|vineri, mai 3, 2024
  • Follow Us!

Enciclopedia Judeţului Vâlcea, un proiect visat acum 100 de ani 

encliclopedia_judetului_valcea_1

 

Mulţumită unui colectiv condus de prof. Ion Soare, avem acum o Enciclopedie a Judeţului Vâlcea. Din păcate, această muncă uriaşă nu este bine reprezentată în spaţiul virtual. Pe internet, la primele pagini, apare o monografie depăşită, editată de BNR.

Interesant este că ideea unei enciclopedii a judeţului Vâlcea este veche de aproape 100 de ani, după cum notează Nicolae Angelescu:

„Pe la 1889-1900, fostul revizor Constantin Alexandrescu scrie un Dicționar geografic al județului Vâlcea, editat de Societatea Geografică. Odată cu înființarea gimnaziului Alexandru Lahovary, viața culturală a orașului începe să ia avânt. Profesorii, împreună cu avocații și alti intelectuali din oraș, organizează conferințe publice, care sunt tot mai frecventante. Prin 1902-1906, ia ființă Societarea culturală a județului Vâlcea, care-și propune să scrie o monografie a județului Vâlcea, oferind în acest scop suma de 2.000 lei.

O asemenea lucrare, necesintând poate o muncă de o viață întreagă, pregătire deosebită și studii temeinice, n-avem însă nici până în ziua de azi una.

Au apărut în această perioadă două lucrări de mare valoare – o monografie a protoiereului Meletie Răuț, cu note și însemnări istorice despre bisericile din oraș și mănăstirile din județ, precum și Anuarul Eparhiei Râmnicului-Noul Severin, lucrat sub îndrumarea episcopului Atanasie Mironescu, de către un grup de cărturari, în frunte cu preotul Th. Bălășel de la Ștefănești, profesorul C.N. Mateescu etc.”

Leave a Response