|duminică, iulie 21, 2024
  • Follow Us!

Sărbătoarea Cinstirii Icoanei Maicii Domnului, făcătoare de minuni, de la Mănăstirea Surpatele va fi prăznuită duminică, 2 iulie 

smolenskaia

Începând cu anul 2016, Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, a rânduit ca în prima duminică a lunii iulie să fie prăznuită Cinstirea Icoanei Maicii Domnului, făcătoare de minuni, de la Mănăstirea Surpatele.

Cu acest prilej, va fi săvârșită Sfânta Liturghie arhierească de către Chiriarhul Râmnicului, înconjurat de către un ales sobor de preoți și diaconi, după care va avea loc procesiunea cu icoana Maicii Domnului Smolenskaia.

 

Icoana Maicii Domnului de la Mănăstirea Surpatele, numită „Smolenskaia”, este de origine rusească și se crede că a fost pictată cândva în perioada anilor 1690- 1700. Prima mărturie despre această icoană datează din anul 1953, când monahia Antonina Oprea, din obștea monahală a Mănăstirii Surpatele, a fost trimisă în ascultare la Mănăstirea Brâncoveni, din județul Olt. În timp ce făcea curățenie în podul unei vechi clădiri din incinta mănăstirii, monahia Antonina a găsit această icoană a Maicii Domnului, fără nici o însemnare suplimentară. Cu mare evlavie, monahia Antonina a luat icoana și a așezat-o în chilia sa din Mănăstirea Surpatele.

Într-o zi însă, monahia a văzut-o pe Născătoarea de Dumnezeu plângând cu lacrimi frumos mirositoare. Îndată a fost chemat Preasfinţitul Iosif Gafton al Râmnicului, care, împreună cu o comisie de specialişti, a hotărât ca icoana Născătoarei de Dumnezeu să fie declarată Făcătoare de minuni și aşezată în biserica mare. Tot atunci s-a stabilit ca icoana să fie prăznuită în mod special în data de 12 iulie, odată cu icoana făcătoare de minuni numită „Prodromița”, aflată în biserica schitului românesc Prodromu, din Sfântul Munte Athos. Astfel, cinstirea icoanei Maicii Domnului a devenit, după „Sfânta Treime”, al doilea hram al ctitoriei brânco­venești de la Surpatele.

Maica Domnului nu a încetat niciodată să-și arate puterea și dragostea pentru cei credincioși. Spre exemplu, în anul 1975, un credincios din Ocnele Mari, județul Vâlcea, fiind bolnav de epilepsie, s-a rugat înaintea acestei sfinte icoane a Maicii Domnului și a fost îndată tămăduit. În semn de recunoştinţă, el a sculptat în lemn iconostasul actual în care este aşezată icoana. E firesc, însă, că minunile neştiute sunt cu mult mai multe.

Leave a Response