|joi, martie 28, 2024
  • Follow Us!

Discursul Primarului Mircia Gutău cu ocazia Zilei Eroilor 

db821b50cb2fc93bfc228b2a08e9f9ce_L-1

 

Ziua Înălţării Domnului Iisus Hristos la ceruri este cea în care înălţăm şi noi cele mai curate gânduri de recunoştinţă la adresa celor care au luptat şi s-au jertfit pentru binele semenilor şi urmaşilor lor.

Ziua Eroilor nu putea avea o datare mai plină de semnificaţii decât Înalţarea Domnului. Traversăm o perioadă plină de sacralitate, începută la Înviere şi care ţine până la Pogorârea Sfântului Duh – Rusaliile. Într-un astfel de context, pomenirea Eroilor Neamului capătă o binemeritată sfinţenie, iar istoria ţării trebuie privită cu respectul acordat religiei.

Pomenim Eroii Neamului în cel de-al o sutălea an de la Marea Unire de la 1 Decembrie 1918. Ne-am înclinat, în urmă cu puţină vreme, în faţa veteranilor de război, iar săptămâna trecută am sărbătorit Independenţa României declarată la 1877 şi victoria în cel de-al Doilea Război Mondial de la 1945. Toate aceste evenimente ar putea fi, la fel de bine, Zile ale Eroilor. Pentru că fiecare dintre ele a fost câştigat cu mari jertfe şi pierderi de vieţi omeneşti, cu multă durere şi multe lacrimi. Nici un lucru bun nu a venit în ţara aceasta pe gratis, de la sine, ci a fost obţinut cu luptă şi cu suferinţă din partea celor pe care îi numim, generic, Eroii Neamului. Cu atât mai mult, în semn de respect pentru aceştia, trebuie să preţuim cum se cuvine toate împlinirile din cartea de Istorie a României şi să ne îngrijim ca ele să dăinuie pe mai departe, pentru toţi urmaşii acestor eroi.

Glorie tuturor Eroilor Neamului şi veşnică pomenire a sufletelor lor!

Leave a Response