|duminică, iulie 21, 2024
  • Follow Us!

Oltchim, la a treia tentativă de privatizare 

oltchim893201-605x

DEMERSURI În aproximativ o săptămână se finalizează depunerea de oferte pentru vânzarea activelor celui mai mare combinat de produse chimice din Europa. Statul nu va încasa niciun leu însă din vânzarea Oltchim, până nu vor fi achitate toate datoriile către creditori. Doi giganţi, unul neamţ, PCC SE, şi unul autohton, Chimcomplex Borzeşti, dau bătălia finală pentru achiziţia combinatului din Râmnicu Vâlcea – mentioneaza capital.ro

După o tentativă eşuată de privatizare în anul 2012, Oltchim a rămas în proprietatea statului. Un an mai târziu intră în insolvenţă, având întârzieri de cel puţin trei luni la plata salariilor. În decembrie 2014, la ultima tentativă de vânzare, niciun investitor nu şi-a exprimat interesul să preia compania cu 2.000 de salariaţi.

După intrarea în insolvenţă, administratorul special şi cel judiciar au găsit o soluţie prin care să scoată la vânzare pe bucăţi compania. Cei care care vor cumpăra activele Oltchim nu vor prelua nici datoriile, nici obligaţiile faţă de angajaţi şi nici contractele de furnizare din prezent, se stipulează într-un document trimis la începutul anului de consultantul pentru privatizare.

„Aşteptăm depunerea ofertelor angajante pe 26 iunie. Am comunicat celor interesaţi draftul de contract care va sta la baza cumpărării activelor. Am convingerea că vor fi oferte angajante serioase. În iarnă s-au depus zece oferte neangajante“, a declarat, pentru Capital Bogdan Stănescu, administratorul special al Oltchim.

Potrivit acestuia, dacă ofertele sunt serioase şi creditorii le vor aproba, atunci, în două- trei luni se va semna tranzacţia şi în alte şase luni va avea loc transferul de proprietate.

„Profitul net al companiei, în primele cinci luni ale anului, este de 2,6 milioane de lei. Estimăm că va ajunge la 3 milioane de lei în primul semestru din aces an. Profitul a început să devină real şi să se consolideze din momentul în care s-au reziliat contractele cu firmele căpuşă, principiile noi impuse de administratorul special şi cel judiciar fiind de echitate şi preţuri corecte în relaţia cu partenerii. Prierderile cauzate de contractele cu firmele căpuşă erau de câteva sute de milioane de lei anual“, a spus Stănescu.

În acest moment, trei secţii de producţie din cinci sunt funcţionale. Cumpărătorul va deveni proprietarul celui mai mare combinat de produse chimice pentru industria auto sau mobilă.

 

One Response to Oltchim, la a treia tentativă de privatizare

  1. Laurian C.

    Nu se va privatiza Oltchim pentru ca nu vor rechinii. Asteapta si ei o ciosvirta din trunchiul acestuia ca sa dea liber la privatizare. La furat au dat liber de foarte mult timp.
    Interesant ar fi , sa stie si romanii cine sunt cei care stau in spatele tuturor hotiilor si dezastrelor.
    Va veni timpul cind se vor spovedi toti inainte de a merge unde le este locul.

     

Leave a Response