|sâmbătă, mai 18, 2024
  • Follow Us!

Avocatul vâlcean Bogdan Mitrache, condamnat la 2 ani şi 6 luni închisoare de Înalta Curte de Casație și Justiție 

mitrache avocat dna

 

 

Prin decizia penală nr. 310 din 17 septembrie 2015, Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât condamnarea lui Bogdan Mitrache, avocat definitiv în cadrul Baroului Vâlcea, la data comiterii faptei, la o pedeapsă de 2 ani și 6 luni închisoare și interzicerea atât pe timpul, cât și pe o perioadă de 2 ani, după executarea pedepsei principale, a drepturilor de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat și de a ocupa funcția, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfășura activitatea de care s-a folosit, pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de influență. În cazul acestui inculpat, instanța a ținut cont la stabilirea pedepsei, de prevederile articolului privind acordul de recunoaștere a vinovăției, potrivit căruia, în caz de condamnare sau amânare a aplicării pedepsei, limitele de pedeapsă prevăzute de lege în cazul pedepsei închisorii se reduc cu o treime, iar în cazul pedepsei amenzii, cu o pătrime.

În luna iulie a anului trecut, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție (DNA) – Serviciul Teritorial Craiova au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a lui Bogdan Mitrache, avocat în cadrul Baroului Vâlcea, la data faptelor, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de trafic de influență. În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt: în cursul anului 2014, Bogdan Mitrache, avocat din cadrul Baroului Vâlcea, i-a pretins unui denunțător suma de 20.000 euro susținând că va interveni prin intermediul fratelui său, magistrat judecător, la judecătorii din cadrul Curții de Apel Craiova, învestiți cu soluționarea unui dosar, în scopul pronunțării unei hotărâri judecătorești favorabile denunțătorului, fiului și concubinei acestuia din urmă. O primă discuție între inculpat și martorul denunțător a avut loc în luna octombrie 2013, când avocatul Bogdan Mitrache i-a pretins suma de 10.000 euro, pentru a obține o hotărâre favorabilă denunțătorului, fiului și concubinei acestuia, la Judecătoria Craiova. Discuțiile nu s-au concretizat deoarece, martorul denunțător nu dispunea de această sumă de bani. În intervalul, sfârșitul lunii mai – începutul lunii iunie 2014, martorul denunțător și Bogdan Mitrache s-au întâlnit întâmplător în apropierea Tribunalului Olt, acesta din urmă reproșându-i că nu i-a remis suma de 10.000 de euro, pretinsă în condițiile susmenționate, invocând faptul că „treaba era aranjată”. În continuare, inculpatul i-a sugerat că poate relua discuțiile și că, în schimbul sumei de 20.000 de euro, poate determina prin intermediul fratelui său, pe judecătorii din cadrul Curții de Apel Craiova, învestiți cu soluționarea apelului să dispună o hotărâre favorabile pentru sine, fiul său și concubina acestuia. Inculpatul a pretins, inițial, ca suma de 20.000 de euro să-i fie achitată în două tranșe: 10.000 de euro în cel mai scurt timp iar, restul de 10.000 de euro după rămânerea definitivă a hotărârii Curții de Apel Craiova. În data de 22 iunie 2014, Bogdan Mitrache a primit de la martorul denunțător suma de 1.000 euro din totalul sumei pretinse, cei doi convenind ca diferența să-i fie remisă în perioada următoare, în mai multe tranșe: suma de 9.000 de euro în zilele următoare iar diferența de 10.000 de euro după pronunțarea hotărârii judecătorești. La 26 iunie 2014, avocatul Bogdan Mitrache a primit de la denunțător suma de 9.000 euro, în scopul mai sus menționat, procurorii procedând la constatarea infracțiunii flagrante. În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații. În primă fază, dosarul a fost trimis spre judecare la Curtea de Apel Pitești.

(Petre Coman)

One Response to Avocatul vâlcean Bogdan Mitrache, condamnat la 2 ani şi 6 luni închisoare de Înalta Curte de Casație și Justiție

  1. braditeanu ion

    Din pacate e un caz singular care iese la suprafata.Bine ar fi sa ii prinda pe toti acesti ticalosi printre care si pupincuristul avocat Patru Gheorghe din acelasi barou.

     

Leave a Response