablourilor expuse si excelentele produse gastronomice si vinurile, au adus în atentia celor invitati faptul ca tara noastra are cu ce sta în fata, pe un loc important, în cultura europeana.

Cât despre operele expuse, publicul invitat la vernisaj, a apreciat arta contemporana exprimata în lucrarile semnate de Albert Levente si Vasile Tolan, prin folosirea altor materiale decât a celor clasice pentru pictura, cât si a lucrarilor prezentate de toti ceilalti pictori. Cu totii au reprezentat cu cinste o pagina a culturii europene, un orizont cultural care multa vreme, a fost cvasi interzis publicului occidental, prin existenta celor doua blocuri promotoare ale razboiului rece, de dupa al doilea razboi mondial. Aceasta stare de fapt a fost casata prin evenimentele din decembrie 1989, fapt ce a produs o circulatie si o cunoastere a culturii din estul Europei, în asa zisele « vechi tari ». A sosit timpul, si nu de ieri, ca si cultura noastra, sa aibe locul ei, bine meritat si undeva pe sus, în ierarhia culturala europeana si mondiala.

Din punctul de vedere al asociatiei « Soleil de l’Est » felicitam conducerea ICR Paris, si a ICR central din Bucuresti, DGRS, pentru buna colaborare cu o asociatie care de 20 ani activeaza pe domeniu, în scopul prezentarii a ceeace este mai bun în pictura contemporana româneasca, pe sceana pariziana, cât si în alte capitale UE.

Sursa: Facebook.com

One Response to UIMITOR! Ziaristul Silviu Popescu a devenit un înger!

  1. Ion Barbu

    Domnilor, dar Silviu Popescu a fost – dintotdeauna – un INGER ……….

     

Leave a Response