|duminică, iunie 16, 2024
  • Follow Us!

Înaltpreasfințitul Varsanufie: „odată cu sfinţirea locașului închinat lui Dumnezeu, are loc şi sfinţirea sufletelor noastre” 

dsc_3627

Duminică, 17 septembrie, Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie a săvârșit slujba de sfințire a Bisericii  Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil  din Parohia Rusănești, Protopopiatul Drăgășani.

Părintele Arhiepiscop a fost întâmpinat de oficialitățile locale, preoții din comunitate și de mulțime de credincioși și pelerini care au participat la sărbătoarea bisericii. Slujba de sfințire a început în fața bisericii unde Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie a citit rugăciunea lui Solomon de la sfinţirea Templului din Ierusalim (III Regi VIII, 22-31), în care se cere lui Dumnezeu: „să fie ochii Tăi deschişi ziua şi noaptea spre casa aceasta şi, oricâte vor cere în locul acesta, să asculţi din locul locuinţei Tale celei din cer (…) şi milostiv să le fii lor”. A urmat apoi ritualul înconjurului bisericii cu cele trei popasuri marcate tot de trei lecturi evanghelice și însemnarea în forma Sfintei Cruci însoțită de rostirea cuvintelor „se târnoseşte biserica aceasta cu hramul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil prin stropire cu apă sfinţită şi ungere cu Sfântul şi Marele Mir!”.

În locașul de cult, după aşezarea sigiliului arhieresc şi înveşmântarea Sfintei Mese, a urmat sfinţirea bisericii în interior, după care strana a cântat  „această casă Tatăl a zidit-o; această casă Fiul a întărit-o; această casă Duhul Sfânt a înnoit-o, a luminat-o şi a sfinţit sufletele noastre”. 

După slujba de sfințire, Înaltpreasfinția Sa, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a săvârșit Sfânta Liturghie, în locașul de cult.

În cuvântul de învățătură împărtășit preoților și credincioșilor, Chiriarhul Râmnicului a precizat că „odată cu sfinţirea locașului închinat lui Dumnezeu, are loc şi sfinţirea sufletelor noastre. Trăim cu adevărat momente de înălțare duhovnicească și pentru aceasta trebuie să aducem slavă lui Dumnezeu pentru că ne-a învrednicit să fim părtași la acest moment deosebit din viața parohiei. Pentru bucuria sărbătorii prilejuite de sfințirea noii bisericii, toți credincioșii ortodocși prezenți la acest eveniment primesc binecuvântarea să intre în Sfântul Altar pentru a săruta Sfânta Evanghelie, Sfânta Cruce și Sfânta Masă din Altar, fiecare rugându-se lui Dumnezeu să sfințească viața lui așa cum a fost sfințită biserica nouă”.

La aceasta slujba de sfintire a participat si presedintele CJ Valcea, Constantin Radulescu, care a marcat evenimentul pe pagina de facebook:

Am participat cu mare emoție, astăzi, la un eveniment deosebit – Slujba de sfințire a Bisericii cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril” din Parohia Rusănești, satul Giuleștii de Sus, comuna Fârtățești, biserică ce a fost arsă în întregime în urma unui incendiu devastator.

Slujba a fost oficiată de Înalt Preasfințitul Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, cu care noi vâlcenii am fost binecuvantați și căruia îi port un profund respect.

Tot astăzi, i-am transmis sincere condoleanțe domnului primar Nicolae Voicescu, pentru că tatăl domniei sale a încetat din viață.

Dumnezeu sa îl odihnească în pace!

Constantin RĂDULESCU,
Președinte Consiliul Județean Vâlcea
Președinte PSD Vâlcea

 

Leave a Response