|joi, martie 28, 2024
  • Follow Us!

IPS Varsanufie la Mănăstirea Stânișoara: Să ne ferească Dumnezeu de a rămâne în voia noastră! 

IPS-Varsanufie-la-MC483nC483stirea-StC3A2niC899oara-SC483-ne-fereascC483-Dumnezeu-de-a-rC483mC3A2ne-C3AEn-voia-noastrC483-2

Mănăstirea Stânișoara din județul Vâlcea și-a cinstit duminica aceasta ocrotitorii spirituali: pe Sfinții Cuvioși Neofit și Meletie. Cu acest prilej, IPS Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, a oficiat Sfânta Liturghie împreună cu un sobor de preoți și diaconi.

Să ne ferească Dumnezeu de a rămâne în voia noastră, a exclamat IPS Varsanufie în cuvântul adresat celor prezenți la așezământul vâlcean.

În omilia rostită la slujba din 3 septembrie 2017, reflectând asupra textului evanghelic duminical: Parabola lucrătorilor răi (Matei 21: 33-44), Chiriarhul Râmnicului a subliniat necesitatea supunerii voinței noastre voii lui Dumnezeu.

Pilda pusă în inimile noastre astăzi, la Sfânta Liturghie, ne arată că doar prin ascultare omul își însușește voia dumnezeiască, lepădându-se de voia proprie și făcându-se părtaș vieții dumnezeiești, dobândind ca dar Duhul Sfânt. În acest fel vedem și importanța ascultării în viața omului și, mai ales în viața monahului, a explicat Înaltpreasfinția Sa.


Sf. Cuv. Neofit și Meletie de la Mănăstirea Stânișoara


Ierarhul a accentuat necesitatea împlinirii voii lui Dumnezeu, oferind drept modele de urmat pe sfinții prăznuiți.

Raportarea continuă la sfinți îl face pe credincios să își însușească modul de viețuire al acestora, să devină în aceeași cugetare cu ei, adică împreună mergător pe calea voii lui Dumnezeu, a adăugat IPS Varsanufie.

Sfinții Cuvioși Meletie și Neofit, în antiteză cu lucrătorii cei răi din parabola ascultată astăzi, ne învață că Dumnezeu nu Își impune voia Sa omului, ci îl cheamă să o primească liber și nesilit. Credinciosul, la fiecare pas al său, trebuie să cerceteze neîncetat care este voia lui Dumnezeu și, smerindu-se, să se lepede de voia sa, a adăugat chiriarhul.

Să ne ferească Dumnezeu de a rămâne în voia noastră și nu în cea a lui Dumnezeu!, a concluzionat Arhiepiscopul Râmnicului.

În cadrul slujbei a avut loc hirotonia în ieromonah a ierodiaconului Serapion Calestru de la Mănăstirea Vârful lui Roman, informează site-ul oficial al Eparhiei.

Sursa: http://basilica.ro/ips-varsanufie-la-manastirea-stanisoara-sa-ne-fereasca-dumnezeu-de-a-ramane-in-voia-noastra/

Leave a Response