|duminică, iulie 21, 2024
  • Follow Us!

Medicii avertizează: ghiozdanul prea greu afectează coloana copilului! 

ghiozdan-700x318

Ai cumpărat rechizitele pentru şcoală? Acum fă o probă: pune în ghiozdan tot ce se cere pentru o zi obişnuită de curs şi… aşază- l pe cântar. Te vei speria văzând ce greutate o să care micul elev! Iar medicii avertizează că această povară provoacă dureri de spate şi deformează coloana.

Pentru a nu afecta sănătatea copilului, ghiozdanul ar trebui să cântărească maximum 10% din greutatea corporală a elevului – spune dr. Elena Mihai.
De exemplu, un copil de 25-30 kg nu trebuie să aibă un ghiozdan mai greu de 3 kg!
Or, elevii au de dus zilnic o greutate aproape dublă. Iar riscurile pentru sănătate cresc direct proporţional cu povara.

Concret, testele RMN efectuate pe copii de 11-13 ani au dovedit că ghiozdanele care depăşesc cu 10-30% greutatea normală comprimă discurile intervertebrale în zona mijlocului şi a şalelor şi deviază coloana lombară.
Pentru a readuce coloana în poziţia corectă, dr. Elena Mihai recomandă practicarea unui sport – gimnastică, înot, atletism sau dans. Dar, mai înainte, e bine să-ţi duci copilul la un consult medical, te sfătuieşte doctorul. (libertatea.ro)

Leave a Response